Annonce
Erhverv

Aftale faldet på plads: Raffinaderiet overgår til amerikanske ejer 1. juli

Shell-muslingen forsvinder fra tankene på Egeskov. Formentlig sker det 1. juli. Det er den skæringsdato, Shell og de kommende ejere Postlane Partners sigter efter. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
I januar blev salget af A/S Dansk Shell til det amerikanske selskab Postlane Partners meldt ud. 1. juli forventes salget effektueret endeligt. Det betyder, at de 250 ansatte får nye arbejdsgivere, og at raffinaderiets it-system i processen kobles fra Shells og skal klare sig selv.

Fredericia: Shell og Postlane Partners har indgået aftale om at sigte mod den 1. juli 2021 for ejerskifte i forbindelse med salget af A/S Dansk Shell. Det oplyser pressechef Torben Øllegaard Sørensen.

Aftalen omfatter raffinaderiet i Fredericia og Trading & Supply kontoret i København og omfatter ca. 250 medarbejdere.

Beslutningen udløser lettelse hos de ansatte, som siden januar har vidst, at det amerikanske selskab var klar til at overtage alle aktierne i A/S Dansk Shell.

Annonce

- Det er rart med en afklaring. Vi har været forberedt på salget, men det er blevet trukket lidt ud. Det har skabt lidt nervøsitet, fordi vi jo en gang tidligere har stået i en situation, hvor vi var solgt, men hvor salget ikke blev realiseret. Nu har vi fået at vide, at man sigter på, at alt er på plads 1. juli, og det giver ro, siger tillidsmand René Majgaard.


Vi har været forberedt på salget, men det er blevet trukket lidt ud. Det har skabt lidt nervøsitet, fordi vi jo en gang tidligere har stået i en situation, hvor vi var solgt, men hvor salget ikke blev realiseret.

Tillidsmand René Majgaard


Han henviser til den tidligere handel med det danske raffinaderi, som i 11. time blev aflyst. En halv milliard var lagt på bordet af selskabet Dansk Olieselskab, men handlen gik aldrig igennem.

Raffinaderiet tidligere forsøgt solgt

A/S Dansk Shell blev første gang sat til salg i 2016, hvor hoveddrivkraften var det nyetablerede Dansk Olieselskab med erhvervsmanden Tommy Frank fra Randers i spidsen.

Selskabets reelle ejere var Tommy Franks børn, og der var samtidig store aktører inde over transaktionen omkring handlen.

Dansk Olieselskab havde allieret sig med både amerikanske Goldman Sachs, Novo Holding og Nordea.

Dansk Olieselskab indbetalte en halv milliard kroner for aktiviteterne i Fredericia i september 2016, men ved nytår 2018 stod det klart, at handlen ikke blev til noget. Finansieringen var betinget af, at Dansk Olieselskab overtog aktiviteterne i A/S Dansk Shell, men det skete ikke, og handlen faldt på gulvet.

Pris hemmelig

Hvor stort et beløb, handlen omfatter i denne omgang, er endnu ikke meldt ud, men det står klart, at René Majgaard og kollegerne bliver virksomhedsoverdraget til det nye selskab. Der ligger i aftalen en binding om, at der ikke sker ændringer i ansættelsesforholdene de første 24 måneder, oplyser Torben Øllegaard Sørensen.

At det har trukket ud med overtagelsen skyldes blandt andet covid-19-situationen, som har besværliggjort processen, forklarer René Majgaard.

- Har I fået præsenteret fremtidsvisionerne fra de nye ejere?

- Det har vi ikke endnu. De ejer os stadig ikke, så det har de ikke kunnet, selv om de gerne ville. Det, vi ved, er, at de har tænkt sig at investere for at tjene penge. Vi fornemmer, at der ligger en masse planer for fremtiden, men en egentlig investeringsplan har vi ikke set. De må ikke tale direkte med os, fordi vi i realiteten stadig er ansat hos Shell, siger René Majgaard.

Mens det står klart, at alle ansatte følger med over, så kan der ske ændringer af organisationen i forhold til i dag.

Annonce

Kæmpe it-opgave

- Hvad er den største udfordring ved skiftet til nye ejere?

- Helt praktisk har den største opgave været at sikre, at vores it-systemer fungerer fuldstændig sikkert. Vi er i dag koblet op på Shells it-system, men når vi forlader Shell-gruppen, så er vi i en såkaldt "stand-alone"-situation med eget it-system, siger Torben Sørensen.

Selv om raffinaderiet på Egeskovvej er blandt de mindre, så er processen den samme og nøje styret og overvåget af it-systemet.

- Vi har 6000 målepunkter ude i anlægget, og dem skal vi sikre, at vi har kontrol over i et nyt system, siger Torben Sørensen.

- Skal sikkerhedsmyndighederne eller Miljøstyrelsen ind over salget?

- Vi skal som virksomhed leve op til de præcis samme forhold med de nye ejere, så der ændres ingenting i forhold til myndighederne, siger Torben Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Forfatter Peter Borbergs har været fascineret af Piet Hein siden 1990'erne: Må knibe sig selv i armen over kildematerialet til stor biografi

Annonce