Annonce
Erhverv

Aarhus-virksomhed lander kæmpeaftale med verdens største havmøllepark

Havmølleparken Dogger Bank bliver verdens største, når den forventes klar fra starten af 2023. Foto: Voltaire / Jan de Nul.
Danske Commodities har indgået endnu en stor aftale med verdens største havmøllepark-projekt, som de nu bliver største aftagere på.

AARHUS: Et-tusinde-seks-hundrede-fem-og-halvfjerds kvadratkilometer svarende til et område større end hele London.

I farvandet mellem Storbritannien og Danmark opføres verdens største havmøllepark, Dogger Bank, der med en kapacitet på 3,6 gigawatt skal levere vedvarende elektricitet til seks millioner britiske husstande.

Og nu får den aarhusianske energihandelsvirksomhed Danske Commodities, der allerede sad med ved bordet, den største bid af den grønne energikage, der opføres 130 kilometer ud for Yorkshires kyst.

Annonce

- Det er et banebrydende projekt, der sætter nye verdensrekorder med nyskabende teknologi, og vi er stolte over at blive valgt som aftagere, fortæller VP i Danske Commodities, Tor Mosegaard, i en pressemeddelelse.

Seks gange større end Danmarks største

Konkret har Danske Commodities købt sig til de næste 15 års ansvar for handel og balancering af 480 megawatt i det sidste af de tre projekter, havmølleparken er delt op i.

Danske Commodities er en af verdens helt store energihandelsaktører. Er man i tvivl, skal man bare se mod deres administrerende direktør. Helle Østergaard Kristiansen er nemlig blandt verdens mest indflydelsesrige kvinder i verden, hvis man spørger Forbes, der i år for anden gang havde hende med på deres bredt anerkendte liste. Foto: Thomas Priskorn

Aarhus-virksomheden havde dog allerede landet aftaler med de to første projekter, hvorfor man nu er oppe på et samlet aftag fra Dogger Bank på 960 megawatt - altså lige knap et gigawatt, hvilket gør dem til største aftagere på projektet.

Til sammenligning har Skandinaviens største havmøllepark - danske Kriegers Flak, der skal dække 600.000 danske husstandes elforbrug - en produktionskapacitet på 604 megawatt.

Verdens største havmøllepark

Dogger Bank er et stort sandbankeområde i et lavvandet område 130 kilometer ud for Englands kyst i Nordsøen, hvor verdens største havmøllepark forventes at sættes i drift fra 2023.

  • Dogger Bank er et samarbejde mellem energiselskaberne SSE Renewables, Equinor og Eni.
  • Projektet er delt op i tre dele: Dogger Bank A, B og C.
  • Danske Commodities er valgt som de næste 15 års aftagere af 240 megawatt på henholdsvis Dogger Bank A og B, mens den nye aftale gør dem aftagere af 480 megawatt fra Dogger Bank C de næste 15 år. En samlet kontrakt på lige knap et gigawatt de næste 15 år, hvilket gør dem projektets største aftagere.
  • Havmølleparken dækker et areal på hele 1.675 kvadratmeter.
  • Den samlede produktionskapacitet bliver 3,6 gigawatt. Nok til at levere vedvarende elektricitet til seks millioner britiske husstande.

- Aftalen med Dogger Bank C udgør en vigtig udvidelse af vores langsigtede portefølje, og den afspejler vores engagement inden for vedvarende energi i Storbritannien, siger Tor Mosegaard og fortsætter:

- Danske Commodities har handlet med energi i Storbritannien i over ti år, og aftaler som denne er for os en væsentlig måde at sikre den fortsatte udvikling af grønne energialternativer.

Danske Commodities’ kontraktportefølje omfatter nu aktiver inden for vedvarende energi med en samlet kapacitet på over 6,9 gigawatt. De handler desuden energi i 39 lande.

Annonce
Annonce
Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Annonce
Erhverv

Klumme: Familieoverdragelse af fast ejendom kan fremover ske efter en +/-20%-regel

Annonce
Erhverv

Klumme: Højt afkast til lav risiko - undervurderer du også din tidshorisont?

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Juryen måtte skride til afstemning for at finde en vinder: Cane-Line er Fyns bedste til vækst

Erhverv

Klumme: Ønskelisten til den danske investorkultur

INSPIRATIONSPRISEN

Torben Larsen viser vejen i kampen mod mangel på arbejdskraft: Derfor fortjener han Inspirationsprisen

Østjylland

Ny bog guider: Sådan undgår du, at din klimatale bliver tom snak

INSPIRATIONSPRISEN

Jesper Refning modtager Inspirationsprisen på Fyn: Han tror på mennesket og sætte kollegerne fri til at lede selv

Erhverv

Fynsk cannabisfabrik bryder lydmuren - Lægemiddelstyrelsen godkender første danske produkt

Annonce