Annonce
Østjylland

Andelskassen: Ja, dansk landbrug har en fremtid

Jan Ib. Pressefoto
Annonce

Vi hører det oftere og oftere; at dansk landbrug ikke har nogen fremtid. Men kan det virkelig passe? Mit svar er nej. Det kan ikke passe. Når jeg kigger på den nuværende og næste generation af landmænd, så er og bliver jeg optimistisk.

Det er klart, at landbruget i fremtiden kommer til at se markant anderledes ud, end det gør i dag, for konkurrencen fra Østeuropa og resten af verden kan mærkes, og den bliver ikke mindre.

For at dansk landbrug skal overleve må vi opsøge flere og mere komplekse konkurrencefordele, som er svære for andre lande at kopiere, og for mig at se, er der særligt tre områder, som danske landmænd bør tænke ind i den langsigtede strategi:

1. Kvalitet

2. Bæredygtighed

3. Specialafgrøder

Kvalitet, fordi danske landmænd kan levere det bedste, og fordi Danmark allerede har kvaliteten som varemærke og den ekspertise, det kræver.

Det er klart, at når du fokuserer på kvalitet, så lægger du dig også i en mindre niche rent kundemæssigt. Aftagerne af højkvalitetskød er ganske enkelt færre end aftagerne af konventionelt kød, men faktisk ser vi lige nu en tendens til, at forbrugerne søger mod enten meget billige varer eller varer af høj kvalitet.

Efterspørgslen efter middelgode varer svinder altså langsomt ind, og skaber plads til nicherne i kanten af markedet.

Bæredygtighed og omtanke for miljøet, fordi det snart kommer tilbage på forbrugernes agenda, selv om corona-tiden har flyttet fokus lidt.

Det er dog vigtigt at understrege, at bæredygtige initiativer ikke bør være ren filantropi. Vi må konstant opsøge de teknologiske muligheder, der ligger i forlængelse af fødevareproduktionen, så fremtidens landmand kan skabe sig flere indtægtskilder ved at udnytte restprodukter og optimere driften.

Specialafgrøder, fordi dækningsbidraget pr. hektar er langt større, og fordi Danmark har en unik konkurrencefordel. I Danmark kan vi nemlig tilbyde en ekstrem høj leverancesikkerhed, fordi vores land har vist sig mere stabilt end de fleste.

Særligt corona-tiden har understreget dette faktum, og det statsfinansierede sikkerhedsnet under bedrifter og medarbejdere har vist, at danske landmænd vil være leveringsdygtige selv i tider med højt pres. Denne leverancesikkerhed er alfa og omega for at aftagerne af specialafgrøder og udgør derfor en markant konkurrencefordel.

Alt i alt er jeg altså meget optimistisk. Jeg tror ganske enkelt ikke på, at danske landmænd er ude af stand til at tilpasse sig et verdensmarked i bevægelse. Til det ser jeg alt for meget talent og alt for dygtige landmænd rundt omkring i landet.

Omstilling og udvikling har altid været en del af landbruget og har gennem de sidste 1000 år været en central drivkraft i faget. En drivkraft som også de næste mange år vil være definerende for dansk landbrugs succes.


Alt i alt er jeg altså meget optimistisk. Jeg tror ganske enkelt ikke på, at danske landmænd er ude af stand til at tilpasse sig et verdensmarked i bevægelse. Til det ser jeg alt for meget talent og alt for dygtige landmænd rundt omkring i landet.


Om Andelskassen

Danske Andelskassers Bank – i daglig tale Andelskassen - er en børsnoteret bank med hovedkontor i Hammershøj mellem Randers og Viborg.

  • Banken har 16 afdelinger rundt i landet, der betjener både privat- og erhvervskunder.
  • Banken har et lokalt fokus og engagerer sig i sine lokalområder, blandt andet gennem uddeling af priserne ”Sammen kan vi mere” og ”Andelskasseprisen”.
  • Andelskassen er en solid bank, der sidste år kunne aflevere et årsregnskab med de bedste økonomiske resultater i bankens mere end 100-årige historie.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydjylland

Trekantområdet rykker sammen

Annonce