Annonce
Vestjylland

Begejstring hos tøjbutikker langs vestkysten: Herzlich willkommen zurück!

Butikschef Susanne Bruns har glædet sig til at byde tyskerne velkommen tilbage til WestWind i Hvide Sande. Foto: Thomas Maxe
Der var liv og glade dage i butikkerne ved vestkysten, da de tyske turister endelig fik lov at komme over grænsen.
Annonce

HVIDE SANDE: Det kunne ikke have været planlagt bedre, hvis man havde forsøgt: Samme dag, som de tyske turister endelig fik lov til at køre over grænsen, bagte solen over vestkysten fra en skyfri himmel.

Overalt i sommerlandet blev der spist is og drukket kolde øl og vand, og smilene strakte sig fra øre til øre. Inde i skyggen hos tøjbutikken WestWind var der også liv og glade dage.

- Kan jeg hjælpe med noget? spørger butikschef Susanne Bruns et ældre par – og skifter kort tid efter over i flydende tysk, til stor lettelse for kunderne.

- Normalt er cirka 90 procent af vores kunder tyskere, så det var ikke sjovt, da grænsen blev lukket. Der var dage, hvor der kun kom to kunder, fortæller Susanne Bruns.

Hun har en kæmpefordel: Hun er nemlig tyskfødt, så kunderne føler sig hjemme her.

- Der kommer ofte nogle turister ind og beder om hjælp til at finde vej eller spørger om, hvad der foregår på byggepladsen overfor, fordi de har hørt, at jeg taler tysk, siger Susanne Bruns og smiler.

Annonce

Et bump på vejen

WestWind-butikken i Hvide Sande er ejet af René Lagoni, der også ejer fire andre butikker i blandt andet Hvide Sande og Søndervig. Han er meget lettet over, at turisterne endelig er tilbage.

- 44 medarbejdere i West Wind-kædens 27 butikker har været sendt hjem på lønkompensation. Vi har været her i mange år og bliver her også, så jeg håber, at vi en dag vil se tilbage på 2020 som et ”bump på vejen”, siger René Lagoni.

90 procent af WestWinds kunder er tyskere. Her er det dog en ægte levende vestjyde fra Esbjerg, som er kigget ind for at købe en bluse. Foto: Thomas Maxe

De senere år er turistbesøgene nærmest eksploderet i Ringkøbing-Skjern Kommune, især fordi ”sommersæsonen” efterhånden er afløst af helårsturisme. Både tyskere og hjemlige turister kommer glad og gerne for at opleve den skønne vestjyske natur, uanset om det er sol eller regn. Paradoksalt nok kan det ende med at give virksomhederne lidt af et ”luksusproblem”.

- Vi mærker allerede nu, at det er blevet sværere at finde arbejdskraft, især om sommeren. Der er kamp om de unge, så da vi for nylig slog en stilling op, kom der én ansøgning. Og så kunne jeg læse i avisen, at det nyåbnede Naturkraft har fået langt over 300 ansøgninger, konstaterer René Lagoni.

Annonce

Sprogkundskaber i høj kurs

Senere åbner også et stort Lalandia feriecenter i Søndervig samtidig med, at feriehusbureauerne støvsuger området for arbejdskraft til rengøring og servicejob om sommeren.

Det bliver ikke nemmere for virksomhederne – men for de unge venter en gylden tid, hvor der er arbejd’ nok til dem, der vil arbejd’, som Niels Hausgaard sang. Særligt én gruppe er i høj kurs: Medarbejdere med gode tysk-kundskaber.

De tyske turister er helt pjattede med det maritime tema, når de shopper tøj i Hvide Sande, fortæller butikschef Susanne Bruns. Foto: Thomas Maxe

- De unge, som kun har lært basal skoletysk, har ofte ikke lært helt nok til at kunne begå sig i samtaler med de tyske kunder. Men heldigvis lærer de unge hurtigt.Vi lærer dem også, at det er bedre at sige noget, der måske er grammatisk forkert end slet ikke at sige noget, siger René Lagoni.

I skrivende stund er der mindst ét ledigt job hos WestWind, så det skader ikke at kigge forbi med en ansøgning og et CV, hvis man har salgstalent – og kan et par tyske gloser eller tre – og mangler et sommerjob. Find nærmeste butik på www.west-wind.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Opgør med ”kviklån”

Annonce