Annonce
Østjylland

Asbjørn tog springet fra trygt lederjob til egen startup: I dag omsætter hans virksomhed for millioner

Direktør Asbjørn Trier Laursen var længe i tvivl, om han skulle tage springet fra fastansat til livet som selvstændig med eget firma. Han valgte det sidste og har ikke siden fortrudt sit valg. Foto: Mads Dalegaard
En god idé kan føre til mange ting. For Asbjørn Trier Laursen førte det til et valg mellem den lederstilling, han følte sig hjemme i, og det startupfirma, han selv havde været med til at stifte. Han valgte det sidste. I dag omsætter virksomheden Vindfast årligt for flere millioner kroner.

Ølholm: Siden 2017 har virksomheden Vindfast kunne tage en gazelle med hjem fra Børsens årlige kåring hvert år. Og også i år forventer den administrerende direktør Asbjørn Trier Laursen, at Vindfasts vækst vinder prisen med hjem.

For der er nok at se til i den 20 mand store virksomhed. Faktisk er der så meget at se til, at virksomheden netop har valgt at flytte i nyt domicil for at få bedre faciliteter. Et domicil, som bliver indviet 18. september.

- Der, hvor vi var før, havde vi hverken kontorer eller toilet i selve bygningen, og vi havde heller ingen kantine. Men her får vi bedre lokaler og en god placering tæt på motorvejen. Så det har været tiltrængt, siger Asbjørn Trier Laursen med et smil.

Annonce

De seneste to år har han haft sin daglige gang i firmaet, som han for lige omkring 13 år siden stiftede sammen med virksomhedens anden ejer Johnny Schytz Madsen, der i dag har 30 procent af firmaet, mens Asbjørn Trier Laursen ejer 60 procent og en tidligere ansat, Thomas Bay Østergaard, for nylig har købt sig ind i de sidste 10 procent.

For selvom Asbjørn Trier Laursen er idémanden bag det koncept, som Vindfast er unik på markedet med, og som senest for regnskabsåret 2019 skaffede virksomheden et nettoresultat på knap seks millioner kroner, gik der flere år, før direktøren følte sig sikker nok i sit valg til at opsige sit faste arbejde som salgschef med ansvar for projektsalg i den danske virksomhed Velfac, som producerer facadevinduer, for i stedet at påtage sig jobbet som administrerende direktør i hjertebarnet Vindfast.

En god idé

Det var faktisk netop gennem arbejdet med facadevinduer, at Asbjørn Trier Laursen første gang fik øjnene op for idéen til Vindfasts nuværende koncept.

Som de fleste gode idéer startede det med en undren. For det virkede mærkeligt på Asbjørn Trier Laursen, at de rammer, som facadevinduerne bliver sat ind i, ofte er lavet af beton, hvilket leder kulde direkte ind i huset.

Den undren delte han med sin kunde, entreprenøren Johnny Schytz Madsen, der hurtigt så potentialet i, sammen med Asbjørn Trier Laursen, at finde på en bedre løsning.

I modsætning til de fleste andre producenter, der laver selve vinduesrammen i beton, bruger Vindfast derfor i dag kalciumsilikat-plader til deres indbygningsløsning, der ikke er kuldeledende, og det giver flere fordele.

- For det første leder det ikke kulden ind i huset, og for det andet giver det en bedre isoleringsevne, så huset kan komme i en anden energiklasse, forklarer Asbjørn Trier Laursen om Vindfasts indbygningsløsning, som makkerparret allerede i 2017 søgte og fik patentbeskyttelse på.

Med nyt domicil har Vindfast fået en placering tættere på motorvejen, hvilket er meget praktisk, da størstedelen af virksomhedens ansatte er montører, som kører rundt til byggepladser i hele landet. Foto: Mads Dalegaard

Det første år gik med udvikling af konceptet. Dernæst fulgte en længere årrække, hvor Johnny Schytz Madsen og Asbjørn Trier Laursen forsøgte at overbevise byggebranchen om, at deres løsning var værd at satse på.

- I byggebranchen er det gerne sådan, at man er lidt afventende over for nye tiltag. I hvert fald indtil man har prøvet produktet af, fortæller Asbjørn Trier Laursen, der oplevede, at også finanskrisen i 2008 satte sit præg på opstarten af virksomheden, hvis indbygningsløsning dengang som i dag henvender sig til nybyggeri, hvilket der i årene efter finanskrisen var forsvindende få projekter af.


På det tidspunkt arbejdede jeg 50 timer om ugen på mit faste arbejde, og 20 timer om ugen med Vindfast. Så jeg havde ikke meget fritid at gøre godt med.

Asbjørn Trier Laursen, administrerende direktør i Vindfast


Frem til 2011 anså de to mænd derfor primært firmaet som et hobbyprojekt ved siden af deres respektive fuldtidsbeskæftigelse. Men netop i 2011 begyndte stemningen i byggebranchen at vende, og det samme gjorte efterspørgslen på Vindfasts indbygningsløsning.

Makkerparret besluttede sig derfor for at indsætte Johnny Schytz Madsen som direktør og tilknytte to montører fuld tid til virksomheden. For Asbjørn Trier Laursen var ikke klar til at forlade sit job.

Annonce

Sagde op af nød

- Jeg var glad for mit job. Og jeg havde på det tidspunkt været mere end 20 år i Velfac. Så det var svært at slippe det, fortæller Asbjørn Trier Laursen, der i stedet delte sin arbejdsdag op, så han brugte dagtimerne på Velfac og aftentimerne på Vindfast.

Men i sidste ende blev det for meget, og i sommeren 2018 sagde han stop.

- På det tidspunkt arbejdede jeg 50 timer om ugen på mit faste arbejde, og 20 timer om ugen med Vindfast. Så jeg havde ikke meget fritid at gøre godt med, fortæller Asbjørn Trier Laursen.

Han måtte tage et valg. Og det valg var ikke let.

- Jeg var jo tvunget til det. Jeg kunne ikke blive ved med at arbejde så meget. Så enten skulle jeg finde én til at tage sig af virksomheden i stedet for mig, eller også skulle jeg sige mit job op i Velfac. Og jeg skal ærligt indrømme, at jeg var meget i tvivl. For man ved jo, hvad man har. Men man ved ikke, hvad man får. Og det at slippe noget, som man faktisk synes, at man er rigtig god til, det er rigtigt svært, siger han.

Efter at have vendt dilemmaet med sine nærmeste, tog Asbjørn Trier Laursen endelig mod til sig og sagde sit job op. For inderst inde kunne han ikke forlige sig med tanken om, at en anden skulle overtage det firma, som han selv har været med til at skabe.

- Det har jeg har aldrig fortrudt. Det var supergodt, at jeg gjorde det, siger Asbjørn Trier Laursen i dag.

For selvom det på mange måder har været et spring ud på dybt vand for iværksætteren, har den medfølgende frihed ved at være herre i eget hus langt oversteget bekymringerne for at stå med ansvaret for alting selv.

- Når jeg ser tilbage på det nu, skulle jeg nok have kastet mig ud i det to år tidligere, siger Asbjørn Trier Lausen og uddyber:

- For nu har jeg fingrene i alting, og det giver en helt anden berøringsflade, end når man bare læser et par mails om aftenen, efter man kommer hjem.

Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce