Annonce
TRANSPORT

Bøgerne var for kedelige: Nu er Jackie ved at uddanne sig til lastbilchauffør

24-årige Jackie er i gang med et AMU-kursus for lastbilchauffører. Det bliver måske senere til en læreplads som godschauffør. Foto: Thomas Maxe
Hun er vild med biler, god til at køre, men ikke så vild med at sidde stille og studere boglige fag. Nu skal hun køre lastbil og trække tonstunge trailere.

HOLSTEBRO/STRUER: For de fleste unge mennesker går der en lige vej fra folkeskolen til en gymnasial ungdomsuddannelse. Men for mange ender det med at blive en omvej.

Således også for 24-årige Jackie fra Struer, som nu endelig har fundet sin rette hylde: Hun vil være lastbilchauffør.

- Jeg er rigtig god til matematik, men jeg kunne ikke sidde stille og læse bøger i de andre fag, så jeg mistede interessen, og det var ikke lige drømmen for mig at skulle læse, fortæller hun.

Annonce

Det lykkedes hende at gennemføre det første år af den to-årige HF-uddannelse, men til sidst sagde hun stop og måtte erkende, at det her ikke var den rigtige vej videre i livet. Hjælpen kom i stedet fra Jobcentret og Ungdoms- og uddannelsesvejledningen.

- Vi havde nogle gode samtaler - flere samtaler løbende igennem en længere periode, faktisk - hvor vi fik sat ord på, hvad mine interesser er. Jeg er rigtig glad for biler, og jeg er faktisk også ret god til at køre, så det kunne måske være noget med mekaniker eller chauffør, siger Jackie.

Fik job på sin fødselsdag

Efter at have kigget lidt nærmere på mekanikeruddannelsen var det måske ikke lige det helt rigtige, men et job som chauffør kunne vel ikke være så dårligt, vel?

- Der gik kun et par dage, så ringede hun fra Jobcentret og sagde, at hun havde fundet et match hos transportfirmaet Nagel Liller i Struer, så dem ville hun gerne sende mit CV til, fortæller Jackie.

Et par dage senere mødte hun virksomheden, og de to parter gik glad fra mødet efter en aftale om fire ugers praktik. Her var Jackie med på passagersædet for at få indblik i, hvad jobbet går ud på.

Bagefter var der aftalt et opfølgende møde, hvor Jackie troede, at hun bare skulle have noget feedback på praktikforløbet. I stedet fik hun tilbudt fast arbejde - tilfældigvis på hendes fødselsdag, så det var en god dag.

- De spurgte mig: "Kan du se dig selv i det her job?" Og jo, det kunne jeg sådan set godt. Jeg havde måske nok mest forestillet mig, at jeg skulle køre en stor varevogn, men altså de vil gerne have mig til at køre trækker-trailer (lastbil med sættevogn, red.), siger Jackie og griner.

Annonce

Job først - kørekort bagefter

Jobtilbuddet var en positiv overraskelse og en stor tillidserklæring, for Jackie havde faktisk slet ikke lastbilkørekort. Men hun er godt begavet og har viljen, og så kan Jobcentret hjælpe med resten.

Så nu er hun i gang med et AMU-kursus på den lokale transportskole, Uddannelsescenter Holstebro: Først lastbilkørekort. Derefter EU-bevis, der giver adgang til at køre erhvervskørsel. Og til sidst kørekort til anhænger.

På kurset er hun eneste kvinde, men det rører hende nu ikke. Og hun synes, det er sjovt at have valgt et atypisk fag.

- Min mor synes, det lød lidt voldsomt, at jeg gerne vil køre lastbil. Hun kører ikke selv bil, så hun er bekymret for, at jeg skal komme galt af sted. Men mine venner synes bare, det er sejt, så jeg har udelukkende fået positive reaktioner fra dem, fortæller hun.

Annonce

Fedt at bryde normen

Og ja, hun får en masse dumme vittigheder fra mænd om "kvinder og biler", men det preller af på hende. Og hun tøver ikke med at anbefale chaufførjobbet til andre, både kvinder og mænd.

Som chauffør får du set mere af Danmark, og du kan sidde i bilen og høre musik eller tale i telefon. Det er et job med meget frihed.

Jackie, kommende lastbilchauffør

- Det er fedt at lave noget andet end det, der er normen. Som chauffør får du set mere af Danmark, og du kan sidde i bilen og høre musik eller tale i telefon. Det er et job med meget frihed. Og der er da også en god løn. Grundlønnen ligger på omkring 150 kroner i timen plus forskellige tillæg. Det er på alle måder bedre end at nøjes med uddannelseshjælp, konstaterer hun.

Jackie forventer at afslutte sin grundlæggende køreuddannelse i starten af det nye år. Derefter skal hun høste erfaring som chauffør hos Nagel Liller.

En af karrieremulighederne kan være at tage hele vejgodstransportuddannelsen. Til den tid vil hun kunne gøre det som voksenlærling og samtidig få merit for sin erhvervserfaring. På den måde vil hun kunne skære noget af længden på uddannelsen, der normalt varer tre og et halvt år.

Læs mere om chaufføruddannelsen og job- og karrieremuligheder på www.jobitransport.dk.

Note: Normalt skriver vi kildernes fulde navn, men Jackie har bedt om, at vi ikke nævner hendes efternavn i avisen. Det har vi valgt at respektere.

Annonce
Annonce
Fødevarer

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Annonce
VÆKST

Preben har vækst i sit livsværk nummer to: - Min kone mente ikke, jeg var klar til at gå pension

Annonce
Fødevarer

Populær remoulade får bedre produktionsforhold

Annonce
Forsiden netop nu
BYGGERI

HPH Totalbyg i fremgang - øger omsætning med 50 procent

Lov & ret

Klumme: Momsfritagelse af transportydelser kræver direkte tilknytning

Randers

Chefen kalder sine medarbejdere for nørder i alt fra sten og stål til træ og polster - møbelfabrikken Mølballe har vokseværk

Erhverv For abonnenter

Stærke sager: Andreas og Emil satser stort på produktion af sennep i Svendborg

Østjylland

Marketingbureauet ZUPA ZITA overtager Norlys' inhouse bureau

ØKONOMI

Regeringen styrker lånemulighederne for små erhvervsdrivende

Annonce