Annonce
Sydjylland

Bølgebrydende byggeri kan være på vej i Fredericia: Plads til 1600 job i energibranchen

Arkitekt Dorte Maldrup har tænkt tanker om bølger og energi i tegningen af "Base of Energy". Kontorbyggeriet tænkes i fuld udstrækning at være rum til 1600 job indenfor energisektoren. Tegning: Kanalbyen
Fredericia vil være Danmarks centrum for udvikling af fremtidens grønne energiløsninger. Tankerne skal tænkes i et nyt bæredygtigt kontorbyggeri i Kanalbyen yderst mod kajen mellem boliger og havneterminalen.

Fredericia: Et knap 25.000 kvadratmeter stort kontorbyggeri i spændende arkitektur er på tegnebordet til havnefronten i Kanalbyen.

Projektet hedder ’Base of Energy’, og visionen er et nyt bæredygtigt kontorbyggeri på havnefronten i Kanalbyen i Fredericia med plads til 1600 medarbejdere. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Business Fredericia.

Målet er at tiltrække og samle landets mest innovative virksomheder, iværksættere og vidensinstitutioner i nyt udviklingscentrum for grøn energi. Det skal ske med afsæt i Fredericias styrkeposition i den grønne omstilling indenfor transport, logistik, energi og klima.

Annonce

Ideen til projektet er født af erhvervsdirektør Kristian Bendix Drejer for nogle år siden, og han har siden drøftet det med en række parter og ikke mindst Kanalbyens projektdirektør Tim Halvorsen.

- Det taler direkte ind i vores status som centrum for energi- og logistikvirksomheder, og det vil være fantastisk, hvis vi kan samle vidensarbejdspladser til at udvikle fremtidens energiformer under samme tag. Det skal bygges op over tid, men "Base of Energy" er et naturligt næste skridt i Fredericias erhvervsudvikling og vil uden tvivl slå Fredericias førerposition fast, når det kommer til innovation af grønne energiløsninger, siger Kristian Bendix Drejer.

Base of Energy" er et naturligt næste skridt i Fredericias erhvervsudvikling, og vil uden tvivl slå Fredericias førerposition fast, når det kommer til innovation af grønne energiløsninger.

Erhvervsdirektør Kristian Bendix Drejer

Bygger videre på historien

Fredericia har en stolt erhvervshistorie med store industrivirksomheder, en velfungerende industrihavn og en stærk logistisk placering i hjertet af Danmarks infrastruktur. Den styrkeposition skal et nyt projekt i endnu højere grad være med til at udnytte, hvis det står Business Fredericia og Kanalbyen.

Det er et projekt, som tager tid både at forberede og udføre, fortæller Kristian Bendix Drejer til Fredericia Dagblad og er optimistisk i forhold til, at tingene kommer til at ske.

- Det er ikke en noget, der sker af sig selv, men vi har en god dialog med flere interessenter, som kan se sig selv i samarbejdet, og vores udgangspunkt er stærkt, siger han.

Parterne har gennem længere tid drømt om at skabe en energi-hub i Kanalbyen, og håbet er, at visionerne kan trække virksomheder og investorer til, der gerne vil bidrage til fremtidens energiløsninger, til glæde for hele landet.

- Vi har som en del af vores strategi for erhvervsudviklingen i Fredericia længe arbejdet med den grønne omstilling. Den styrkeposition vil vi udnytte. Nu har vi fået Energy Cluster Danmark til Fredericia med deres knowhow og netværk. Og samtidigt oplever jeg, at vores eksisterende virksomheder stempler ind og virkelig vil bidrage til at teste og realisere den nyeste viden, fortæller erhvervsdirektøren.

Annonce

Flere grønne job

Borgmester Steen Wrist (S) glæder sig over projektets store, grønne ambitioner og udsigten til flere grønne jobs, hvis projektet bliver en realitet:

- Fredericias virksomheder indenfor transport, energi og logistik bidrager i dag aktivt til at finde nye grønne løsninger, men vi kan mere end det. Hvis vi for alvor skal løfte den grønne omstilling i Danmark i fremtiden, så skal vi op i næste gear og samle kræfterne. Jeg tror, det er rigtigt set, at vi skal skabe rammerne og invitere landets energivirksomheder, iværksættere og vidensinstitutioner sammen, så vi i fællesskab kan finde løsningerne. En ny ’energi hub’ i Fredericia vil komme til at ligge optimalt i forhold til de mange produktionsarbejdspladser, der skal omsætte den nye viden, og ikke mindst et nyt campus og maskinmesterskolen, der uddanner fremtidens arbejdskraft, fortæller borgmesteren i pressemeddelelsen.

Annonce

AP Ejendomme med

Den planlagte placering i Kanalbyen skal ifølge Business Fredericia ses som en naturlig udvikling af Fredericia med respekt for det eksisterende. Byggeriet er en forlængelse af den allerede eksisterende udviklingsplan for Kanalbyen og vil naturligt etablere en overgang mellem den urbane bystruktur og havnefronten.

"Base of Energy" i Fredericia samtænker netop virksomheder, iværksættere og vidensinstitutioner, der beskæftiger sig med energi. Projektet ønsker at facilitere den nødvendige vidensdeling, vidensformidling, matchmaking, kompetenceudvikling og iværksætteri indenfor grøn energi.

- Vi ser store perspektiver i at kunne udvikle den nye energi hub i Kanalbyen i samarbejde med erhvervslivet og AP Ejendomme. Det er et visionært projekt, som med en beliggenhed direkte på havnefronten vil blive et fyrtårn – både for den grønne omstilling i Danmark og med en beliggenhed, som ikke matches andre steder i Danmark, udtaler projektdirektør for Kanalbyen Tim Halvorsen.

Annonce

Afgørende betydning for sektor

Energy Cluster Denmark er en af de nationale aktører, der allerede har fået øjnene op for Kanalbyen Fredericia og i dag har kontor i det nærliggende Port House. Her ser man positivt på Base of Energy, fortæller CEO Glenda Napier:

- Hos Energy Cluster Danmark bidrager vi til den grønne omstilling ved at styrke innovationen i den danske energisektor. Konkret har vi 400 medlemmer, der samarbejder om at udvikle nye energiteknologiske løsninger med globalt potentiale. Her i Fredericia mærker vi et stort engagement og en vilje til at gå foran på den dagsorden. At samle 1600 energi-arbejdspladser og skabe rum for innovation på kryds og tværs af faggrupper kan få en afgørende betydning for innovationen i Danmarks samlede grønne omstilling i energisektoren. Vi glæder os til at følge projektet.

Annonce

Nabo siger velkommen

Virksomheden Crossbridge Energy er en anden af de virksomheder i Fredericia, der spiller en aktiv rolle i den grønne omstilling. Raffinaderiet i Fredericia er verdens tredjemest energieffektive raffinaderi og nummer ét i Europa. Crossbridge Energy, der fysisk bliver nærmeste nabo til Base of Energy, hilser projektet velkommen.

- Hos Crossbridge Energy har vi længe haft sigtet rettet mod omstilling af virksomheden i retning af grønnere energiløsninger, og senest med etableringen af brintfabrikken HySynergy sammen med Everfuel, der skal udvikle fremtidens brintteknologier som alternativ energiform. Hvis vi skal ændre transportbranchens påvirkning af miljøet i fremtiden, skal vi hele tiden opsøge den nyeste viden og være villige til at teste den i praksis. En placering af en ’energi hub’ som Base of Energy her ved siden af Crossbridge Energy vil effektivisere arbejdet med fremtidens grønne energiløsninger. Det er for os et perfekt naboskab, der vil gøre vejen mellem den nyeste viden og grønne handlinger markant kortere, konstaterer han.

Annonce

Del af havnefronten

Området kan blive en del af den nye havnefront og bliver udviklet, så det får en ny og stærk karakter, der både henvender sig til byen og får en genkendelig karakter mod havnefronten.

Den fysiske plan for Kanalbyen rummer i sig selv et væsentligt bidrag til bæredygtigheden på grund af bebyggelsestæthed, nærhed af kollektiv trafikbetjening, den omfattende klimaløsning og bebyggelsens orientering i forhold til sol og vind. Men også energi-hub'en, vil blive udviklet bæredygtigt.

Projektet er udarbejdet af Kanalbyen, Business Fredericia og AP Ejendomme i fællesskab. Arkitekt er Dorte Mandrup arkitekter.

Annonce
Annonce
Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Annonce
Østjylland For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Fyn

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Erhverv For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Østjylland

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Annonce