Annonce
Den danske vindrøm

Afsnit 6: Drømmen om Nordeuropas største vingård lever i Randers

I december 2018 fik den 46-årige landmand Jørgen Glud og den 47-årige forretningsmand Daniel Madié efter flere års arbejde endelig ja fra Randers Kommune til at realisere planerne om at skabe Nordeuropas største vingård med 15 hektar vinmarker. Men; de mangler investorer.

ASKILDRUP: Det er et mærkeligt junivejr. Det ene øjeblik er der torden og voldsom regn i luften, det andet solskin. Det ene er godt for Jørgen Glud og Daniel Madiés præsentation. Det andet knap så godt.

- Så har vi endnu et investeringsprojekt. Mørklægningsgardiner. Det er sikkert ikke helt billigt, konstaterer Daniel Madie tørt med et blik hen på den projektor, som Jørgen Glud sidder bøjet over.

Han er optaget af at tjekke, om det forberedte powerpointshow fungerer, som det skal.

Det giver et gip i begge, da de pludselig hører lyden af grus, der knaser under dækkene på en bil. Daniel Madiés øjne følger bilen gennem det store panoramavindue i lokalet, der har udsigt til Carlslund Plantages snoede indkørsel.

- Det er fruen i huset, det er ikke gæsterne, konstaterer Daniel Madié lettet. Han suger luft ned i lungerne.

– Nu begynder jeg at blive spændt, kan jeg mærke, siger han.

Annonce

La Pampa og Danish Sparkling Wine

La Pampa og Danish Sparkling Wine er to separate projekter med hvert sit CVR-nummer, som Jørgen Glud og Daniel Madié forsøger at realisere samme sted på et jordstykke i Askildrup syd for Randers.

Mens Danish Sparkling Wine er navnet på det projekt, der går ud på at tilplante 15 hektar jord med vinstokke og tilhørerende faciliteter i form af maskiner, vineri og vinkældre, er La Pampa navnet på det projekt, der skal realisere en turistseværdighed på stedet i form af en vingård med hoteldrift og restauration.

Der er en tidsfrist på begge projekter, forstået på den måde, at Daniel Madié og Jørgen Glud skal kunne sandsynliggøre over for Randers Kommune, at finansieringen af de første fem etaper ud af seks er på plads, før skødet på det jordstykke, de har udset sig til projektet, bliver deres.

Med andre ord skal Jørgen Glud og Daniel Madié kunne sandsynliggøre, at de har minimum 65 millioner kroner til at realisere projektet med inden for de første tre år af projektets levetid, og hvis ikke det lader sig gøre, vil jorden falde tilbage til kommunen.

Det er muligt at læse mere om begge projekter på hjemmesiden lapampa.dk, hvor der også er yderligere informationer om, hvordan man bliver investor for projektet.

Håb om investeringer

Det er første gang, at Jørgen Glud og Daniel Madie har inviteret 15 potentielle investorer til en investoraften. Så nerverne sitrer.

For i dag er lakmusprøven på, om de forberedelser de to forretningspartnere har gjort sig, er nok til at hente nogle af de investeringer hjem, der er nødvendige for at realisere projektet om at skabe Nordeuropas største vingård med 15 hektar vinmarker til.

- Jamen, vi kan nøjes med 40 investorer, som nok skal komme. Lige nu har vi næsten dagligt henvendelser fra folk, der gerne vil vide noget mere, fortæller Jørgen Glud.

Om det lykkedes at få investeringer i hus, og hvorfor de to mænd overhovedet har planer om at skabe så stor en vingård i Askildrup syd for Randers, kan du høre meget mere om i sidste afsnit af Den Danske Vindrøm, der også giver et indblik i, hvad det egentligt kræver at etablere en vingård.

Investeringerne skal først være på plads, før arbejdet med at skabe Randers’ kommende turistattraktion, vingården La Pampa, sættes i gang. Derfor inviterer Jørgen Glud (forrest) og Daniel Madié løbende til investoraftener på Carlslund Plantage, hvor Jørgen Glud i øvrigt også bor. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Den danske vindrøm

I podcastserien Den Danske Vindrøm lærer du gennem seks afsnit mere om Danmark som vinland og møder nogle af de danskere, der har kastet sig over vindyrkning på professionelt niveau.

Find det nyeste afsnit af Den Danske Vindrøm på vores hjemmeside erhvervplus.dk, hvor du også finder tidligere afsnit eller brug qr-koden her på siden.

Foretrækker du at lytte til podcasts på telefonen, kan du finde podcasten i podcast-appen på din smart- eller iPhone ved at søge på Den Danske Vindrøm.

Vidste du at...

...Foreningen Dansk Vin anbefaler, at man sætter sig godt ind i sagerne, inden man anlægger vingård. Derfor har de på deres hjemmeside skrevet en række anbefalinger til, hvad man bør overveje, før man anlægger en vingård.

Det er for eksempel en god idé at overveje, hvor mange penge man vil sætte af til projektet, da det ikke kun er selve planten, men også espalierstolper, tråd, opstrammere, net og eventuelt også jordankre, der skal anskaffes.

En anden god overvejelse er, hvor meget tid, man vil sætte af til at passe vinen. Det tager for eksempel nemt 50-100 timer årligt at passe 100 kvadratmeter med vinstokke.

Og alt efter om du har planer om vin på hobbyavl eller erhvervsvinavl, er der også krav til alt fra registrering af planter til valg af druesorter i produktionen, der skal overholdes.

Du kan læse mere på foreningens hjemmeside vinavl.dk.

Kilde: www.vinavl.dk (Foreningen Dansk Vin)

Bag om podcasten

I 2001 blev Danmark godkendt af EU til at fremstille og sælge vin med erhvervsmæssigt formål. Og siden da har de danske vinbønder været i gang med at ændre på opfattelsen af, at rigtig vin ikke kan fremstilles i Danmark.

Men hvem er de danske vinbønder? Og hvad kan de byde ind med, som de kendte vinnationer Frankrig, Spanien og Italien ikke allerede gør?

Netop det er omdrejningspunktet i podcastserien Den Danske Vindrøm, hvis formål er at gøre dig klogere på dansk vin gennem et møde med nogle af de danskere, der arbejder professionelt med vin – fra vinstok til flaske. Fra bonde til bord.

Her kommer du med i marken, når parret bag Skaarupøre Vingård på Sydfyn tilser deres biodynamisk dyrkede vinstokke. Du sidder med til bords, når hobbyavler Anders Overgaard Andersen fra Chateau-Ø ved Viborg deler smagsprøver ud på den rødvin, der fik ham udnævnt til årets vinbonde 2018.

Du er med i vineriet med Sven Moesgaard, når han sammen med sit personale arbejder på, at Skærsøgaards internationalt anerkendte mousserende vin fra Kolding forbliver den bedste i landet. Du er fluen på væggen til investormøde med erhvervsmanden Jørgen Glud, når han forsøger at overtale byens lokale erhvervsmænd til at investere i at anlægge Nordeuropas største vingård La Pampa på en mark syd for Randers. Du får et indblik i livet som landmand, når du sammen med andre frivillige giver et nap med i vinmarken på Vingården Modavi. Og du løfter glasset til en skål sammen med gæster fra nær og fjern, når Cold Hand Winerys indvier et stort nyt udendørs gastronomi-område på deres frugtvinsplantage i Læsten.

Bag serien står journalist Laura Uldahl Aggernæs, der foruden en oprigtig interesse for dansk vin, gennem flere år har brugt sin fritid på at tilegne sig viden om vin gennem smagninger og besøg på flere vin- og sherrybodegaer i blandt andet Granada, Malaga, Gran Canaria, Ribera del Duero og Jerez de la Frontera i Spanien og i Argentina.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce