Annonce
Erhverv

Bankdirektør: Vi har et ansvar for at støtte den lokale udvikling

Jesper Hansen, direktør for Frørup Andelskasse ved Nyborg. Banken gik med til at låne penge til parret Nina og Jakob Figen Kromann, der havde fået afslag andre steder. Foto: Johnny Wichmann / BILLEDBYROET
Frørup Andelskasse var dem, der endte med at støtte Nina og Jakob Figen Kromann i deres restaurant-projekt på Bagenkop Havn, da andre ikke ville. Lokal udvikling er vigtigt, mener direktør i Frørup-banken, Jesper Hansen, der mener, at bankerne ikke støtter det lokale godt nok.

Langeland: - Det er ikke adressen, der er afgørende.

Sådan lyder det fra direktør ved Frørup Andelskasse, Jesper Hansen, da avisen kontakter ham i forbindelse med den situation, Nina og Jakob Figen Kromann fra Bagenkop har været i, hvor de har haft svært ved at låne penge til en erhvervsbygning i byen.

Mens andre banker har givet afslag, valgte Frørup Andelskasse at sende en mand til Bagenkop for at se på sagen og kunne på stedet fortælle parret, at de godt kunne låne 250.000 kroner til at forpagte bygningen, der nu er blevet til Spisestedet Havnen.

Annonce

- Er der en kunde, der kontakter os med noget, så kigger vi på det. Også selvom det er i Bagenkop på Langeland, siger Jesper Hansen.

Der har været flere eksempler på folk fra Langeland, der har haft problemer med at låne penge. Blandt andet parret bag bageriet i Humble har ikke kunnet låne penge, og flere melder, at bankernes beskeder forlyder: Køb på fastlandet og I kan låne.

Men sådan er gamet ikke ved Frørup Andelskasse, fortæller Jesper Hansen. Han kan ikke kommentere på den konkrete sag, men fortæller at de som lokalt pengeinstitut har ansvar for at låne penge til fornuftige projekter.

- Vi har som pengeinstitut et ansvar lokalt, og det gælder overfor både privat- og erhvervskunder. Vi går op i, hvad de vil, og vi vil være med til at understøtte, at lokalområder udvikler sig, siger Jesper Hansen.

Uden for byskiltet

Men banken siger selvfølgelig også nej nogle gange, forklarer han.

- Selvfølgelig er der interne vurderinger, hvor vi ser, om det hænger økonomisk sammen, for vi er jo ikke interesserede i at låne penge ud, vi ikke ser, kommer tilbage igen. Så vi siger også nej. Men vi har ikke nogen geografisk begrænsning, for det skal altså også være muligt at få hus eller erhverv uden for byskiltet.

Der er selvfølgelig en risko ved at låne penge ud, men her spiller et lokalt kendskab en vigtig rolle, mener bankdirektøren.

- Men vi kan se os ud af de risicis. Det er en del af vores ansvar som lokalt pengeinstitut, at vi deltager i noget af det, der sker. Det er også et spørgsmål om at være lokale og kende sit marked, om det er rimeligt prissat, og det er så det, der danner udgangspunktet for, om vi deltager i noget finansiering, fortæller Jesper Hansen.


Overordnet ser jeg, at bankerne ikke støtter lokalområderne godt nok. Mange kan ikke købe et hus eller få en tilbygning, fordi det ligger, hvor det gør. Det stopper den lokale udvikling, som jeg mener, vi har et ansvar for at støtte op omkring.

Jesper Hansen, direktør, Frørup Andelskasse


Der er en del mennesker, som oplever, at de ikke kan låne penge hos bankerne - og i deres optik, fordi de bor i et udkantsområde. Hvad tænker du om det?

- Overordnet ser jeg, at bankerne ikke støtter lokalområderne godt nok. Mange kan ikke købe et hus eller få en tilbygning, fordi det ligger, hvor det gør. Det stopper den lokale udvikling, som jeg mener, vi har et ansvar for at støtte op omkring.

Annonce

Flere lokale

Jesper Hansen peger på det lokale so men vigtig del af bankens grundlag.

- Bankerne har også forskellige tilgange til markedet, og bankerne skal kunne se idéen i det, men det er derfor, vi er her og driver vældig god bankforretning, det er for det lokale. Det er vores tilgang, siger Jesper Hansen.

Hvorfor tror du, at det er blevet så svært at låne på landet?

- Historien er, at der førhen var mange små institutter, som er lukket ned, så der er for få lokale pengeinstitutter. De kan ikke genskabes, for de er slået sammen med andre, men jeg tror, det ville styrke lokalområderne, hvis der var flere lokale, mener Jesper Hansen.

Problemer med at låne penge i yderkommuner er noget, som Erhvervsministeriet har taget op, og lige nu er ministeriet i gang med at samle eksempler. Ligeledes har der været høring i Erhvervsudvalget samt Udvalget for Landdistrikter og Øer for at belyse problematikken.

Avisen har forsøgt at få en kommentar fra Fynske Bank, som tidligere var Nina og Jakob Figen Kromanns bank, men som gav dem afslag på lån. Det er ikke lykkedes inden avisens deadline.

Annonce
Annonce
Fyn

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Annonce
Fyn For abonnenter

Til at begynde med havde Per lager under dobbeltsengen: I dag leger Søndersøvirksomheden med de helt store på markedet

Annonce
Erhverv

Dansk erhvervsliv øjner grønne ordrer efter tysk valg

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Klumme: Iværksætterselskaber synger på sidste vers

Erhverv

Klumme: Det betaler sig at skrue ned for mandehørmen

Erhverv

Klumme: Tønder med både tiltrækning og fastholdelse

Sydjylland

Robotter fra Vejen arbejder i 15 meter høje bølger på rejetrawler i barskt klima: - De er så stor en succes ombord, at vi netop har bestilt anlæg nummer tre

Sydjylland For abonnenter

Unge Kolding-drenge producerer medicinsk cannabis: - Vi vil gerne give folk med smerter noget håb

Erhverv

Klumme: Næste generation af ejerskifter venter lige om hjørnet

Annonce