Annonce
Østjylland

Arkitektfirma skiftede navn for at komme mere i øjenhøjde med kunderne, nu er de nomineret til pris

- Vi er stadig en del af SMV-segmentet, og det betyder, at der er kort aftræk fra idé til handling. Det gør, at vi står rigtigt stærkt. For alle er i driften, også mine partnere og mig selv. Så vi får inputs direkte fra vores samarbejdspartnere og kan derfor hurtigt sætte nye initiativer i gang, siger Sine Juul Praastrup, der er administrerende direktør og partner i Erik Arkitekter. Foto: Morten pedersen
Et godt blik for tendenser i markedet og et nært forhold til kunderne. Det er ifølge administrerende direktør i Erik Arkitekter, Sine Juul Praastrup, hemmeligheden bag Erik Arkitekters nuværende succes, der netop har landet dem en nominering i årets EY Entrepreneur Of The Year.

Viborg: Der er bogstaveligt talt høj til loftet hos Erik Arkitekter i Sparregade. Her har et gammelt elværk siden 2002 dannet rammen om arkitektfirmaet, der i løbet af de sidste knap tyve år har bevæget sig fra lokalt orienteret arkitektfirma og tegnestue til landsdækkende kæde med afdelinger i både Aalborg, Aarhus, Odense, København og så selvfølgelig Viborg.

En udvikling, der ikke kun har givet firmaet en større bredde, men også en endnu bedre mulighed for at komme tættere på deres kunder. Og netop det er ifølge den administrerende direktør Sine Juul Praastrup en af forklaringerne på, at det i øjeblikket går firmaet så godt, at de for første gang i en længere årrække har valgt at lægge deres omsætning på 129,5 millioner kroner ud til frit skue.

- Vi vil gerne synliggøre over for branchen, hvem vi er, og hvor vi er på vej hen. Og det kræver en større transparens i maskinrummet, forklarer Sine Juul Praastrup.

Annonce

En bedre balance

Da Sine Juul Praastrup trådte ind som administrerende direktør i 2016, der dengang hed KPF Arkitekter, var det ellers ikke stor succes, der prægede firmaet, som ved årets udgang landede et årsresultat på 136.000 kroner efter skat.

Året forinden havde arkitektfirmaet fusioneret med Erik Møller Arkitekter i København, som et led i at udvide firmaets kulturelle aktiviteter i øst. Men firmaet var med Sine Juul Praastrups ord ”nødlidende”, da det få år forinden havde mistet sin bevilling som kongelig bygningsinspektør og dermed en del af de opgaver, der fulgte med titlen.

Vi er stærkt lokalt forankret, og derfor vil vi gerne være på fornavn og i øjenhøjde med de kunder vi har.

Sine Juul Praastrup, administrerende direktør i Erik Arkitekter

Samtidig betød en voksende medarbejderstab, som en konsekvens af arkitektfirmaets plan om at blive landsdækkende, et endnu større behov for en klar rollefordeling og et tydeligt fælles mål at arbejde frem imod, og netop derfor i gang satte Sine Juul Praastrup en række initiativer for at samle firmaet om samme mål.

- Det allermest givende, jeg kan komme i tanker om, er at få kolleger til at arbejde sammen mod et fælles mål, så vi kan skabe en retning sammen, der passer med dér, hvor vi vil hen som firma, siger Sine Juul Praastrup.

- Vi bruger jo de bedste af vores timer i døgnet på arbejde. Derfor er det vigtigt, at det giver mening og er udviklende for os, så vi kan være den bedste version af os selv, tilføjer den administrerende direktør, der af samme grund brugte meget tid på at forventningsafstemme med medarbejderne, hvem der tog ansvar for hvad i de enkelte projekter såvel som i firmaet generelt.

Derudover satte hun også fokus på, hvordan firmaet kunne forkorte vejen fra ydelse til indtægt.

- Vi lever jo af at levere timelønnet rådgivning. Så hvis der går for lang tid fra levering af ydelse til fakturering og betaling af samme, så kræver det en stor likviditet. Og hvis noget kan tage livet af en virksomhed, så er det mangel på likviditet, forklarer Sine Juul Praastrup.

Men vigtigst af alt, så hun sammen med de ansatte på, hvad firmaet kunne gøre for at komme endnu tættere på sine kunder og markedet som helhed. Og det førte blandt andet i 2018 til et navneskifte, der har delt vandene siden.

Annonce

Vigtigt med relation

- Der er ingen i firmaet, der hedder Erik, slår Sine Juul Praastrup hurtigt fast, da snakken falder på det navn, som KPF Arkitekter skiftede til i 2018.

- Men vi er stærkt lokalt forankret, og derfor vil vi gerne være på fornavn og i øjenhøjde med de kunder vi har, forklarer direktøren om navnevalget, som altså ikke er valgt udelukkende på grund af relationen til Erik Møller Arkitekter, som KPF Arkitekter fusionerede med i 2015.

Men det skifte var det ikke alle, der havde let ved at forstå.

- Mange kom hen og sagde: ”Ej, hvor fedt. Det er lige dem, I er.” Mens andre sagde: ”det er simpelthen for underligt”, husker Sine Juul Praastrup med et grin.

- Det typiske i vores branche er jo, at man ved sammenlægninger af firmaer bruger forkortelser. Vi hed jo også KPT Arkitekter før. Men det kan være rigtigt svært at huske. Erik kan folk til gengæld lettere huske, understreger hun.

Fem hurtige facts om Erik Arkitekter

  1. Erik Arkitekter er et landsdækkende arkitektfirma med tegnestuer i Viborg, Aarhus, Aalborg, Odense og København med rødder tilbage til 1930.
  2. Firmaet udbyder arkitekt- og bygherrerådgivning inden for alle varianter af nybyggeri, renovering, kulturarv, indretning og adfærd.
  3. Virksomheden har årligt lidt mere 1000 forskellige projekter igennem. Blandt kunderne er flere almene boligselskaber, kommuner og pensionskasse.
  4. Erik Arkitekter havde i 2020 en omsætning på 129,5 millioner kroner, mens bruttofortjenesten lå på 89,8 millioner kroner og firmaets årsresultat efter skat endte på 8,64 millioner kroner.
  5. Firmaet beskæftiger i dag 170 ansatte.

Uagtet om det er firmanavnet eller tilgangen til kunder alene, der er skyld i væksten, har Erik Arkitekter siden navneskiftet øget deres bundlinje fra godt 2,2 millioner kroner efter skat i 2018 til knap 8,6 millioner kroner efter skat i 2020. En udvikling, som den administrerende direktør ser som et udtryk for, at målet om at komme i øjenhøjde med kunder og markedet er lykkedes.

- Jeg vil gerne tro, at vi er gode til at spørge ind til kundens afsæt - altså deres strategi, hvilken organisation de har, hvad medarbejdernes adfærd er og så videre. På den måde kan vi arbejde os 360 grader rundt om kunden, så det første, vi gør, ikke bare er at gribe pennen og tegne, men i stedet at sætte os i kundens sted, så vi endnu bedre kan rådgive ham, siger Sine Juul Praastrup.

- Bygningen er med andre ord ikke målet. Det er midlet til at nå det mål, som kunden har, understreger hun.

For de langvarige kunderelationer er af afgørende betydning i et marked, hvor der let kan gå tre til fire år fra idéen om et projekt er på papiret, til det færdige byggeri står klar.

- Der er mange hænder involveret, og det er et komplekst arbejde. Derfor er det både for kunderne og for os meget værd, at man kender hinanden godt, forklarer direktøren.

Annonce

Klima i fokus

Foruden den tætte relation til kunderne, der er blevet yderligere forstærket siden Erik Arkitekter i 2020 under corona åbnede ny afdeling i Odense og dermed reelt blev et landsdækkende firma, har også et godt blik for markedet hjulpet firmaets økonomi på vej.

For eksempel, nævner hun, begyndte Erik Arkitekter for år tilbage at byde sig ind på renoveringsopgaver i almene boliger. En relevant erfaring, som firmaet har kunnet trække på nu her, hvor efterspørgslen på at få renoveret den almene boligmasse er vokset, siden Folketinget sidste år besluttede sig for at frigive 18,4 milliarder kroner fra Landsbyggefonden til renovering af almene boliger.

- Meget trænger til at blive renoveret. Så det var givet, at pengene skulle bruges på et tidspunkt, siger Sine Juul Praastrup, der betragter det som en vigtig samfundsopgave.

- Omkring 20 procent af den danske befolkning bor jo i almene boliger, siger direktøren.

Desuden mener hun, at opgaven går godt i spænd med firmaets øvrige aktiviteter, der breder sig over renovering og restaurering af kulturklenodier som for eksempel Marmorkirken i København og Viborg Domkirke, som firmaet som nyudnævnt kongelig bygningsinspektør igen har fået ansvar for, til alt fra renoveringer og vedligehold af alt fra erhverv til plejeboliger, sundhedscentre, daginstitutioner og skoler.

- Det allermest bæredygtige er jo at arbejde med ressourcer, der allerede er sat i spil. Og de bygninger, der er derude, har jo allerede sat et klimaaftryk, da de blev skabt. Så det smarteste er jo helt klart at bruge, hvad vi kan, fra dem, siger Sine Juul Praastrup, der oplever, at bæredygtighed har fået en større rolle at spille i byggeriet i de senere år.

- Det er gået fra at være et kirsebær på toppen af flødeskummet, som man altid endte med at spare væk i sidste øjeblik, til at det i dag er noget, som vi alle skal gøre, siger Sine Juul Praastrup, der byder udviklingen velkommen.

- Vi vil gerne arbejde med en klimamæssig bundlinje fremfor en udelukkende økonomisk bundlinje. Så det er noget, som vi slår på tromme for, er nødvendigt, alle de steder vi kan, understreger hun.

EY Entrepreneur Of The Year

ERIK Arkitekter er blandt de kvalificerede kandidater i vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year 2021, som hvert år hylder de dygtigste entrepreneurer i Danmark.

Kriterierne for at slippe gennem nåleøjet til hovedkonkurrencen er:

  • Entrepreneuren er ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og har haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret
  • Virksomheden har eksisteret i mindst tre år
  • Virksomheden har ved udgangen af det seneste regnskabsår minimum 20 ansatte
  • Virksomheden skal have haft minimum 15 procent vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår
  • Det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat


Annonce
Annonce
Vestjylland

Thise Mejeris Hjerm-ost har vundet gourmetpris: - Den har de ramt lige bagi

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ansatte blev fyret, da coronaen kom: Nu kan stor fynsk fabrik ikke skaffe folk nok

Annonce
Fyn

Kandidat til Odin Award: Reppy.dk vil giver din smartphone et længere liv for klimaets skyld

Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Juliane sælger flagstænger på nettet

Østjylland

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Erhverv

Klumme: Typiske spørgsmål fra nye investorer

Fyn For abonnenter

Bygger ny fabrik til 25 millioner kroner efter rekordoverskud: - Vi vil være dobbelt så store om fire år

Sydjylland For abonnenter

Vejen-virksomhed med knald på købt af stor svensk koncern:  - Ingen skal frygte for deres job

Erhverv For abonnenter

Claus har indrettet sit firma med over 250 kunstværker: - Når jeg bruger flere penge end planlagt, er konen ikke glad

Annonce