Annonce
Vestjylland

Anders Holch Povlsen byggede Nordeuropas største solcellepark - og hvordan er det gået? Marts måned var noget ud over det sædvanlige

Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen har bygget Nordeuropas største solcellepark ved Bur. I oktober sidste år blev den koblet på elnettet. Den har ikke et officielt navn, men på skiltet ved hovedvejen står der kort og godt "Solarpark". Foto: Morten Stricker
Nordeuropas største solcellepark lever en stille tilværelse mellem Bur og Holstebro.

Bur: Omfanget af den er ikke helt til at begribe, selvom man står og kigger direkte på den. stor er Solarpark; en solcellepark Bestseller-ejer Anders Holch Povlsen byggede ved Bur sidste år.

Det er Holch Povlsens investeringsselskab Heartland, der står bag projektet.

Den er Nordeuropas største solcellepark med sine 222 hektar. Måske mere konkret svarer det til 311 fodboldbaner, og fra dets vestligste punkt til dets mest østlige punkt er der cirka 2,77 kilometer. Fra nord mod syd cirka halvanden kilometer.

Annonce

Der er altså tale om ikke bare mange solceller, men ubegribeligt mange.

Helt generelt er der en stor efterspørgsel på grøn, vedvarende energi, og samtlige certifikater for 2022, og altså muligheden for at få dækket sin strøm med grøn energi fra parken, er allerede solgt. Det er vi meget tilfredse med og glade for.

Lise Kaae, direktør, Heartland.

Et halvt år efter, solcelleparken blev koblet på elnettet, er der jubel hos Heartland og direktør Lise Kaae. Marts måned var nemlig noget ud over det sædvanlige.

- Det har været en rigtig god måned for solcelleparken, og den har i marts produceret 35 procent mere strøm end forventet, hvilket er rigtig godt, siger Lise Kaae, der også glæder sig over det samlede resultat siden åbningen:

- Hidtil har anlægget leveret grøn strøm som forventet, blandt andet med udgangspunkt i en rigtig god marts måned på grund af godt solskinsvejr. Indtil videre har parken produceret hele 58 millioner kWh siden dets åbning.

Projekter på vej

Det er virksomheder, der køber og dækker deres energiforbrug med strømmen fra solcelleparken. I dag er det ikke muligt at levere strøm til forbrugere og virksomheders stikkontakter udelukkende baseret på vedvarende energi. Al strøm fra både vedvarende og fossile energikilder blandes således sammen i elnettet, og transporteres derefter videre.

På den måde finder strømmen fra Bur vej ud i alles stikkontakter.

- Strømmen fra parken ryger direkte i elnettet, så mere strøm fra solcelleparken giver blot mere grøn strøm i det danske og europæiske elnet. Helt generelt er der en stor efterspørgsel på grøn, vedvarende energi, og samtlige certifikater for 2022, og altså muligheden for at få dækket sin strøm med grøn energi fra parken, er allerede solgt. Det er vi meget tilfredse med og glade for, siger direktør Lise Kaae.

Selvom parken soler sig for tiden, kommer den ikke til at stå hen, lover Heartland. Der er flere projekter på vej i og omkring parken.

- Den kommende tid er der fokus på endnu flere biodiversitetsprojekter, som fra start har været væsentligt for os. I forvejen er solcelleanlægget etableret, så det tager hensyn til dyre- og planteliv i området. Markerne er blandt andet omlagt til økologi og er vildt beplantet med frø fra den lokale Holstebro-producent DSV-Frø. Desuden går der allerede græssende får på hele arealet. I den kommende tid vil vi etablere endnu flere projekter, der vil understøtte det, garanterer Lise Kaae.

Solcelleparken, der ligger mellem Bur og Holstebro, er så stor, at den arealmæssigt ville kunne dække byer som Ulfborg eller Vinderup.

5 hurtige om solcelleparken ved Holstebro

  1. Solcelleparken, der ikke har et officielt navn, fylder 222 hektar, svarende til mere end 300 fodboldbaner. Anlægget kan producere 207 megawatt. Det svarer til forbruget i 50.000 husstande eller hos 130.000 forbrugere.
  2. Solcelleanlægget er opført af Better Energy, men ejes af Heartland, der også står bag Bestseller-koncernen med tøjmærker som Only, Jack & Jones og Vero Moda.
  3. Parken består af over 500.000 solpaneler, som hver er to meter lange. De ligger i en skrå vinkel på 20 grader og i rækker med tre paneler over hinanden. Højden er op til fire meter. Der er brugt op mod 2000 kilometer kabel i alt.
  4. Fra solcellerne løber jævnstrøm i ledninger frem til 1566 invertere, der omformer el til vekselstrøm på 800 volt. Herfra samles strømmen i 261 mindre transformere, som omformer strømmen til 20.000 volt.
  5. Solcellerne producerer naturligvis mest strøm i solskin, men også på en klassisk, dansk gråvejrsdag vil solcellerne levere strøm, ca. 30-40 procent af den maksimale kapacitet.
Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce