Annonce
erhvervplus

Aktive bestyrelser: Et advisory board er light-udgaven af den professionelle bestyrelse

- Etablering af et advisory board er noget af det bedste, jeg har gjort, efter jeg overtog virksomheden for otte år siden, fortæller fynsk ejerleder, som har valgt bestyrelsen med eksterne medlemmer fra.
Annonce

DANMARK: Det er stadig et fåtal af de ejerledede virksomheder i Danmark, der har en professionel bestyrelse med eksterne medlemmer som en del af baglandet.

Joakim Brüchmann, administrerende direktør for den digitale bestyrelsesdatabase og rekrutteringsportal Nboard har en forklaring på årsagen:

- Den professionelle bestyrelse giver mange ejerledere gåsehud, fordi de ser det som en suverænitetsafgivelse, men ejerlederne skal huske, at det er dem, der hyrer og fyrer medlemmerne.

- Der er tale om et politisk stigma. Bestyrelsen er et kontrolorgan, som kigger ejerlederen over skulderen, fordi bestyrelsen også har et juridisk ansvar, og mange ejerledere har netop startet egen virksomhed for at få den totale frihed, forklarer Joakim Brüchmann.


Jeg frygtede, at det ville blive for tungt med eksterne medlemmer i bestyrelsen. Jeg er selv en person, som kan lide at eksekvere, og jeg kan godt lide at have personer omkring mig som eksekverer.

Rune Sejten, direktør, Nordisk Microfiber Danmark ApS


Han peger på, at ejerlederne med fordel kan begynde et andet sted - med et advisory board, der er en anderledes uforpligtende størrelse.

- I et advisory board er der alene fokus på sparring og mentorarbejdet, som eksterne medlemmer af bestyrelsen også typisk vil komme med, og hvis advisory boardet ikke skaber værdi, kan man hurtigt skille sig af med det igen, siger Joakim Brüchmann.

Annonce

Start i det små

Et advisory board er på den måde light-udgaven af den professionelle bestyrelse, og især for nye virksomhedsejere kan det være et værdifuldt skridt, påpeger Brüchmann:

- Det behøver jo ikke altid være 0-100 fra første færd, men sådan lyder det ofte fra de rekrutteringskonsulenter, som styrer debatten. Jeg anbefaler i stedet at begynde med et advisory board med to eller maksimalt tre medlemmer, få det op at køre og så udvide senere. Og er der et krav om en professionel bestyrelse, hvis man eksempelvis har et lån fra Vækstfonden, så begynd med at finde formanden og byg ud derfra.

Sidstnævnte er tilfældet for mikrobryggeriet Åben i Kolding, som netop har søgt efter en ekstern bestyrelsesformand via Nboards platform.

Annonce

Mere end 2100 kandidater

Det fynske familie-gartneri PKM er en af de 120 virksomheder, der har benyttet sig af Nboard til at rekruttere blandt mere end 2100 kandidater til bestyrelser og advisory board.

Gartneriet PKM, der efter et generationsskifte nu er ejet af sønnen Poul Madsen, mens Anett Madsen er mor og administrerende direktør, fandt deres nye bestyrelsesmedlem via et åbent opslag på Nboard i maj 2020.

Feltet med 28 ansøgere blev i første omgang skåret ned til seks kandidater, og det endelige valg faldt på Erik Bo Christensen fra Randers. Han matchede bedst de kompetencer, som virksomheden søgte inden for salg, produktionsoptimering, supply-chain og et dybt kendskab til gartneribranchen.

Annonce

Brug for kompetencer

Et andet eksempel er nichevirksomheden Nordisk Microfiber Danmark ApS i Odense SØ, der producerer, sælger og udvikler rengøringsartikler til 100 forhandlere i Skandinavien.

Virksomheden valgte i 2016 at rette fokus på miljø og svanemærkede produkter, og især det seneste år har satsningen vist sig at være den rigtige bedømt på efterspørgslen ifølge direktør Rune Sejten. Han har benyttet Nboard til at finde et nyt medlem til virksomhedens advisory board, der blev etableret første gang for fire år siden.

Rune Sejten er ejerleder og direktør for Nordisk Microfiber Danmark ApS, der beskæftiger fem ansatte i Odense. Ifølge direktøren ligger virksomhedens vækstrate på 20-40 procent om året og landede i 2019 et overskud på 1,6 mio. kroner før skat. Pressefoto

- Jeg overtog virksomheden i 2012 fra min far, som stiftede selskabet i 1998. I de første år havde jeg en mentor, som jeg kunne sparre med, men efterhånden havde jeg brug for flere kompetencer, og i de otte år jeg har stået i spidsen for virksomheden, er etableringen af advisory boardet noget af det bedste, jeg har gjort, forklarer Rune Sejten og fortsætter:

- Jeg frygtede, at det ville blive for tungt med eksterne medlemmer i bestyrelsen. Jeg er selv en person, som kan lide at eksekvere, og jeg kan godt lide at have personer omkring mig som eksekverer. Derfor passer advisory boardet bedre til mig og min måde at drive virksomhed på.

Nordisk Microfibers advisory board mødes typisk fire-fem timer hver anden måned, og nogle er de store landvindinger gennem årene er arbejdet med at tydeliggøre Value Propositions - hvorfor kunderne skal handle hos Nordisk Microfiber - og Total Cost of Ownership - et produkts pris medregnet alle omkostninger.

Annonce

Klassens frække dreng

Tilbage til Nboard.dk, som Joakim Brüchmann selv kalder den digitale og frække dreng i klassen:

- Vi etablerede Nboard, fordi vi mener, at rekrutteringsmarkedet til bestyrelser og advisory boards var dysfunktionelt. I 95 procent af alle tilfælde, skete rekrutteringerne via netværk, hvormed der også var en familie- eller vennerelation på spil, og det kan give store problemer for dynamikken i lokalet og gøre konstellationen mindre professionel.

- Alt for ofte rekrutterer virksomhederne fra en meget lille andedam. Processen er drevet af netværk, og køber man sig til at bruge en headhunter, så er det for at forlænge sit netværk. Der kan vores løsning noget andet og mere, siger Joakim Brüchmann.

Joakim Brüchmann er direktør og medstifter af Nboard.dk, der har Martin Thorborg som bestyrelsesformand og medstifter. Pressefoto

Han tilføjer, at prisen for at rekruttere et ekstern bestyrelsesmedlem afhænger af alt fra virksomhedens størrelse til kandidatens kompetencer, men tommelfingerregel er 50.000 kroner i årligt honorar til et eksternt bestyrelsesmedlem og det dobbelte - minimum - til formanden.

- Men til et advisory board kan du få tunge kandidater ind for 25.000 kroner om året, fordi medlemmernes ansvar også er anderledes, slutter Joakim Brüchmann.

Nboard

Nboard er stiftet i foråret 2019 af Joakim Brüchmann (med en fortid i finansverden hos blandt andet Goldman Sachs i London), Oscar Vingtoft Jacobsen (it-ingeniør og serie-iværksætter) og Martin Thorborg (serie-iværksætter, stifter af Jubii, Dinero med mere).

Nboard er en digital platform til rekruttering af eksterne medlemmer til bestyrelse og advisory boards. Platformen giver mulighed for at vælge mellem mere end 2100 kandidater, og foreløbig har 120 virksomheder rekrutteret via Nboard.

Platformen er inspireret af Martin Thorborgs Dinero-model, hvor det er gratis at gå på jagt i databasen, søge efter specifikke kompetencer, chatte direkte med kandidater og oprette favoritlister, mens det koster henholdsvis 4500 kroner at lave et opslag og få hjælp af dedikeret recruiter, samt 12.500 kroner, hvis recruiteren skal køre den fulde proces og præsentere de fem bedste kandidater.

Aktive bestyrelser

I en artikelserie sætter Erhverv+ fokus på emnet Aktive Bestyrelser.

Ifølge en rapport fra Center for Ejerledede Virksomheder ved CBS med afsæt i 76.000 danske aktie- og anpartsselskaber havde blot seks procent af de ejerledede virksomheder en professionel bestyrelse i 2019, mens tallet er henholdsvis 22 og 29 procent for semi-ejerledede og ikke-ejerledede virksomheder.

Omtrent halvdelen af Danmarks cirka 300.000 virksomheder er personligt ejede, mens mere end 90 procent af samtlige virksomheder er familie- eller ejerledede.

Første afsnit i serien handlede om betydningen af at have en professionel bestyrelse som sparringspartner i en krisetid. Interview med tidligere topchef i Carlsberg og i dag professionelt medlem af ni bestyrelser, Jørn Tolstrup Rohde.

Andet afsnit var et uddrag fra bogen Den Aktive Bestyrelse - udvikler virksomheden og skaber konkurrenceevne skrevet af Lars Bo Hansen og Steen Ernland.

I tredje afsnit gav Flemming N. Enevoldsen, tidligere administrerende direktør for Tulip og DC Foods i Danish Crown-koncernen, gode råd til sammensætningen af bestyrelsen, det optimale samspil og strukturering af bestyrelsesarbejdet.

Fjerde afsnit satte fokus på at sikre arvefølgen og betydningen af at skifte ud i direktion og bestyrelse, så kompetencerne passer til, hvor virksomheden befinder sig på vækstkurven.

I femte afsnit mødte vi Henrik Enegaard Skaanderup, professionel bestyrelsesformand for familieejede og -ledede Marlon Tørmørtel i Brædstrup, som søger ny ekstern administrerende direktør og nyt eksternt bestyrelsesmedlem for at tage næste skridt i udviklingen af virksomheden.

Sjette afsnit vender advisory boardet - den professionelle bestyrelse i en light-udgave.

Alle afsnit er tilgængelige på erhvervplus.dk efterhånden som de udkommer.

Annonce