Annonce
Østjylland

Bilhus har rundet milliarden: Fortsat fuld fart fremad

- Som bilforhandler er vi en del af en glad branchen. At købe ny bil er den næststørste private investering efter boligen og vinder folk i lotto, så står et besøg hos os øverst på ønskesedlen. Det er vi både glade og stolte af, siger Jens Nielsen, som siden 1996 har tegnet Pedersen & Nielsen Automobilforretning sammen med hustruen, Britt Bisgaard Nielsen. Foto: Anne Myrup Pedersen
Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/S med hovedsæde i Randers tæller syv jyske bilhuse og 275 medarbejdere. Det seneste regnskabsår satte rekord på både top- og bundlinje.

RANDERS: I sin seneste strategiplan satte bestyrelsen bag Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/S med hovedsæde i Randers sig et ambitiøst vækstmål.

Inden for en tre-års periode skulle bilforhandleren i sine syv jyske huse runde én milliard kroner i nettoomsætning tilsammen.

Målet blev nået et år før tid, da Pedersen & Nielsen i sit 2018-regnskab omsatte for 1,1 mia. kroner. Der er tale om nærmest præcist en fordobling på fem år, mens forretningen også mere end fordoblede sit resultat før skat fra 5,2 mio. kroner i 2017 til 12,9 mio. kroner i fjor.

Det går med andre ord godt hos Pedersen & Nielsen.

- Det er først og fremmest resultatet af tanker, som vi gjorde for mange år siden om at deltage i konsolideringen i branchen og om at drive en stor og dynamisk bilforretning. Samtidig har vi siden år 2000 haft en vækststrategi og arbejdet med tre års-planer, som vi har haft en stor fornøjelse af, siger administrerende direktør Jens Nielsen, der er 2. generation i forretningen, som Tage Pedersen og Tage Nielsen grundlagde for 55 år siden, da de begyndte forhandlingen af Volvo i Randers i 1964.

Jens Nielsen overtog ejerskabet af virksomheden i midten af 1990'erne sammen med sin hustru, Britt Bisgaard Nielsen. Dengang talte forretningen 65 medarbejdere.

I dag holder bogholderiet styr på omtrent 275 lønnumre fordelt på syv bilhuse i henholdsvis Aalborg, Randers, Risskov, Hjørring, Frederikshavn, Hadsund og Grenaa. Pedersen & Nielsen er samtidig autoriseret forhandler og værksted for syv bilmærker - Volvo, Ford, Kia, Renault, Dacia, Mazda og Fiat.

Nomineret til EY Entrepreneur Of The Year

Pedersen & Nielsen Automobilforretning A/S fra Randers er nomineret til EY Entrepreneur Of The Year 2019 i hovedkonkurrencen. Kriterierne for at være med her er:

  • Entrepreneuren er ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og har haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret.

  • Virksomheden har eksisteret i mindst tre år.

  • Virksomheden har ved udgangen af det seneste regnskabsår minimum 20 ansatte. (Pedersen & Nielsen havde 239 ansatte ved udgangen af 2018)

  • Virksomheden skal have haft minimum 15 procent vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår. (Pedersen & Nielsen: Fra 109,7 mio. kroner i 2017 til 126,4 mio. kroner i 2018)

  • Det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat. (Egenkapital 2018: 57,9 mio. kroner, Resultat før skat 2018: 12,9 mio. kroner)

Annonce

Bedste bilsalg nogensinde

Opkøb har været en naturlig del af strategien. Især frem til og med årtusindskiftet gik knopskydningen stærkt med syv forretningsovertagelser inden for fem år, og i 2009 overtog Pedersen & Nielsen fire østjyske afdelinger fra Nellemann-koncernen.

I 2014 blev Egå Autohandel og Ford i Risskov føjet til, mens virksomheden siden 2017 har haft det fulde salgsansvar for Volvo i Aarhus. Populært sagt strækker Volvo-distriktet i Pedersen & Nielsen-regi sig fra Mols til Skagen.

I perioden 2010-2018 var Pedersen & Nielsen i øvrigt også medejer af Bilforum Nordsjælland i Hillerød.

- Vi har været med til både at åbne og lukke forretninger undervejs, vi har været konservative og sørget for at lægge penge til side undervejs. Det er nødvendigt, når vi har 179 produktudviklere siddende på Christiansborg, som kan finde på at skabe tvivl om registreringsafgiften i tre måneder i træk, ligesom især finanskrisen bød på nogle virkelig triste år for branchen, og hvor det efterfølgende handlede om at få stabiliseret forretningen igen, forklarer Jens Nielsen.

Omvendt er det opgangstider netop nu:

- Det danske bilmarked er på det højeste niveau nogensinde, og det er selvfølgelig også en fremgang, som vi mærker og nyder godt af, siger direktøren og tilføjer, at Pedersen & Nielsen havde et rekordstort salg på ikke færre end 7000 biler i 2018.

Annonce

Nyt mål: 1,5 mia. kroner

Jens Nielsen pointerer, at bilhuset fortsat har ambitioner om at være blandt Danmarks største forhandlere. Og det kræver yderligere vækst i fremtiden.

- Da vi satte os for at nå målet på én mia. kroner i omsætning, var det samtidig med en placering i top-10 på privatmarkedet i Danmark for øje, og skal vi holde den position, så vil det formentlig kræve, at vi nu sigter efter halvanden milliard kroner. Det forventer jeg derfor bliver vores nye fixpunkt, når bestyrelsen stikker kursen ud for vores kommende vækstplan, fortæller Jens Nielsen.

Hvornår målet vil være indfriet, tør han dog ikke spå om:

- Vi er i en branche, hvor det er små marginaler, der tæller, og hvor de bedste kan tjene to procent. Men vi er hverken på børsen eller har en flok aktionærer, der står og kræver et stort afkast, så der er ro til at tænke på den lange bane og til til at spare sammen til den dag, hvor det kommer til at gøre ondt igen.

Annonce

Lejemål med synergi

Pedersen & Nielsen har i dag en del af sin forretning på begge sider af Århusvej i Randers, efter overtagelsen af bygningen og grunden som tidligere husede Hansen Møbler i fjor. Her har virksomheden dels løst et pladsproblem ved at flytte blandt andet storkunder og erhvervscenter over på den anden side af den trafikerede hovedfærdselsåre, og dels har lejet kvadratmeter ud til brugtbilsforhandleren Kinnerup Auto Kommission og en afdeling af Byens Bilpleje.

Grundtanken er synergi. På den sidstnævnte lejekontrakt er blækket knapt tørt endnu.

Når Jens Nielsen skal pege på årsagen til succesen, fremhæver han den store stab af medarbejdere og en professionel bestyrelse.

- Det er vores mange dygtige medarbejdere, som er rygraden i hele virksomheden, og så er der mange tante-bestyrelser i vores branchen, men vi har hele vejen haft professionelle folk i vores bestyrelsen. Det har vi haft stor gavn og glæde af, slutter Jens Nielsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce