Annonce
Vestjylland

Bæredygtigt byggeri: - Vi må ikke lade os paralysere af de mange tal. Bare gør det

En veloplagt Maya Færch holdt et fængende indlæg om bæredygtigt byggeri på Erhvervsdagen i Holstebro. Hun er seniorprojektleder for en stor hollandsk fond, men lokale vil måske kende hende som "Maya fra Struer", idet hun er datter af Rasmus Færch, arving til tobaksfamilien. Foto: Thomas Maxe
Erhvervskonference satte fokus på mindre CO2 i byggeriet. Eneste sikre svar er, at det bliver svært.

HOLSTEBRO: Vi ved det jo inderst inde godt: Vi vejer lidt for meget, vi rører os for lidt. Bilen forurener, når vi snupper den i stedet for cyklen. Og sådan er det også med byggeriet: Det forurener, når vi bygger - men vi er ikke uden handlemuligheder. Hvis vi vil, så kan vi gøre noget ved det.

Det var en af de mere opløftende konklusioner, da Erhvervsforum Holstebro afviklede sin første store erhvervskonference. Her var der blandt andet fokus på bæredygtigt byggeri, og en af gæstetalerne var en meget veloplagt Maya Færch, der er seniorprojektleder i den hollandske fond Laudes Foundation, som arbejder for mere bæredygtighed.

- Når vi tænker på, hvad vi gerne ville lave om på, så er det de små ting: ”Jeg ville gerne af med de ekstra kilo” og så videre. Når jeg spørger mine børn, så ville en gerne være en enhjørning, og en anden ville gerne kunne flyve. Vi kan lære meget af børns fantasi, sagde Maya Færch, som savner mere ”vildskab” i innovationen.

Annonce

Vi skal bygge mere med biobaserede materialer. Der skal bruges mere træ. Og ja, det er besværligt, men vi er nødt til det.

Maya Færch, seniorprojektleder hos Laudes Foundation, Amsterdam

- Vi må ikke lade os paralysere af de mange tal om udledning af drivhusgasser. Hvis vi kan tænke en forandring, er det muligt at gennemføre den, formanede hun.

Byggeriets mål er en netto nul-udledning af CO2 i 2050. I første omgang skal målet indfries for nybyggeri allerede i 2030, og så skal resten, herunder renoverede bygninger, følge med i 2050.

Maya Færch præsenterede byggeriets svar på madpyramiden, hvor forskellige byggematerialer var placeret efter deres klimabelastning. Aluminium er i den absolut tunge ende, ligesom beton og stål også er en hård belastning for både klimaet og jordens knappe ressourcer. Derfor så hun gerne mere byggeri med anvendelse af træ, herunder fokus på mere end bare den synlige facade. Der skal arbejdes med alle lag i bygningen.

- Vi skal bygge mere med biobaserede materialer. Der skal bruges mere træ. Og ja, det er besværligt, men vi er nødt til det, sagde hun.

Vi skal bo tættere

Holstebro Kommunes planchef Thomas Leerberg var en af de øvrige gæstetalere. Han indledte med at præsentere data, som viser, at vestjyderne bygger større huse end i resten af landet. Og at mange husstande ikke overvejer at købe bil nummer to, men derimod bil nummer tre. Begge dele kan kommunen på langt sigt blive nødt til at gøre noget ved.

- Fremtiden bliver, at vi skal udnytte pladsen bedre: Der skal bygges tættere og formentlig også mere i højden. Vi kommer nok til at vænne os til mindre boliger, og så skal man ikke nødvendigvis eje sin bolig, så flere almennyttige boliger og private lejeboliger kan blive en del af løsningen, forklarede Thomas Leerberg.

Kommunens nye plan for midtby-udviklingen blev lanceret med undertitlen ”bilerne ud af byen”, og det kommer borgerne også til at mærke, når der skal bygges tættere og højere i midtbyen.

- Hidtil har kravet til parkeringspladser været 1:2 (én parkeringsplads for hver bolig/lejlighed i et byggeri, red.). I fremtiden kunne det måske blive 1:5 - og så kan det godt være, det bliver sådan, at bygherre slet ikke får lov til at anlægge så mange p-pladser, som man ønsker, varslede planchefen.

Annonce

Snup cyklen i stedet

Det kan allerede i dag være en udfordring at finde en ledig parkeringsplads i Holstebro centrum, men den pressede detailhandel kan ikke finde meget trøst hos planchefen.

- Det glæder mig sådan set at høre, at det er svært at finde en p-plads, for det skal heller ikke være nemt. Forhåbentlig vil det få flere til at tage cyklen eller bussen, når de vil en tur i gågaden. Der er nok lidt for mange, som bor tæt på, der bruger bilen som paraply, sagde Thomas Leerberg.


Beton skulle gerne afløses af træ, som her i en ny bæredygtig bydel, der er på vej i Holstebro. Illustration: Årstiderne Arkitekter.

Den form for moderat pres kalder man også ”nudging”. Andre veje til den nødvendige omstilling kan være lovkrav fra Folketinget og EU, men Maya Færch pegede også på en anden, meget effektiv vej til forandring:

- Certificeringer har drevet omstillingen indtil videre. Pensionskasser vil i dag slet ikke investere i byggeri, som ikke har en ”guldcertificering”. Derfor bliver det også investorerne, som driver byggeriet til handling, forklarede hun.

Erhvervsforum Holstebro - Erhvervsdagen 2021 - bæredygtigt byggeri, oplæg af Maya Færch. Foto: Thomas Maxe

Konferencen var et led i Erhvervsforum Holstebros ”Erhvervsdag”. Efter de faglige indlæg sluttede det lokale erhvervsliv af med fest og uddeling af priser. En af prisvinderne var kooperativet 3DCP, som er næsten færdig med at bygge et 3D-printet hus i Holstebro. Huset er støbt i beton.

Annonce
Annonce
Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Annonce
Østjylland For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Annonce
Erhverv

Lizette Risgaard: De Konservatives finanslov er gift for vores samfund

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Erhvervsredaktøren: Nu trækker vi lod om den grønne omstilling

Fyn

Kendt erhvervsmand lod drømmejobbet i efterretningstjenesten ligge for at blive iværksætter: Jeg stræber altid efter at gøre tingene lidt bedre

Erhverv For abonnenter

Frygtet svinesygdom rykker nærmere og nærmere Danmark: Rigtig mange bønder er her ikke i morgen, hvis den krydser grænsen

Vestjylland

Offshore-møller har givet RG Rom Gummi vind i sejlene: - Vi håber at kunne åbne en afdeling i USA

Vestjylland

Søren V. Jensen vælger vækst på vestjysk: - Vi har ikke glemt, hvordan det var i 2008

Østjylland

Stærkere sammen: Konkurrerende firmaer hjælper hinanden med rottebekæmpelsen landet over

Annonce