Annonce
Vestjylland

Beskæftigelseschef håber, at hjemmearbejde bliver permanent mulighed: - Det er gået forbavsende godt

Trods krav om hjemmearbejde er det lykkedes for jobcentret at betjene borgerne - i nogle tilfælde endda bedre end før corona. Modelfoto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Jobcentrene har været sendt på hjemmearbejde i månedsvis. Medarbejderne savner hinanden og borgerne, men det er lykkedes at opretholde de vigtigste funktioner.

RINGKØBING: I vinter rundede Ringkøbing-Skjern Kommune lidt over 1000 ledige, og den aktuelle ledighed på cirka 850 personer svarer til omkring tre procent af arbejdsstyrken. Det er ikke helt ideelt, når man markedsfører sig som ”Danmarks Største Arbejdsplads”, men som man siger i Vestjylland: Det ku’ ha’ været møj wærre!

- Det går helt forrygende inden for byggeri og anlæg, men vi kommer ikke udenom, at især turismen og dele af industrien er mærket af tiden med corona. Så jo, ledigheden er steget en smule, men man burde sende en stor cadeau til virksomhederne, som har formået at finde nye veje og har insisteret på, at det skal lykkes at klare sig igennem denne tid – og det gør det for de fleste af dem, konstaterer Kim Ulv Christensen.

Han er chef for 180 kommunale medarbejdere i beskæftigelse og borgerservice, heraf 160 dedikeret til beskæftigelsesområdet.

Annonce

Som offentligt ansat administrativt personale var de nogle af de første til at blive sendt på hjemmearbejde, og de forventer også at være blandt de sidste til at få lov til at vende tilbage. Det betyder, at virksomheder og ledige skal services via online-møder eller telefonsamtaler.

- Det er gået forbavsende godt; langt bedre, end vi havde turdet håbe på. En af vores vigtigste opgaver er at holde kontakten til virksomheder og ledige borgere, og det er vi faktisk lykkedes med. Vi får afviklet de samtaler, som vi skal, og vi har også været i stand til at formidle job og henvise ledige, når virksomheder har kontaktet os for at efterspørge arbejdskraft, fortæller Kim Ulv Christensen.

Bliv uddannet nu

Kommunerne savner dog muligheden for at kunne formidle praktikophold. Ordningen er suspenderet under coronaen, lige som beskæftigelsesafdelingen heller ikke selv må køre ud på virksomhedsbesøg. Så kan man i stedet bruge kræfter på andre områder.

- Vi gør meget ud af at opfordre både virksomheder og borgere til, at man benytter lejligheden til at udvikle kompetencerne. Det er måske nu, at man som ansat eller ledig skal slå til og styrke sine kompetencer med en uddannelse eller videreuddanne sig? For eksempel er der kommet mulighed for, at forsikrede ledige i nogle tilfælde kan tage uddannelse på 110 procent af dagpengesatsen. Der er også rigtig gode muligheder for at blive voksenlærling, siger Kim Ulv Christensen.


Der har været flere, men kortere samtaler, og typisk også bedre samtaler, hvor vi taler mere uformelt og går direkte til sagen.

Kim Ulv Christensen, beskæftigelseschef


På nogle af beskæftigelsesafdelingens arbejdsområder er det faktisk gået bedre end før coronaen: Både medarbejdere og borgere har haft fordele af, at de fysiske møder er blevet aflyst. De fleste borgere har gode it-færdigheder og har også det nødvendige udstyr til at gennemføre samtalerne virtuelt.

- Vi kan konstatere, at vi faktisk har været mere i kontakt med borgerne, end vi plejer. Der har været flere, men kortere samtaler, og typisk også bedre samtaler, hvor vi taler mere uformelt og går direkte til sagen. Og så sparer det selvfølgelig også en del tid til transport, når man kan klare samtalerne virtuelt eller over telefonen. Vi er en stor kommune, og der er langt fra eksempelvis Hvide Sande til Skjern, så borgerne sætter pris på at kunne spare turen, siger Kim Ulv Christensen.

Annonce

Bedre samtaler online

En meget interessant erfaring er, at kvaliteten af borgersamtalerne synes at være blevet bedre. Måske fordi borgeren og kommunens repræsentant mødes på mere ligeværdige vilkår?

- Vi har jo også en myndighedsrolle i forhold til borgerne, så for nogle kan det påvirke dem at skulle møde op fysisk. Men der sker noget med samtalen, når vi mødes virtuelt: Nu sidder jeg jo også her (under interviewet, red.) ved mit spisebord, og du sidder hjemme. Så kommer vi til at tale lidt mere uformelt, end hvis vi havde siddet over for hinanden på hver sin side af et skrivebord, forklarer Kim Ulv Christensen.

3 tips til hjemmearbejde

Kim Ulv Christensen er chef for 180 medarbejdere i Beskæftigelse og Borgerservice i Ringkøbing-Skjern Kommune. Alle mand er sendt hjem. Her er tre tips til at holde produktiviteten og humøret oppe:

  1. Læg stor vægt på intern kommunikation. Sørg for, at medarbejderne er opdateret om vigtige informationer og om de resultater, der bliver nået i fællesskab.
  2. Hold regelmæssig kontakt med medarbejderne og tænk over, om der er behov for noget, der kan lette arbejdet, for eksempel lån af it-udstyr, en ekstra computerskærm eller en kontorstol.
  3. Afsæt tid til virtuelle ”kaffemøder”. 10 minutters uformel snak og et godt grin kan løfte humøret, når man savner samværet med kollegerne.

Der er dog også undtagelser. Psykisk sårbare ledige lider i særlig grad under den langvarige nedlukning og den deraf følgende manglende kontakt til andre mennesker.

- Vores mentorer har typisk så tæt kontakt til borgerne, at de kan mærke, at ”nu må vi sætte ind med noget ekstra”, så vi har mulighed for ekstraordinært at afvikle møder som ”walk and talk” – altså gåture i det fri med god afstand og så videre. Det har vi jo heldigvis gode muligheder for her i vores kommune, siger Kim Ulv Christensen.

Annonce

Kræver lovændring

Overordnet har erfaringerne med at undvære de fysiske møder været så gode, at han håber på, at man kan få lov at fortsætte.

- Borgerne bestiller tid til samtaler elektronisk, så jeg håber, at man fremadrettet vil få mulighed for at vælge mellem et fysisk møde, et virtuelt møde eller telefonmøde. Det vil dog kræve en lovændring, men det er et ønske fra alle kommuner, og jeg fornemmer positiv interesse for ønsket på Christiansborg, siger Kim Ulv Christensen.

De kommunale jobcentre er ikke nævnt i regeringens seneste genåbningsplan. Medarbejderne får formentlig – tidligst – lov til at vende tilbage til kontorerne engang efter 6. maj.

Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kig med indenfor i Oldenborghus: Spritnye ungdomsboliger står snart klar og der er mange ledige

Annonce
Erhverv For abonnenter

Kro må afvise gæster og lukke tre af ugens dage: Kokke og tjenere er ikke vendt tilbage efter genåbningen

Annonce
Erhverv

Vindmølle-vokseværk i Munkebo: Lorc er gået fra nul til 25 megawatt på syv år - og er klar til at bygge endnu større

Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland For abonnenter

Eventyret på Industrisvinget: Fra lys idé til succesfuld forretning

Sydjylland For abonnenter

Brødre har ramt en guldåre i roboteventyr: Markrobot giver kæmpe vækst hos sydjysk virksomhed

Erhverv

Aarhus-firma hyrer flere medarbejdere: Computerspil sælger for 365 millioner før det er udgivet

Erhverv For abonnenter

285 mand var sendt hjem, alligevel satte fynsk fabrik rekord i overskud

Erhverv

Sunde kunder hjælper Danske Bank til større milliardoverskud

Erhverv

Ulovligt parkerede campingvogne sætter lastbiler i dilemma på rastepladser: Enten skal de parkere ulovligt eller bryde regler om køre- og hviletid

Annonce