Annonce
Erhverv

Bestyrelsen er en værdifuld sparringspartner - ikke mindst i en krisetid

Tilliden mellem bestyrelse og direktion er afgørende for samarbejdet ifølge Jørn Tolstrup Rohde: - For mig er det helt sort-hvidt, og det kan på ingen måde gradbøjes. Er der ingen tillid, er jeg heller ikke med, og hvis en ejerleder er lidt for entreprenant og går andre veje end det, som bestyrelsen har besluttet, så bør man trække sig. Arkivfoto: Jens Wognsen
Jørn Tolstrup Rohde er tidligere topchef i Carlsberg. I dag er han professionelt bestyrelsesmedlem i ni bestyrelser - primært med hovedsæde på Fyn. Coronakrisen har sat mødefrekvensen i vejret og givet alle et digitalt skub i den rigtige retning.
Annonce

ODENSE: Jørn Tolstrup Rohde har gjort karriere på de bonede gulve.

Først blandt andet som administrerende direktør for Kims, 3C Retail (Leasy) og Carlsberg Danmark. Hos bryggerigiganten havde han endog ansvaret for Region Nordeuropa og senere Vesteuropa og dermed 55 procent af den samlede omsætning som Senior Vice President fra 2009 til 2016.

Her forlod den nu 59-årige fynbo direktionslokalerne og har siden arbejdet som professionelt bestyrelsesmedlem. I dag sidder Jørn Tolstrup Rohde med i ni af slagsen, og i fire tilfælde - Blue Ocean Robotics, Alfred Pedersen & Søn samt Niels Thorborg-selskaberne 3C Groups og Facit Bank - er det som formanden for bordenden.

Derfor kender han om nogen også spillet mellem direktion og bestyrelse fra begge sider af bordet. Og han er ikke i tvivl, om værdien af at have en professionel bestyrelse med ombord.

Det gælder ikke mindst i landets 300.000 små og mellemstore virksomheder, hvoraf mere end ni ud af ti er familie- eller ejerledede.

- Det kan være et stort skridt at beslutte sig for en professionel bestyrelse, men når det er gjort, giver det muligheden for at få udvidet virksomhedens kompetencer og netværk. Bestyrelsen er en fortrolig sparringspartner, som består af personer, der i hvert fald på sigt får indsigt i virksomheden, og som samtidig kan se udfordringer fra andre vinkler. Det er et kollektiv, som direktører og ejere kan spille bold op ad, og netop i en krisetid som nu, er det et godt sted at få sparring og gode råd, forklarer Jørn Tolstrup Rohde.

Jørn Tolstrup Rohde

Jørn Tolstrup Rohde er født 20. april 1961 på Frederiksberg.

Uddannelse: Matematisk student fra Midtfyns Gymnasium 1980. Afsluttede i 1986 en HD uddannelse i afsætning fra Odense Universitet og i 1994 en HD i regnskab fra Handelshøjskole Syd i Esbjerg suppleret med Senior Executive Programme fra London Business Scool i 1999.

1982: Semco Odense som indkøber, materials controller og teknisk sælger.

1987: Marketingkonsulent på Andersen & Blæsbjerg Reklamebureau i Odense.

1988: Salgs- og marketingschef hos Hjem-Is.

1993: Marketingschef hos Kims.

1996: Marketingdirektør hos Merrild Kaffe

1998: Administrerende direktør i Kims.

2004: Carlsberg. Først senior vice president, derefter administrerende direktør i Carlsberg Denmark.

2007: Administrerende direktør i Niels Thorborgs 3C Retail (L'Easy).

2009: Senior vice president for Carlsbergs Region Nordeuropa og medlem af Carlsberg Executive Committee, koncernens topledelse.

2012-2016: Senior vice president for Region Vesteuropa i Carlsberg med ansvar for over 55 procent af bryggerigigantens samlede omsætning.

Bestyrelsesformand: 3C Groups A/S, Blue Ocean Robotics A/S, Facit Bank A/S og Alfred Pedersen & Søn A/S

Bestyrelsesmedlem: Sund & Bælt A/S (næstformand), Dinex A/S, 3C Retail A/S, Løgismose Meyers A/S og Øresundsbro-konsortiet

Annonce

Input fra andre bestyrelser

Netop i den aktuelle corona-krise oplever Jørn Tolstrup Rohde, at bestyrelsen som et stort aktivt:

- Alle bestyrelser har skulle tage aktivt stilling til krisen, og her er det en fordel, at professionelle bestyrelsesmedlemmer ofte også sidder med i andre bestyrelser. Det giver et endnu bredere udsyn, når der bliver diskuteret risikoscenarier, ligesom mange medlemmer også vil have oplevet tidligere kriser.

I to ud af de fire bestyrelser som Jørn Tolstrup Rohde er formand for, er han i ugentlig kontakt med direktøren. I de andre tilfælde taler formand og direktion fast sammen på månedlig basis og ellers efter behov.

- Som formand står jeg altid til rådighed, for som administrerende direktør er du ret meget alene, og typisk er der måske kun bestyrelsesmøde hver anden måned. Vi befinder os dog alle i en særlig situation, hvor frekvensen mellem møderne har været kortere i langt de fleste bestyrelser, men det er så foregået digitalt via Skype, Zoom, Microsoft Teams, Google Hangout eller WebEx, som jeg senest var på. Vi har allesammen lært at mødes til webmøder, så den del er i hvert fald blevet nemmere. Ikke alle møder bliver digitale i fremtiden, men en større del vil blive det, forudser Jørn Tolstrup Rohde.

Annonce

Vigtig webshop - også B2B

Det er dog ikke kun med hensyn til digitale mødeformer, at Jørn Tolstrup Rohde ser corona-krisen give digitaliseringen af virksomhederne et skub i den rigtige retning:

- Langt de fleste virksomheder er på vej fremad med digitaliseringen. For eksempel har krisen vist, at det er ret vigtigt at have en webshop - ikke kun til forbrugere, men også for virksomheder. Det gør det muligt at få ordrer døgnet rundt, og det er både en service for kunderne og godt for virksomheden. Mange mennesker har været tvunget til at bruge webshop privat, og det kommer også til at have indflydedelse på B2B-markedet. Derfor vil vi se virksomheder opgradere yderligere på den digitale del nu.

Han tilføjer samtidig andre digitale fordele som kundekendskab via data, informationer om hvad de søger på nettet og øget forståelse af livet online.

- I dag bruger vi robotter til at besvare chatfunktioner, og så er der hele IoT-bølgen (Internet of Things), hvor vi i Blue Ocean Robotics for eksempel samler data ind på, hvordan en robot bliver brugt og hvor ofte. Hele databehandlingen og viden derfra bliver afgørende i fremtiden, vurderer bestyrelsesformanden.

Annonce

Ufaglærte job vil forsvinde

I det hele taget peger Jørn Tolstrup Rohde på, at digitalisering og automatisering som nøgleopgaver for alle danske virksomheder, og her vil den professionelle bestyrelse vise sig værdifuld.

- Vi ser allerede robotteknologi klare alt fra rengøring til græsslåning, og før eller siden vil alle ufaglærte stillinger bliver automatiseret, for jo flere manuelle processer, vi kan undgå, jo større konkurrencekraft får vi. De, der ikke gør det, risikerer at komme til at stå tilbage på perronen - også i konkurrencen internationalt, forklarer Jørn Tolstrup Rohde og fortsætter:

- Her kan hvert enkelt bestyrelsesmedlem komme med sin viden og referencer til, hvad andre virksomheder gør, og selv rejser jeg for eksempel hvert år til Californien og Kina for at se, hvor langt de er, og jeg tager på industrimesser for at være bedst muligt klædt på til at give input i de bestyrelser, som jeg sidder i.

- Noget så banalt som en webshop, som giver mulighed for at have åbnet døgnet rundt, giver jo også adgang til kunder i hele verden, og det kan så rejse diskussionen, om virksomheden skal gå på for eksempel Amazon eller gøre det selv. Der er bestyrelsen og de erfaringer, der er dér, også en værdifuld sparringspartner at have med, slutter Jørn Tolstrup Rohde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Velkomment politisk fokus på digitalisering

Annonce