Annonce
Erhverv

Bitterhed, optimisme og enorm skævvridning: Erhvervsdirektør ser tilbage på et år med corona

- Hos nogle går det næsten så godt, at de skammer sig, mens det hos andre virkelig er alvorligt. Nogle har mistet det, der skulle være deres pension, siger Morten Bjørn Hansen, når han ser på, hvordan det går Koldings virksomheder efter et år i coronaens tegn. Foto: Søren Gylling
Administrerende direktør i Business Kolding Morten Bjørn Hansen lægger særligt mærke til, at det seneste corona-år har øget uligheden i erhvervslivet, og han spår samtidig, at der kan være flere konkurser på vej blandt Kolding-virksomheder. Alligevel mener han, at der er grund til at være optimistisk.

Kolding: Torsdag er det ét år siden, Danmark for første gang blev lukket ned. Siden fulgte restriktioner, endnu en nedlukning med forlængelser og en hverdag, der for langt de fleste har været - og måske fortsat er - vendt på hovedet.

Det gælder ikke mindst for landets virksomheder, og i dagens anledning ser administrerende direktør i Business Kolding Morten Bjørn Hansen derfor tilbage på det forgangne år.

Hvordan er det gået virksomhederne i Kolding? Hvad har overrasket mest? Og hvordan spår han fremtiden for de erhvervsdrivende?

Annonce

Ekstreme forskelle

Morten Bjørn Hansen, når du ser et år tilbage, hvordan er det så helt generelt gået de erhvervsdrivende i Kolding?

- Det har været en helt anderledes krise end tidligere kriser. Denne har ramt helt utroligt skævt. Mens nogle har haft fordele af nedlukningen, har andre været ekstremt hårdt ramt. Det har man ikke set på samme måde før.

- Det har været noget helt andet det her, fordi folk stadig har haft midler at gøre med. Det har jo ikke været en krise baseret på en økonomisk nedgang i samfundet, men i stedet en menneskeskabt krise forstået på den måde, at det, der har skabt udfordringerne, har været de vedtagne restriktioner. På den måde har for eksempel butikker, hoteller og rejsebranchen været meget hårdt ramt, mens folk så i stedet har brugt deres penge på noget andet som en ny terrasse, vinduer eller en hund, mens de også har købt ting på nettet. Blandt andet har vi set, at for eksempel byggemarkeder og elektronikforretninger har haft et fantastisk år, ligesom det også er gået godt for fragt- og transportbranchen. Så ser vi et år tilbage, er den enorme skævvridningen det mest tydelige. Det er de ekstremme forskelle.

Men der har også været lyspunkter?

- Ja, det har der. Især har vi jo set, at der er nogle, som har været meget innovative. Flere har fundet nye, digitale løsninger. Restauranter har lavet take away, og tøjbutikker er begyndt med Facebook-salg.

Annonce

Skam og afmagt

Hvordan har stemningen så været, når du ser tilbage?

- Det har også været meget forskelligt. Hos nogle går det næsten så godt, at de skammer sig, mens det hos andre virkelig er alvorligt. Nogle har mistet det, der skulle være deres pension. Nogle risikerer at gå personligt konkurs. Krisen har øget uligheden i erhvervslivet.

- Min fornemmelse er, at det bliver godt igen. Når vi når hen til april, og når der rigtigt kommer gang i vaccinerne, så tror jeg på stor optimisme, siger Morten Bjørn Hansen. Foto: Søren Gylling

- Mange har haft en følelse af afmagt. For hvad kan man gøre? Man har kun kunnet afvente. Tag for eksempel hotel-direktørerne. Hvad skal de lige gøre?

- Når jeg ser tilbage, kan jeg også godt forstå, at nogle er bitre. Hjælpepakkerne ramte ikke plet. For eksempel var det ufleksibelt med lønkompensationen, hvor man var nødt til at sende en hel medarbejder hjem. Det gør det svært, hvis man har mange eksperter ansat, som er afhængige af hinanden. Jeg synes også, det er utroligt, at der ikke er kommet en klar plan for, hvordan vi skal gøre. Altså, hvis smitten ser sådan eller sådan her ud, så gør vi sådan. Vi mangler et klart signal. Politikere trives i usikkerhed, men det gør virksomheder ikke. Hvis de er usikre, så ansætter de ikke, så udvider de ikke. De udvikler sig ikke. Det bør man virkelig få styr på.

Annonce

Mange har holdt fast

Hvad har overrasket dig mest det seneste år?

- Det har været, at mange er gået videre med den grønne omstilling. Jeg er overrasket over, at mange har set det som et afsæt til virkelig at komme ud over rampen med det. Jeg havde måske troet, at når sådan en krise ramte, så ville man måske droppe den grønne omstilling som noget af det første. Men nej - mange er gået meget videre med det.

Hvordan har det seneste år været for Business Kolding?

- Vores verden er også vendt rundt. Vi har jo altid haft det primære formål at bringe folk sammen. Nu har vi måtte gøre det hele digitalt.

- I hverdagen har vi ikke bare kunnet køre ud. I stedet har vi ringet til alle. Vi har også ændret vores hjemmeside, så der har været en masse corona-hjælp at hente, og så har vi haft et korps af frivillige til at svare på spørgsmål. Så vi har haft rigtig travlt, men det har været på en anden måde. Vi har haft mere end 3000 virksomheds-kontakter i længere eller kortere forløb. Det har været samtaler, møder eller vejledning. Og hele tiden har vi måttet orientere os i en skiftende tilværelse.

Annonce

Optimistisk mørkemand

Hvordan spår du den nærmeste fremtid for de erhvervsdrivende i Kolding?

- Min fornemmelse er, at det bliver godt igen. Når vi når hen til april, og når der rigtigt kommer gang i vaccinerne, så tror jeg på stor optimisme.

- Jeg kan dog også godt være lidt nervøs for, at ikke alle vil klare den. Mange har taget store lån som momslån, og når vi når skæringsdatoerne for betaling, vil vi nok se konkurser. Men helt overordnet set er der grund til optimisme.

- Det, vi har lært det seneste år, og som også gør, at jeg mener, der er grund til optimisme, er jo, at når vi åbner, så går det stærkt og hurtigt igen. Jeg kan godt være lidt en "mørkemand", men jeg er også optimist. Det bliver godt igen.

Corona - et år senere

Torsdag den 11. marts er det ét år siden, Danmark første gang lukkede ned. Siden fulgte flere nedlukninger og restriktioner, der har påvirket alle dele af samfundet – i særlig grad også erhvervslivet.

I en række artikler sætter JydskeVestkysten Kolding derfor fokus på, hvordan erhvervslivet i Kolding har klaret sig gennem coronaens første år. Vi stiller skarpt på de brancher, virksomheder og mennesker, der er blevet ramt. Og så snakker vi med dem, der trods krisetiden har klaret sig overraskende godt.

Her på årsdagen starter vi med et overblik over det forgangne år, som det er oplevet af administrerende direktør hos Business Kolding Morten Bjørn Hansen. Desuden møder vi Elisabeth Delrey, der har kæmpet hårdt for at føre sin virksomhed gennem corona-året.

Annonce
Annonce
Fyn

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Annonce
Fyn For abonnenter

Til at begynde med havde Per lager under dobbeltsengen: I dag leger Søndersøvirksomheden med de helt store på markedet

Annonce
Erhverv

Dansk erhvervsliv øjner grønne ordrer efter tysk valg

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: Iværksætterselskaber synger på sidste vers

Erhverv

Klumme: Det betaler sig at skrue ned for mandehørmen

Erhverv

Klumme: Tønder med både tiltrækning og fastholdelse

Sydjylland

Robotter fra Vejen arbejder i 15 meter høje bølger på rejetrawler i barskt klima: - De er så stor en succes ombord, at vi netop har bestilt anlæg nummer tre

Sydjylland For abonnenter

Unge Kolding-drenge producerer medicinsk cannabis: - Vi vil gerne give folk med smerter noget håb

Erhverv

Klumme: Næste generation af ejerskifter venter lige om hjørnet

Annonce