Annonce
Vestjylland

Alt for mange siger HVA'?! - Høreapparater giver et mere aktivt seniorliv

Lars Bräuner, indehaver af Vestjyllands Hørecenter. Foto: Thomas Maxe
Vi lever længere og længere. Det giver travlhed hos Vestjyllands Hørecenter.

STRUER: Hvad nytter det at bo i ”Lydens By”, hvis man har svært ved at høre B&O-anlægget spille musik, høre fuglene synge eller følge med i samtalen med familie og venner?

Ingen ved præcis, hvor mange danskere, der har nedsat hørelse, men forskellige undersøgelser anslår, at det drejer sig om cirka hver sjette - altså omkring 800.000 danskere. Det står i skærende kontrast til, at der kun er cirka 300.000 brugere af høreapparater.

Lars Braüner, indehaver af Vestjyllands Hørecenter med afdelinger i Struer, Holstebro, Ringkøbing og Skjern, er desværre ikke overrasket over, at mange går rundt og siger ”hva’?” hele tiden.

- Det tager i gennemsnit syv år at erkende et høretab. Og specielt her i Vestjylland har mange nok vænnet sig til at sige til sig selv, at ”jeg klarer mig jo nok”. Og for nogle handler det måske også om, at det kan være svært at erkende, at kroppen ældes. Så det længste skridt på vej til hørespecialisten er det, der rækker ind over dørtrinnet her hos mig, siger Lars Braüner.

Hurtig udvikling

Når kunderne har overvundet det skridt, er der til gengæld mange muligheder for at hjælpe. Nogle vælger at tage mod det offentliges tilbud om et høreapparat uden beregning, men flere og flere vælger at søge hjælp hos eksempelvis Vestjyllands Hørecenter, hvor der kommer en egenbetaling oveni.

- Alle apparater kan forstærke lyden. Forskellen ligger ofte i, hvor godt apparatet er til at hjælpe dig til for eksempel at følge med i en samtale i et rum, hvor flere taler, eller hvor der er baggrundsstøj, forklarer Lars Braüner.

- Høreapparater har en indbygget computer ligesom i al anden elektronik, og her gælder Moore’s lov: I løbet af knap to år fordobles computerkraften, så apparaterne bliver hele tiden bedre og bedre. Og hos de private høreklinikker har vi adgang til de allernyeste og bedste modeller.


Det værste er, at mange trækker sig i sociale sammenhænge, fordi de simpelthen har svært ved at følge med i samtalen.

Lars Braüner, indehaver af Vestjyllands Hørecenter


Egenbetalingen kan være fra cirka 4000 kroner og helt op til 25.000 kroner. Men det er en investering i livskvalitet, som mange vælger.

- Det er selvfølgelig ærgerligt, hvis du har svært ved at høre. Men det værste er, at mange trækker sig i sociale sammenhænge, fordi de simpelthen har svært ved at følge med i samtalen. Så tror andre måske, at de er sure eller kede af det, og så holder de andre i selskabet op med at henvende sig til dem, og så er man jo til sidst faktisk udenfor, siger Lars Braüner.

Annonce

Vi lever længere

Over de seneste 50 år er danskernes forventede levealder vokset med 10 år. En nyfødt dreng forventes at leve i mindst 80 år, mens pigerne kan se frem til gennemsnitligt 84 år. Og taget i betragtning, at hørelsen gradvist begynder at aftage allerede i 50’erne, ser der ud til at være et godt forretningsgrundlag for hørecentrene.

- Vi har meget travlt lige nu. Noget af det skyldes dog et efterslæb fra corona. I foråret sidste år var vi ikke tvangslukket, men der kom næsten ingen kunder. Selv om vi gør rigtig meget med håndsprit, mundbind og så videre, så er det jo typisk lidt ældre, som kommer her, og nogle har nok været generelt utrygge ved at gå ud og besøge vores butikker i gågaderne. Nu mærker vi heldigvis effekten af vaccinerne, så de ældste også er tilbage i fuldt omfang, fortæller Lars Braüner.

Vestjyllands Hørecenter

  • Med en lægeerklæring i hånden kan alle danskere få udleveret et høreapparat på en af sygehusenes høreklinikker. Alternativt kan man få 6557 kroner i tilskud til køb hos en privat klinik.
  • Nogle private høreklinikker er ejet af en apparat-producent, mens Vestjyllands Hørecenter er en af de ”frie” klinikker, som sælger flere forskellige mærker.
  • Vestjyllands Hørecenter er ejet Lars Braüner, som oprindeligt er uddannet elektromekaniker med speciale i elektronik. Siden tog han en socialpædagogisk uddannelse og endelig en uddannelse som teknisk audiolog.
  • Klinikkerne i Struer, Holstebro, Ringkøbing og Skjern beskæftiger fire faglærte høreteknikere og to sekretærer. Der er desuden tilknyttet en ørelæge, som også kan hjælpe med ansøgningen om tilskud fra det offentlige.
  • Hjemmeside: www.vestjyllandshc.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce