Annonce
erhvervplus

Aktive bestyrelser: Vækstvirksomhed jagter både direktør og bestyrelsesmedlem

Marlon Tørmørtel tog det første eksterne medlem ind i bestyrelsen i 2013. Også dengang søgte Martin Ladegaard sparring omkring driften: - Jeg har været med, siden vi var to-tre ansatte, og havde en lille tantebestyrelse med min far, mor og revisoren. På det tidspunkt havde jeg brug at få ny viden ind i virksomheden. Foto: Rasmus Degnbol
Det går godt hos Marlon Tørmørtel i Brædstrup, og nu er mørtelproducenten klar til at tage næste skridt på sin vækstrejse. Det betyder, at den familie- og ejerledede virksomhed gør klar til at lade anden generation træde til side og sætte en ny ekstern direktør i spidsen i stedet.
Annonce

Brædstrup: - Det er en fantastisk veldrevet og familieejet virksomhed, der er rykket fra seriefodbolden, og nu er oppe i toppen af Superligaen.

Ordene tilhører Henrik Enegaard Skaanderup, bestyrelsesformand på tredje år for Marlon Tørmørtel A/S i Brædstrup, og han er ikke i gang med at rose sig selv til skyerne. Tværtimod bliver superlativerne først og fremmest sendt i retning af Martin Ladegaard, ejerleder, administrerende direktør og anden generation i virksomheden.

Karl Ladegaard gav direktørstokken videre til sønnen i 2004, og frem til 2017 fungerede familiefirmaets stifter som bestyrelsesformand, hvor far og søn besluttede at slå stillingen op via netværket Asnet Board for at få en ekstern sparringspartner ind. En stilling, som Henrik Enegaard Skaanderup - professionelt bestyrelsesmedlem på fuld tid gennem de seneste syv år - søgte, og på den måde blev det generalisten med erfaringsfundamentet støbt i byggebranchen, som gennemførte generationsskiftet i bestyrelsen.

Annonce

Ud i Europa

For at blive i sportsanalogien spiller Marlon Tørmørtel nu fast med om danmarksmesterskabet. Kendt for kvalitet inden for byggeriet. Sådan har det været de seneste fem-syv år.

Fra 2012 har virksomheden baseret sin produktion på supermoderne og effektive anlæg. I foråret 2017 investerede Marlon i produktionsanlæg nummer to.

Væksten er fulgt med. Der er stadig uudnyttet kapacitet på Virkelyst i Brædstrups nordlige industrikvarter, men Marlon forventer at udvide med større lager og administrationslokaler i løbet af 2021 og måske endda et tredje anlæg inden for nogle få år.

Fra at være den foretrukne leverandør af tørmørtel hos mange kunder i Danmark gør Marlon nu klar til at spille en større rolle - i første omgang i Europa - men det kræver, at virksomheden tager næste skridt i det øverste ledelseslag. Det er både ejerleder og administrerende direktør Martin Ladegaard samt bestyrelsesformand Henrik Enegaard Skaanderup enige om.

Annonce

Søger ekstern direktør

Derfor har Marlon Tørmørtel netop slået stillingen som administrerede direktør op. Planen er, at en ny ekstern direktør skal sætte sig i spidsen for virksomheden, mens Martin Ladegaard træder et skridt til siden og over i en ny rolle som direktør for produkt- og forretningsudvikling.

Henrik Enegaard Skaanderup

Professionel bestyrelsesformand -og medlem siden 2013, bestyrelseskarrieren begyndte i 2000.

Bosat i Bagsværd ved København

Knap 30 års erfaring som leder inden for bygge- og anlægsbranchen

Tidligere direktør hos Enemærke & Petersen A/S (1992-1996), MT Højgaard (1996-2004), Kuben A/S (2004-2008), NCC Construction A/S (2010-2013).

Siden 2009 har Henrik Enegaard Skaanderup været strategi- og forretningsudviklingskonsulent i blandt andet vindmølleindustrien, for NCC koncernen, BRF Kredit samt bygherre og bygherrerådgiver for flere virksomheder.

Nuværende bestyrelsesposter:

 • 2012 - Bestyrelsesformand Vest Administrationen a/s (ejendomsadministration), Hellerup
 • 2015 - Bestyrelsesformand Herfølge Kleinsmedie a/s (smedevirksomhed), Herfølge
 • 2015 - Bestyrelsesmedlem Stengel Entreprise a/s (anlægsgartner og -entreprenør), Næstved
 • 2016 - Bestyrelsesformand A4 arkitekter & ingeniører A/S (arkitekt og ingeniørfirma), Søborg
 • 2017 - Bestyrelsesformand Efsen Engineering a/s (handels- og ingeniørfirma speciale i UV - globalt), Holte
 • 2017 - Bestyrelsesformand Marlon Tørmørtel A/S ( producent og eksportør), Brædstrup
 • 2017 - Bestyrelsesformand CG Group A/S (Overfladebehandling af stål, materieludlejning mv.), Kjellerup
 • 2018 - Bestyrelsesformand Constructa a/s (arkitekt og ingeniørfirma), Silkeborg
 • 2018 - Bestyrelsesformand A-Consult (producent, entreprenør – miljø og energitanke), Aalborg
 • 2018 - Bestyrelsesformand JRM Steel ApS (Stålvirksomhed med egenproduktion i Polen), Hillerød
 • 2019- Bestyrelsesformand Bang Nielsen A/S (fag- og hovedentreprenør i Nordsjælland), Jægerspris
 • 2019 - Bestyrelsesformand Mycometer A/S (mikrobiologi skimmelsvamp, bakterier i vand - globalt), Hørsholm
 • 2019 - Bestyrelsesformand Fisker EL (Installationsvirksomhed), Dyssegård

- Martin er uundværlig som person for Marlon, men han er ikke lederuddannet eller den klassiske administrerende direktør for en produktionsvirksomhed med en trecifret omsætning, forklarer Henrik Enegaard Skaanderup og fortsætter:

- Han er uddannet i el-branchen og er vokset op i virksomheden. Reelt set er Martin 100 procent selfmade. Han har lært sig tingene fra bunden og kender alt fra produkter og recepter til kunder og produktionsanlæggene bedre end de fleste i virksomheden.

Annonce

Videre til næste niveau

I de tre år, Henrik Enegaard Skaanderup har fungeret som professionel bestyrelsesformand, har Marlon først og fremmest professionaliseret sine processer omkring produktion og logistik. Samtidig er snakken om en ændring i ledelsestoppen taget til:

- Det stod klart for mig allerede efter mit første år i bestyrelsen, at hvis vi skal tage virksomheden videre til næste niveau, så skal vi have en ekstern direktør ind med nogle andre kompetencer og ledelsesværktøjer i værktøjskassen. Men det afgørende i dialogen med Martin har været, hvordan Martin som ejerleder gerne fremadrettet vil balancere sit privat- og arbejdsliv, og hvad han som hovedauktionær vil med virksomheden. Hvad gør ham glad, hvad giver energi, og hvilke ambitioner har han?

- Trods store konkurrenter og skarp konkurrence står Marlon på en stærk platform, og det kunne jo i teorien også være godt nok at fortsætte, som det er i dag. Men efter intens dialog og mange overvejelser, så er vi nu enige om, at det er rigtigt at tage næste skridt.

Annonce

En følsom proces

Henrik Enegaard Skaanderup fortæller, at det har været en både bevidstgørende og meget følsom proces. Karl Ladegaard, som stiftede det familieejede selskab tilbage i 1978, havde for eksempel aldrig tænkt tanken om, at Marlon skulle være andet end en familie-ledet virksomhed. Men han har lyttet til sin søn og spurgt ham om det er det, han vil:

- For så er det også det, vi gør.

- Fra at være i produktionen, som jeg godt kan lide og brænder for, til masser af administrative opgaver som personaleledelse og procedure, der skal følges. Og skal vi vokse i de kommende år og ansatte flere folk, så vil der blot blive mere af den slags, siger Martin Ladegaard, ejerleder og administrerende direktør, Marlon Tørmørtel A/S. Foto: Rasmus Degnbol

Martin Ladegaard erkender, at beslutningen har været svær. Men han understreger, at den er det rigtige:

- Mit arbejdsliv har jo ændret sig drastisk over årene. Fra at være i produktionen, som jeg godt kan lide og brænder for, til masser af administrative opgaver som personaleledelse og procedure, der skal følges. Og skal vi vokse i de kommende år og ansatte flere folk, så vil der blot blive mere af den slags.

- Det har givet mange søvnløse nætter. Jeg har jo ikke prøvet det før, og vi har diskuteret det til hudløshed. Selvfølgelig har jeg haft svært ved det, og det har mange i organisationen også, og det har overrasket mig, men jeg har valgt ja-hatten her, for hvis vi skal videreudvikle os, så skal der ske noget, og jeg tror også, at det bliver godt, selv om der ingen garantier er, siger Martin Ladegaard og tilføjer:

- Nu skal vi have fundet den rigtige person, og så skal kemien være dér.

Henrik Enegaard Skaanderup er professionelt bestyrelsesmedlem og har stået i spidsen for bestyrelsen bag Marlon Tørmørtel A/S i Brædstrup som formand siden 2017. - For syv år siden sagde jeg farvel til mit sidste direktørjob for at bruge kræfterne på bestyrelsesarbejde i stedet, fortæller han. Pressefoto

Henrik Enegaard Skaanderup forventer, at bestyrelsen, der udover ham selv som formand fortsat består af Karl og Martin Ladegaard, vil holde samtaler med kandidater til stillingen som ny administrerende direktør for Marlon Tørmørtel A/S på den anden side af sommerferien.

Samtidig har bestyrelsen også sat gang i en ekstern søgning efter et fjerde medlem med kompetencer inden for salgsorganisering, internationalt salg og vækst.

Annonce

Orden i penalhuset

Bestyrelsens udviklingsplan har to faser. Først skal der orden i penalhuset, dernæst skal der lægges en strategi for de kommende fem år.

- Den første fase handler om at finde den rette direktør til at afløse Martin og det nye medlem af bestyrelsen med de salgskompetencer, som vi har brug, siger Henrik Enegaard Skaanderup.

- Når den administrerende direktør er på plads, har lært virksomheden at kende, og der er skabt orden i penalhuset, er det forventningen, at direktøren er den drivende kraft i sammen med bestyrelsen at formulere, udvikle og senere eksekvere på en ny strategi for Marlon.

- Den kommende strategi er derfor ikke beskrevet endnu, men kan gå fra det lokale til det globale og fra de i dag kendte produkter og kunder til nye kunder, nye segmenter og nye forretningsmodeller, slutter bestyrelsesformanden.

Marlon Tørmørtel A/S

Producent af tørmørtel

Etableret i 1978 af Karl Ladegaard, bestyrelsesformand til 2017 og i dag medlem af bestyrelsen

Beliggende på Virkelyst i Brædstrup

Martin Ladegaard - anden generation i virksomheden - administrerende direktør siden 2004.

Henrik Enegaard Skaanderup, bestyrelsesformand siden 2017. Marlon fik sit første eksterne medlem af bestyrelsen i 2013.

Omsætningen er steget år for år, og virksomheden tjener godt, er økonomisk velkørende og godt konsolideret.

Resultat af primær drift 2019: 20,4 mio. kroner (2018: 13,2 mio. kroner)

Årets resultat 2019: 16,1 mio. kroner (10,6 mio. kroner)

Egenkapital: 41,9 mio. kroner

Antal ansatte: 30

Aktive Bestyrelser

I en artikelserie sætter Erhverv+ fokus på emnet Aktive Bestyrelser.

Ifølge en rapport fra Center for Ejerledede Virksomheder ved CBS med afsæt i 76.000 danske aktie- og anpartsselskaber havde blot seks procent af de ejerledede virksomheder en professionel bestyrelse i 2019, mens tallet er henholdsvis 22 og 29 procent for semi-ejerledede og ikke-ejerledede virksomheder.

Omtrent halvdelen af Danmarks cirka 300.000 virksomheder er personligt ejede, mens mere end 90 procent af samtlige virksomheder er familie- eller ejerledede.

Første afsnit i serien handlede om betydningen af at have en professionel bestyrelse som sparringspartner i en krisetid. Det skete blandt andet i forbindelse med et interview med tidligere topchef i Carlsberg og i dag professionelt medlem af ni bestyrelser, Jørn Tolstrup Rohde.

Andet afsnit var et uddrag fra bogen Den Aktive Bestyrelse - udvikler virksomheden og skaber konkurrenceevne skrevet af Lars Bo Hansen og Steen Ernland.

I tredje afsnit gav Flemming N. Enevoldsen, tidligere administrerende direktør for Tulip og DC Foods i Danish Crown-koncernen, gode råd til sammensætningen af bestyrelsen, det optimale samspil og strukturering af bestyrelsesarbejdet.

Fjerde afsnit satte fokus på at sikre arvefølgen og betydningen af at skifte ud i direktion og bestyrelse, så kompetencerne passer til, hvor virksomheden befinder sig på vækstkurven.

I femte afsnit møder vi Henrik Enegaard Skaanderup, professionel bestyrelsesformand for familieejede og -ledede Marlon Tørmørtel i Brædstrup, som søger ny ekstern administrerende direktør og nyt eksternt bestyrelsesmedlem for at tage næste skridt i udviklingen af virksomheden.

Alle afsnit er tilgængelige på erhvervplus.dk efterhånden som de udkommer.

Annonce