Annonce
Erhverv

Aarhusiansk energihandelshus nærmer sig Arla på omsætningen

- Vi er i dag et endnu stærkere selskab, end vi var for et år siden, og vi er klar til at udvide vores forretning til globale energimarkeder, siger Helle Østergaard Kristiansen, administrerende direktør i Danske Commodities, som præsenterede sin årsrraport torsdag 12. marts. Foto: Axel Schütt
Danske Commodities handler med energi på tværs af 39 lande inklusive nyerobringerne Australien og USA, og Brasilien tegner til at blive næste stop. I 2019 nåede handelsselskabet en omsætning på 75 mia. kroner, og bruttoresultatet rundede 800 mio. kroner, mens driftsresultatet til gengæld faldt.
Annonce

AARHUS: Interviewet om årets resultat i det aarhusianske energihandelshus Danske Commodities var på forhånd planlagt til at foregå over telefonen.

Det var rettidig omhu, for netop denne torsdag begyndte Danmark at lukke ned på grund af corona-virussen, mens stormen Laura blæste danskerne igennem udenfor.

Vejrfænomener, der har været forbi i det seneste år, eller mangel på samme viser sig gerne, når Danske Commodities præsenterer sit regnskab. For når det eksempelvis blæser meget mod nord, og en hedebølge samtidig sætter gang i aircondition-anlæggene sydpå, så bliver den aktuelle overproduktion af energi det ene sted flyttet derhen, hvor behovet pludselig vokser.

Det er lidt karikeret sådan ved at sælge energi – el, gas og certifikater – ud fra princippet om udbud og efterspørgsel, at handelshuset med base i Aarhus laver sine enorme overskud.

I 2019 blev det til 806 mio. kroner i bruttoresultat. Dermed rundede Danske Commodities for tredje år i træk milepælen på 100 mio. euro, mens driftsresultatet landede på 375 mio. kroner mod 535 mio. kroner i 2018.

Danske Commodities

Stiftet af Henrik Lind i 2004

Handler med energi - el, gas og certifikater - i 39 markeder, herunder USA og Australien

Solgt til norske Equinor for tre mia. kroner i februar 2019

Administrerende direktør Helle Østergaard Kristiansen siden 1. april 2019

Selskabet er hjemhørende i Aarhus

Omsætning 2019: 75 mia. kroner (2018: 70 mia. kroner)

Bruttoresultatet 2019: 806 mio. kroner (922 mio. kroner)

Driftsresultat 2019: 375 mio. kroner (535 mio. kroner)

Antal ansatte december 2019: 317 (295)

Annonce

Ned i pris - op i volumen

Tilbagegangen skyldes faldende priser på energimarkederne hele vejen rundt – på olie, gas og el. Og så bød 2019 ikke på store events ude i verden som 2018 med langvarig hedebølge i Sydeuropa og lave vandstande i reservoirerne.

- På trods af begrænsede muligheder i energimarkederne leverer vi et stærkt resultat, hvor vores handelsvolumen er vokset med 39 procent, og vi har øget det gennemsnitlige antal daglige handler med 54 procent i forhold til sidste år, forklarer administrerende direktør Helle Østergaard Kristiansen over telefonen.

Samlet formåede Danske Commodities at hæve omsætningen med syv procent – fra 70 mia. kroner til 75 mia. kroner. Tal, der placerer selskabet i den nationale Top-10 for de største toplinjer.

Til sammenligning præsenterede Arla i februar sit 2019-regnskab med en omsætning på 78,4 mia. kroner mod 77,6 mia. kroner i 2018.

Ifølge den administrerende direktør skyldes væksten i DC i høj grad fokus på den bagvedliggende forretning - automatisering af algoritmerne - og en førende position som teknologidrevet energihandelsselskab.

Annonce

Næste stop er Brasilien

For Helle Østergaard Kristiansen var 2019 et karrieremæssigt skelsættende år. I februar solgte stifter Henrik Lind selskabet til den norske energimastodont Equinor (tidligere Statoil) for i omegnen af tre mia. kroner, mens Helle Østergaard Kristiansen per 1. april skiftede rollen som økonomidirektør (CFO) ud med stillingen som administrerende direktør (CEO).

Udover en ny ejer og topchef benyttede Danske Commodities også 2019 til at gå ind i et nyt marked – nemlig det amerikanske fra august med et bemandet kontor i Stanford uden for New York, mens selskabet allerede i 2018 bevægede sig ind på det australske energimarked.

- Vi dækker allerede 25 stater i USA svarende til 100 mio. mennesker. Der ligger et stort forarbejde bag vores entre i USA. Det tog længere tid, end vi på forhånd havde regnet med, men til gengæld er det gået hurtigere med forretningen, efter vi først var til stede, fortæller Helle Østergaard Kristiansen.

Dermed har Danske Commodities i dag handelsaktiviteter i 39 lande, og det næste kontinent ligger allerede i pipelinen.

- Vores fokus vil være på de eksisterende markeder, men vi kigger også aktivt på Brasilien, fordi det er det største marked for Equinor uden for hjemmemarkedet. Derfor er der god synergi i, at vi også er til stede dér, siger direktøren, som samlet set kalder 2019 for et transformativt år for Danske Commodities.

Annonce

Energien er også ramt

Selskabet beskæftiger godt 300 medarbejdere og tog tidligt sine corona-forholdsregler. Ikke blot ved at indkalde til presseseancer på telefon i forbindelse med præsentationen af årsrapporten.

- Vi er en del af forsyningsnettet i hele Europa i forhold til at balancere energien, og derfor har vi nogle kritiske operationer i verdenen. På den måde har vi i forhold til corona et ansvar både over for samfundet, vores ansatte og den forretning, som vi har bygget op.

- Vi har ageret proaktivt og begyndte allerede for fem uger siden at sende medarbejdere hjem, hvis de har været på rejse – og ikke kun til risikoområderne dengang, vi har oprettet mange hjemmearbejdspladser for vores tradere (energihandlere, red.) og gennemført en kontrolleret hjemsendelse fra vores to lokationer i Aarhus, og alle interne møder med mere end tre deltagere foregår i dag via skype, oplyser Helle Østergaard Kristiansen.

Konsekvenserne af corona-virussen kender ingen endnu. Men også energimarkedet vil blive ramt, vurderer direktøren:

- Likviditeten i markedet bliver mindre, og vi kan som modulopbygget virksomhed se, at forbrugsmønstrene i Italien har ændret sig. Det vil også komme til alle andre europæiske lande nu.

Annonce
Annonce
Sydjylland

Elevatorfirma i ny optur

Annonce
erhvervplus

X-Yachts får motor på

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce