Annonce
Vestjylland

Anlægsgartner: Håndværkerfradrag hjælper ældre til at blive i eget hus

Jørgen Høj, Mads Kristensen og indehaver Thomas Birch er ved at lægge sidste hånd på et stort projekt rundt om et flot, nybygget hus. Vi må desværre ikke bringe billeder af huset. Foto: Thomas Maxe
Birch Anlæg har på mindre tre år skabt job til ni ansatte, flere af dem ufaglærte. Og de har rigeligt at lave, blandt andet takket være håndværkerfradraget.

ULFBORG/HOLSTEBRO: Efterårets tilsyneladende endeløse regnvejr udfordrer ikke kun kartoffelavlerne, som sidder fast i mudder.

Anlægsgartnerne har det heller ikke alt for sjovt. Men lige præcis denne formiddag viser vejret sig fra sin blidere side, og Jørgen Høj og Mads Kristensen kan nyde madpakken i det fri.

- Det har ikke været nemt med alt det regn. Vi har nogle udfordringer, når vi skal plante på den stejle skråning, fortæller Jørgen Høj og peger om bag dagens arbejdsplads – et virkelig flot, nybygget hus.

Rundt om huset er fine belægningssten, strategisk placerede plantekasser i stilfulde metalrammer, og i baghaven spirer de første græsstrå. Alt sammen udført af Birch Anlæg, som med base i Ulfborg kører ud til kunder i det meste af Midt- og Vestjylland.

Det er kun to og et halvt år siden, at Thomas Birch forlod et job som lærer på det lokale AMU-center for at blive selvstændig. Og nu er de ni mand i firmaet, som både udfører nyanlæg og vedligeholdende arbejde.

Annonce

Jeg er ikke i tvivl om, at håndværkerfradraget betyder, at de ældre kan blive i eget hus længere.

Thomas Birch, indehaver af Birch Anlæg

Stor værdi for ældre

- Vi kan ordne haven, lige fra at slå græs til at klippe hækken. Vi hjælper også med snerydning om vinteren. Og begge dele gør vi også for rigtig mange, især de ældre. Det er som regel haven, det kniber med først, når kræfterne ikke helt slår til længere, siger Thomas Birch.

De pensionister, som han hjælper, sætter stor pris på håndværkerfradraget – også selv om fradraget har været udskældt for at skabe for få job og for at have for lille effekt i kampen mod sort arbejde.

For Thomas Birch handler fradraget dog ikke kun hans omsætning. Næh, han klarer sig såmænd okay. Han påpeger, at fradraget derimod har stor samfundsmæssig værdi for de ældre:

- Jeg er ikke i tvivl om, at håndværkerfradraget betyder, at de ældre kan blive i eget hus længere, når de med hjælp fra fradraget får bedre råd til at købe hjælp til at klare haven og snerydningen. Det betyder meget for dem, siger Thomas Birch og tilføjer, at alternativet til at bo i eget hus ofte er, at de ældre skal flytte ind i en lejet seniorbolig – og dem er der jo ikke for mange af i forvejen.

Gartner med studenterhue

Som anlægsgartner er han samtidig med til at skabe stærkt eftertragtede job for ufaglærte. Den type job bliver der ellers færre og færre af.

- Både Mads, som er her i dag, og min elev har faktisk begge studentereksamen. Mads kom til mig og sagde, at han gerne ville prøve noget andet efter sin studentereksamen, og når han har været her i et år og føler sig sikker på, at det er det her, han brænder for, så vil jeg tilbyde ham en læreplads, siger Thomas Birch.

Og jo, selvfølgelig skal der da også være lærlinge i firmaet.

- Meget af det arbejde, vi udfører, kan sagtens udføres af ufaglærte, men jeg har en elev, og sådan skal det også være. Det er jo et samfundsansvar, som man bør tage på sig, synes jeg – også for vores egen skyld. Hvis vi vil have gode folk om fem år, så må vi også selv være med til at opfostre dem, siger Thomas Birch.

Jørgen Høj og Mads Kristensen nyder madpakken og det sjældne tørvejr. Mads er student, men savnede at prøve noget andet. Nu har han snart været arbejdsmand i et år og skal måske i lære som anlægsgartner. Foto: Thomas Maxe

Hurtig vækst

Side om side med Jørgen og Mads lægger han sig på knæ for at sætte plante på skråningen foran huset. Vejret har forsinket projektet lidt, så det gælder om at udnytte pausen i regnen.

Og så er det jo også rart at få noget fra hånden i den friske luft efter en hel formiddags møde med en havearkitekt, der er ved at gøre klar til det næste projekt. Der er nemlig nok at se til for Birch Anlæg, som har fået en drømmestart.

- Jeg havde lagt en fem års-plan for vækst, men det mål fik jeg faktisk allerede indfriet efter to år. Det er gået forrygende hurtigt, og vi er fuldt booket med opgaver resten af året. Så lige nu går jeg lige og tænker over den reviderede plan: Skal vi vokse yderligere – og kan jeg i så fald skaffe arbejdskraften? Eller skal vi måske i første omgang blive på det her leje, så vi sikrer, at vi ikke går på kompromis med kvaliteten, hvis vi ender med at få for travlt? Lige nu hælder jeg nok mest til det sidste, siger Thomas Birch, mens han tænker højt og ender med at konkludere, at det nok er noget, han skal se nærmere på til foråret, når frosten har sluppet jorden igen.

Ulfborg er et smørhul

Birch Anlæg har etableret sig i Ulfborg. Thomas Birch, som selv bor i byen, kunne ikke forestille noget bedre sted i verden for firmaet.

- Vi ligger helt perfekt i smørhullet mellem Holstebro, Ringkøbing og det midtjyske indad mod Herning. Vi havde nok ikke haft kunder i Hvide Sande, hvis vi havde ligget i Holstebro. Og så er vi jo også tæt på de store sommerhusområder, hvor mange har brug for hjælp til at pleje udenomsarealerne, forklarer han.

Han har samtidig et rigtig godt samarbejde med nabovirksomheden, Staby Fliser & Hegn, som på de kanter i mange år har været kendt som et af de steder, man kigger hen, når haven trænger til en make-over.

Birch Anlæg blev netop etableret, efter betonfabrikken IBF købte sig ind i Staby Fliser & Hegn og besluttede at indstille anlægsarbejdet for i stedet at koncentrere sig fuldt ud om at sælge materialerne til både privatkunder og professionelle.

Det betød, at Thomas Birch fik et fornuftigt tilbud på Staby-maskinerne, så han kunne skabe sin egen virksomhed.

- Staby Fliser & Hegn leverer belægningssten og hegn, og vi udfører arbejdet, så vi har et fantastisk samarbejde, siger Thomas Birch.

Birch Anlæg offentliggjorde i foråret et 2018-regnskab, som viser et overskud på lige omkring en million kroner. Ud over at have skabt job til ni ansatte, som naturligvis bliver beskattet af lønnen, kan skattefar glæde sig over yderligere en kvart million kroner i selskabsskat fra Ulfborg-firmaet.

Så måske er det alligevel ikke helt tovli’, det der håndværkerfradrag…?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
forside

Falck fyrer 300 ansatte i Danmark

Annonce