Annonce
Vestjylland

Biologer er enige med fiskerne: Modellen for fastsættelse af tobis-kvoten trænger til en justering

Fiskeriet er reguleret af kvoter, men det er svært for biologerne at fastslå bestanden af fisk med tilstrækkelig god præcision. Arkivfoto: Thomas Maxe
Fiskere og biologer er sjældent enige om, hvor mange fisk man kan tillade sig at hente op fra Nordsøen, men de er enige om, at det er svært at ramme rigtigt.

KGS. LYNGBY: Storm P. var nok den, der sagde det bedst: ”Det er svært at spå - især om fremtiden.” Tilsvarende gælder for biologerne, når de skal rådgive om fastsættelse af fiskekvoterne. De avancerede dataindsamlinger og matematiske modeller er gode, men ikke perfekte, når man skal vurdere fiskebestanden et helt år frem.

Erhvervsfiskerne, som fanger industrifisken tobis i Nordsøen, ærgrer sig for tiden over, at de kan se rigtig mange fisk i den ene af fire zoner, hvor kvoten allerede er brugt op. Der er mange flere fisk, end forskerne havde forudsagt, siger fiskerne, som føler, at de taler for døve ører. Men det gør de faktisk ikke.

Forskerne har hørt fiskerne, og de er enige i, at modellen kan blive bedre, fortæller lektor Mikael Van Deurs, DTU Aqua.

Annonce

- Havet er inddelt i forvaltningsområder, og i Zone 1, ude omkring Doggerbanke, fungerer det rigtig godt. Det er mit indtryk, at fiskerne også synes det. Men i Zone 2, som er den, der er tættest på den jyske vestkyst, er bestandsvurderingen ikke så god, som man kunne ønske sig, siger Mikael Van Deurs.

Måske har de ret?

Sidste år fangede danske fiskere 170.000 tons tobis til en værdi af 341 millioner kroner, så der er store interesser på spil, når biologerne hvert efterår skraber havbunden for at vurdere fiskebestanden.

Skrabetogterne foregår med en modificeret muslingeskraber på en række forudbestemte målepunkter, og så tæller man ganske enkelt de fisk, der bliver samlet op, og vurderer hvor gamle fiskene er - for blandt andet at fastslå, om der er en ny generation på vej, så der er fisk at fange i det kommende år.

- Zone 1 er et mere homogent område, og det er på dybere vand, så her er den statistiske model mere præcis. Men i Zone 2 har vi altså nogle problemer. Så det er ikke umuligt, at fiskerne har ret i, at der i nogle år er flere fisk, end modellen forudsiger. Men på den anden side, så skal der jo også være nogle fiskestimer derude, for at der er fisk nok til at sikre den næste generation, så en observation på havet kan ikke gøre det alene, forklarer Mikael Van Deurs.

Annonce

Den norske model

Fiskerne fremhæver den norske model for fiskekvoter, som synes at være mere fleksibel. Her måler man på en lidt anden måde, og der er mulighed for at justere kvoten i løbet af fangstsæsonen. Det er ikke sikkert, at danske fiskere skal ønske sig den model, advarer biologen.

- I Norge benytter man akustiske målinger, som koster meget mere at gennemføre. Og så fungerer det kun på relativt dybt vand, så den metode vil ikke kunne løse vores problem i Zone 2. Men man skal også huske på, at en fleksibel kvote ikke kun betyder, at kvoten bliver hævet. Vi har set eksempler på, at man har nedjusteret kvoter, så det kan jo gå begge veje, siger Mikael Van Deurs.

Han er bekendt med, at biologer og fiskere ikke altid er enige om, hvor store kvoterne bør være. Fiskerne er heller ikke altid internt enige.

Men biologen understreger, at der faktisk er en god og respektfuld dialog mellem aktørerne.

- Vi har fået god hjælp af fiskerne til at vurdere, hvor det vil være bedst at foretage efterårets skrabetogter. Det er meget værdifuldt, for alle har en interesse i, at modellen kan blive så præcis som muligt. Og så har vi en række møder med Danmarks Fiskeriforening, for eksempel senere i denne måned, hvor vi netop skal tale om, hvordan vi kan forbedre modellerne, siger Mikael Van Deurs.

Annonce

Ønsker flex-zoner

Den biologiske rådgivning, som bruges, når kvoterne fastsættes, bliver fastlagt af den internationale organisation ICES, som indsamler rådgivning fra eksperter i landene omkring de regulerede havområder. DTU Aqua står for det danske bidrag til ICES.


Når både fiskere og forskere er enige, så er jeg overbevist om, at ICES også vil være lydhøre.

Lektor Mikael Van Deurs, DTU Aqua


- Der er bred enighed om, at vi skal gøre den statistiske model for Zone 2 bedre, og når både fiskere og forskere er enige, så er jeg overbevist om, at ICES også vil være lydhør, siger Mikael Van Deurs, som også selv har en idé med til den møderække, der venter.

- Personligt - og her taler jeg ikke nødvendigvis på vegne af hele DTU Aqua - kunne jeg godt ønske, at man kunne indbygge en form for fleksibilitet, så man kan flytte kvoter mellem Zone 1 og Zone 2, hvis det viser sig, at fiskebestanden er vurderet for højt i det ene område og for lavt i det andet.

ICES vil senest i 2022 revurdere de statistiske modeller, som danner grundlag for fiskekvoterne i blandt andet Nordsøen, og DTU Aqua deltager selvfølgelig aktivt i denne proces.

Annonce
Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv For abonnenter

Dansk erhvervsliv mister sine enhjørninger til udlandet

Erhverv For abonnenter

Lastbilchaufføren Lasse er møgtræt af ulovligt parkerede campingvogne på motorvejs-rastepladser: Er blevet svinet til, når han har påpeget problemet

Annonce