Annonce
Fyn

Bintu importerer bæredygtig rom med sejlskib fra Caribien: Min største styrke er, at jeg tror, træerne vokser ind i himlen

Bintu Singh fra A Clean Spirit har erfaring fra både spiritusbranchen og med søfragt, og derfor har han de rigtige kontakter til at kunne importere bæredygtigt produceret rom fra Den Dominikanske Republik, som han får sejlet til Europa uden brug af motorkraft. Foto: Trine Grauholm
Efter nogle år udenfor spiritusmarkedet er Bintu Singh, der i 2008 var med til at stifte det succesfulde spiritusvirksomhed 1423, igen gået ind på spiritusmarkedet for at sælge rom. Han satser på en bæredygtig profil og får blandt andet sejlet tønderne hjem fra Den Dominikanske Republik med sejlskib. Om halvandet år er målet en omsætning på fem millioner kroner.
Annonce

ODENSE: Et sted på Atlanterhavet duver et sejlskib afsted mod Den Dominikanske Republik.

Det er på vej ud til et af verdens mest bæredygtige destillerier for at hente tønder med rom til Bintu Singh og den nystiftede virksomhed A Clean Spirit. Tønder, han selv har fået smagt til, så rommen både er blød og rund, har noter af brændt sukker, en lille smule appelsinskal og krydret eg, men samtidig har kant. En smag, der er udviklet til Hr. og Fru Europa, som skal have muligheden for at træffe et bæredygtigt valg, også når de vælger rom.

- Jeg har tre børn, og når man kigger rundt i verden og ser de ting, der sker, tænker jeg, at hvis det her kan være mit lille bidrag til at gøre noget, der er bare en lille smule bedre end det, der bliver gjort i forvejen, vil det være fedt. Jeg er ikke hellig og vil ikke gå på kompromis med alting, men jeg synes, vi skal tænke os om, og jeg tror, der er mange ting, der kan gøres smartere og mere bæredygtigt, end det bliver gjort i dag. Ja, det koster måske en lille smule mere, men det gjorde økologi også i starten, siger Bintu Singh.

Som en af tre stiftere var han i 2008 med til at stifte den midtfynske virksomhed 1423 World Class Spirits, der har fået stor succes med at importere spiritus, men han solgte sin andel i 2017 og koncentrerede sig i en periode derefter om shippingjobbet hos Yoyo Global Freight. En hyggetur til en whiskey- og rommesse genantændte dog spiritusinteressen, som han gerne ville kombinere med en bæredygtig profil.

Qua sin baggrund kendte han både et af verdens mest bæredygtige destillerier i Den Dominikanske Republik og firmaet bag de sejlskibe, der fragter varer frem og tilbage over Atlanten uden brug af motorkraft. Allerede før han havde landet en endelig aftale med Søren Offer Madsen og Lars Bruntse fra Reffo Invest, besluttede parterne at få nogle tønder hjem.

Den rom er siden blev flasket på genbrugsflasker, har fået etiketter af bomulds- eller græspapir på, og den første sending står nu på hylderne hos Salling Super i Aarhus og Aalborg som A Clean Spirits første produkt under navnet Ron Sostenible.

- Om halvandet år forventer jeg i hvert fald en omsætning på den anden side af fem millioner kroner med det antal flasker og produkter, der måtte være. Det kan også være, at det er halvanden million eller 17 millioner kroner. Det afhænger fuldstændig af kædeaftaler, men ud fra vores forudsætninger og den proces, der er i gang, er det i hvert fald realistisk, vurderer Lars Bruntse fra Reffo Invest.

Annonce

En god historie

Det er netop detailhandlen, A Clean Spirit satser på. Det skyldes rommen, der ikke er "en nørderom", er lavet som et bredt produkt. Derfor ligger der også en stor opgave for A Clean Spirit i at få fortalt den historie, der ligger bag produktet.

Virksomheden har derfor haft et bureau til at hjælpe med at skære alt materiale helt til, så de kan levere indhold til sociale medier, som detailkæderne kan bruge. Desuden er hele storytellingen afgørende i forbindelse med salgsarbejdet overfor de store kæder.

- Rommen bliver lavet på et kæmpestort destilleri, hvor de har deres egne sukkerrørsmarker og op mod 4000 medarbejdere. Destilleriet har en meget stærk CSR-politik, hvor det handler om at give folk en ordentlig løn, mulighed for efteruddannelse og gratis lægehjælp, og så sørger de for, at de fattige børn i området kommer i skole, fortæller Bintu Singh.


Min største styrke er, at jeg tror, træerne vokser ind i himlen. Ellers ville jeg aldrig kaste mig ud i det her, og så har jeg en ukuelig tro på, at det godt kan lade sig gøre. Når folk siger til mig, at noget ikke kan lade sig gøre, lægger jeg mig endnu mere i selen for at bevise, at det kan det godt.

Bintu Singh, stifter og idémand bag A Clean Spirit


Han har ikke selv besøgt destilleriet, som er meget åben om de ting, de gør, men han har læst reportager fra destilleriet, talt med folk, der har besøgt det og skal selv derover, når Covid19-situationen tillader det.

Destilleriet brænder den biomasse, der er tilbage, når man har presset sukkerrørene, og på den måde laver de energi, så fabrikken er selvforsynende. Desuden bliver den overskydende CO2-produktion fra fermenteringen indkapslet i tryktanke og afleveret til den lokale sodavandsfabrik, mens restmaterialet, vinassen, bliver brugt som naturlig gødning på sukkerrørsmarkerne.

Så langt, så godt.

Men hvordan kan man overhovedet finde på, at tønderne derefter skal sejles til Nordeuropa uden brug af motorkraft?

Måske netop fordi det lyder så umuligt, at Bintu Singh får lyst til at bevise, at det kan lade sig gøre at skabe og drive en forretning på den måde.

- Der er nogle enkelte firmaer, som arbejder på den her måde med en romantisk drøm om at gøre verden til et bedre sted. Det er fuldstændigt lavpraktisk. Der er ingen motor ombord på skibet, og når de skal have tønderne ombord, foregår det med gammeldags tovtrækkeri.

- Der findes mange historier i spiritusbranchen, og når man står på en messe, kan man sagtens blive helt varm om hjertet og købe den, hvis man ovenikøbet har fået en smule at drikke, selv om mange af historierne er blevet krydret en smule. Det er den her ikke. Den er sand, forsikrer Bintu Singh.

Annonce

Hensyn til orkansæsonen

Han er nødt til at være mere forudseende end ellers, løbe en større risiko og planlægge med elastik for at kunne få det til at fungere. Men så gør han det.

A Clean Spirit har allerede rom på hylderne hos Salling Super i Aarhus og Aalborg. Til april får firmaet også gin hjem, og det er planen at udvide med flere produkter. Foto: Trine Grauholm

En tur frem og tilbage fra Europa til Caribien med et pitstop til at tanke op inden turen over Atlanten tager to en halv til tre måneder afhængig af vejr- og vindforhold, og sammenholdt med orkansæsonen betyder det, at det er umuligt at få nye forsyninger hjem en del af året.

- Der er hurricane season fra juli, hvor du skal være væk fra området, og så kan du sejle ind i området igen i december/januar. Det vil sige, at vi kun kan nå at hente varer to gange om året, så det skal være større partier. Når der ikke er mere, er der ikke mere, siger Bintu Singh.

Han forventer at få de næste tønder hjem i slutningen af marts, og han kunne aldrig finde på at få fløjet ekstra tønder hjem, hvis efterspørgslen skulle stikke helt af.

- Selv om der skulle stå en stor kæde og banke på døren for at få 25.000 flasker nu, kan vi være nødt til at sige, at de skal vente, til skibet er hjemme igen. Sådan er det bare. Det kommer vi ikke til at afvige fra, medmindre vi kan nå at sende et ekstra skib ud inden orkansæsonen, men vi går ikke på kompromis, understreger han.

Som medstifter og tidligere medejer af virksomheden 1423 World Class Spirits har Bintu Singh været en del af den udvikling, der blev sat i gang med special-øllene og siden bredte sig til spiritusmarkedet, og bølgen er ikke toppet endnu, vurderer han.

Nysgerrigheden efter at smage nye varianter er stor, og samtidig oplever han en efterspørgsel efter bæredygtige alternativer.

Både Bintu Singh og Reffo Invest er dog bevidste om, at forbrugerne ikke betaler for en flaske Premium-rom, blot fordi den er sejlet hjem fra rommens arnested på en skonnert. Smagen skal også være i orden.

- Det er det samme med økologien. Man går ikke på kompromis med kvaliteten, siger Bintu Singh, der sammenligner sin rom med produkter som Ron Zacapa, Ron Diplomatico og Ron Millinario og derfor henvender sig bredt.

Bestyrelsesformand og investor Lars Bruntse fra Reffo Invest (t.h.) købte ind på historien med det samme. Han mener, det er realistisk, at A Clean Spirit når en omsætning på fem millioner kroner i løbet af halvandet år. Foto: Trine Grauholm

For Lars Bruntse og Søren Offer Madsen fra Reffo Invest passede produktet perfekt ind i en ambition om at investere i bæredygtige startups og være med til at forvandle dem til kommercielle succeser internationalt.

- Vi købte ind på historien lige med det samme. Jeg kommer fra en verden, hvor jeg har haft de kommercielle briller på, men det her er der en god og ægte fortælling i. Jeg synes, der er for meget greenwash derude. Det her er den ægte vare, og samtidig har Bintu før prøvet at bygge noget op. Sammen med branchekendskab, en stor viden om markedet og et mega godt koncept, betød det, at vi helt sikkert skulle kigge nærmere på det, forklarer Lars Bruntse.

Annonce

Skal ud over grænserne

Han tror på, at konceptet kan bredes bredt ud. Derfor er A Clean Spirits hjemmeside også både på dansk, tysk og engelsk, og virksomheden er allerede så småt gået i gang på det tyske marked.

- Danmark er fint og hyggeligt, men vi skal skalere og have den internationale hat på og se, hvordan vi kan komme ind i andre lande velvidende, at der selvfølgelig er forskellige smagsprofiler og måder at opfatte for eksempel etiketter på i forskellige lande. Men det er sjovt, og så skal vi selvfølgelig kigge på, hvilke produkter vi i øvrigt kan få hjem med skib, siger Lars Bruntse.

Allerede til april kommer der gin fra A Clean Spirit på hylderne, men på sigt kan virksomheden også komme til at handle med andre konsumvarer som for eksempel kokosolie, mandler eller hvad der ellers giver mening at sejle hjem.

- Potentialet er kæmpestort. Jeg tror godt, vi kan komme ud i hele Europa, og det er også planen. På sigt er det også planen at komme til USA, og hele den del, der handler om at få skibet derover, få rommen på flasker og distribueret, har jeg styr på. Nu handler det om at få skabt en efterspørgsel, så det giver mening. Der skal en vis volumen til, før man sejler et sejlskib fra Caribien til USA og tilbage igen, forklarer Bintu Singh.

Rom er - også - stort i USA og Canada, hvor nogle store, etablerede brands dog sidder på en stor del af markedet, mens små destillerier skyder op rundt omkring. Derfor handler det for Bintu Singh om at komme ind i de store kæder, og han har et par kontakter.

I første omgang handler det om at give dem ro i maven i forhold til at tro på, at konceptet holder, og træskibet rent faktisk kommer i havn med rommen ombord.

Samtidig handler det om at få de rigtige samarbejdspartnere, for når man som A Clean Spirit går så langt for at træffe de mest bæredygtige valg gennem hele kæden, stiller det selvfølgelig også krav til samarbejdspartnerne.

Derfor er virksomheden i gang med at udarbejde en code of conduct, der beskriver retningslinjer for virksomhedens samarbejdspartnere i forhold til Corporate Social Responsibility, CSR, hvor samarbejdspartnerne skal opfylde en række minimumskrav.

- Historien er nødt til at være sand. Ellers bliver vi hurtigt gennemskuet, erkender Bintu Singh, der nærmest bliver opildnet af at løbe en virksomhed i gang, hvor han fra begyndelsen har sat en række benspænd op for sig selv.

Annonce

Træerne vokser ind i himlen

Han kunne fint være fortsat i shippingbranchen, men i stedet har han siden 1. august 2020 satset 100 procent på igen at bygge noget op fra bunden, drevet af den lille iværksætter i maven, som drømmer om at skabe noget stort.

- Jeg ved ikke, om man kan sige, at det bliver for kedeligt for mig, men hvis alting ligger i en kasse, der er fyldt op, og tingene går godt, men hvad skal jeg så bidrage med? Jeg er god til at fylde kassen op med alle mulige ting.

- Det er hele den proces med at skabe noget, der fascinerer mig. Det at stå med en idé, stå med produktet og have flere produkter i pipelinen er fantastisk, siger han og klapper kassen med duggede romflasker.

De umiddelbare associationer til varme sommeraftener med løssluppen stemning og kåde flokke af højrøstede mennesker ligger langt fra virkeligheden en grå hverdag midt i en dansk coronanedlukning. Men modstand får kun Bintu Singh til at insistere kraftigere.

- Min største styrke er, at jeg tror, træerne vokser ind i himlen. Ellers ville jeg aldrig kaste mig ud i det her, og så har jeg en ukuelig tro på, at det godt kan lade sig gøre. Når folk siger til mig, at noget ikke kan lade sig gøre, lægger jeg mig endnu mere i selen for at bevise, at det kan det godt, understreger han.

A Clean Spirit

  • Blev stiftet i sommeren 2020 af Bintu Singh, der er uddannet speditør med speciale i søfragt. Han har arbejdet som speditør i 15 år.
  • I 2008 var han medstifter af virksomheden 1423 World Class Spirits, som i dag er en af Danmarks førende importører af rom med eksport til mere end 20 lande. I 2017 solgte han sin andel til de øvrige partnere.
  • A Clean Spirit sælger i første omgang den bæredygtige rom, Ron Sostenible, der er produceret i Den Dominikanske Republik på et af verdens mest bæredygtige destillerier. Derefter sejles den til Europa med sejlskib og hældes på flasker lavet af genbrugsglas, mens etiketterne er trykt på bæredygtigt papir.
  • Virksomheden har Reffo Invest som medinvestor og holder til i iværksætterhuset Tanken 16 i Dalum, Odense SV.
  • Ron Sostenible er på hylderne hos Salling Super i Aarhus og Aalborg, og målet er at lande flere aftaler med detailkæder og også komme ud over Danmarks grænser.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Velkomment politisk fokus på digitalisering

Annonce