Annonce
Østjylland

Aarhusiansk konsulenthus ramt af besparelser: Kommunerne tager opgaverne selv

Morten Tange (tv) og Thomas Secher (th) oplever i øjeblikket en dalende efterspørgsel på deres konsulentydelser i det offentlige. Foto: Axel Schütt
De sidste to år har konsulenthuset Tange Gruppen mistet 25 procent af omsætningen og afskediget fem medarbejdere på grund af tabte indtægter hos kommunerne. De er derfor i øjeblikket ved at lægge strategien om.
Annonce

Aarhus: Gennem flere år har konsulenthuset Tange Gruppen samarbejdet med blandt andre Aarhus Kommune om at bygge bro mellem ledige og det private erhvervsliv. Men siden Mette Frederiksen i maj sidste år gjorde det til en af Socialdemokratiets mærkesager at flytte tre milliarder fra ”konsulenter til kernevelfærd”, er firmaets opgaver hos kommunerne blevet færre.

Det oplever Thomas Secher, der som administrerende direktør i Tange Gruppen sammen med bestyrelsesformand Morten Tange og firmaets kommercielle direktør Gitte Astrup Melgaard har det overordnede ansvar for aktiviteterne i de fire firmaer Add Value, Potential in Action, Karrierecoach og Inac Denmark. De leverer alle forskellige HR- og rekrutteringsløsninger ind til det private såvel som det offentlige marked.

- Vi kan godt mærke, at man insourcer mere. Også selvom vi oplever, at Aarhus Kommune har været glade for vores samarbejde på ledighedsområdet, siger han og tilføjer:

- Nu har der selvfølgelig været corona, men også inden da kunne vi godt mærke, at når vi taler med deres jobkonsulenter, så får vi ikke ligeså mange af de opgaver, som vi plejer at få, fordi de konverterer flere af de kurser til ledige, som vi tidligere har stået for, til deres egne medarbejdere internt i huset.

Annonce

Et spørgsmål om velfærd

Det er ikke kun i Aarhus Kommune, at tendensen er herskende. Også andre af de kommuner, som Tange Gruppen samarbejder med, har man de seneste to år valgt konsulentydelser fra til fordel for at bruge egne medarbejdere til opgaverne i stedet.

Det gælder blandt andet i Aalborg kommune, der opsagde samarbejdet med Tange Gruppen i begyndelsen af året. En beslutning, der for det aarhusianske konsulenthus fik den konsekvens, at firmaet i januar måtte afskedige fem medarbejdere. Og en tendens, der indtil videre samlet set har kostet firmaet 25 procent af deres omsætning på opgaver i det offentlige.

Efter præsentationen i maj af den indgåede økonomiaftale mellem regeringen og KL, som forudsætter, at kommunerne frem mod 2025 skal spare en milliard kroner på brugen af eksterne konsulenter, ser fremtiden for opgaver i det offentlige da heller ikke just lys ud for firmaet.

En udvikling, der ikke overraskende bekymrer Morten Tange og Thomas Secher meget.

- Jeg synes, det er meget problematisk, at man laver sådan en spareøvelse, som den vi ser i øjeblikket, hvor man tager de penge, der tidligere er brugt på eksterne konsulenter og siger, at man vil kanalisere dem over til velfærd, forklarer Thomas Secher og fortsætter:

- For den velfærd bliver svær at lave, hvis kommunerne ikke må hyre eksterne konsulenter ind, der har den nødvendige viden, som skal til for at finde de rigtige og innovative løsninger, som kommunerne selv mangler.

- Så jeg mener, at man fratager kommunerne muligheden for at blive bedre, uddyber han.

For at deres arbejde gør en forskel, er de ikke i tvivl om.

Annonce

Alle over en kam

- Indenfor beskæftigelsesområdet, som vi arbejder med, er det jo sådan, at hvis jobcentrene skal have flere ledige i arbejde, så bliver de nødt til at samarbejde med det private erhvervsliv. Derfor har de brug for et bindeled, der kan være med til at skabe en god overgang, så de ledige får et effektfuldt forløb, der kommer noget frugtbart ud af. Og det har de brug for nogen udefra til at hjælpe dem, siger Thomas Secher, der oplever, at de nuværende nedskæringer rammer branchen uforholdsmæssigt hårdt.

- Der har været mange brodne kar. Så på den måde er det jo meget godt, at der bliver ryddet op i tingene. Men man burde efter min mening i stedet have skærpet fokus på indkøb og kvalitetssikring af ydelserne, så man undgår ting som overtaksering og inkompetente konsulenter, siger Thomas Secher og tilføjer:

- For det er jo klart, at dine og mine penge selvfølgelig skal bruges mest optimalt. Men at skære ned på alle eksterne konsulenter over en kam, det løser jo ikke noget.


Vi arbejder i øjeblikket med en strategi om at gøre os uafhængige af det offentlige. For det er simpelthen for farligt for os at basere vores forretning på dem.

Thomas Secher, administrerende direktør i Tange Gruppen


En holdning, som Thomas Secher også oplever, gør sig gældende blandt flere af firmaets samarbejdspartnere i det offentlige, men som han samtidig oplever bliver tabuiseret på grund af det massive politiske fokus på besparelser i medierne.

- Jeg tror, at der er en stor procentdel, der rent faktisk gerne vil bruge os, fordi der er et behov for at få vores kompetencer ind. Men vores kunder er tydeligt mærket af debatten. Så de bruger os kun, når det er absolut nødvendigt, forklarer Thomas Secher, der får opbakning fra sin bestyrelsesformand.

- Der er flere mellemledere, som erkender, at vi har meget at byde ind med. Men politikerne og pressen gør det svært at opbygge den tillid, det kræver, til de enkelte indkøbere på området, siger Morten Tange.

Annonce

Vil klare sig selv

For at sikre, at Tange Gruppens aktiviteter også fremadrettet har en berettigelse, har ledelsen derfor besluttet at omlægge forretningen i de kommende år.

- Vi arbejder i øjeblikket med en strategi om at gøre os uafhængige af det offentlige. For det er simpelthen for farligt for os at basere vores forretning på dem, siger Thomas Secher.

For det kræver flere ressourcer for firmaet at stå klar til at kunne byde ind på offentlige opgaver.

- For at kunne arbejde for det offentlige, skal man have et stort apparat klar, så man kan komme i betragtning til et udbud. Men hvis vi så ikke får opgaverne, så bliver det meget dyrt for os, siger Morten Tange.

I stedet for det offentlige vil firmaet derfor have fokus på at sælge HR-ydelser ind til det private erhvervsliv. For i modsætning til tendensen i det offentlige har de her – også under corona – oplevet en større forståelse for vigtigheden af at hyre eksterne kræfter ind, når behovet opstår.

- Det private erhvervsliv har altid haft en god forståelse for at bruge specialister til at løse specialopgaver, siger Thomas Secher, der dog ikke helt vil afskrive muligheden for, at firmaet vil løfte flere opgaver for det offentlige igen.

- Det er ikke sådan, at vi ikke vil arbejde for det offentlige. Det vil vi meget gerne, for vi har haft mange gode samarbejdspartner og mange gode projekter sammen. Men hvis opgaverne ikke er der, så skal vi kunne klare os uden dem, understreger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce