Annonce
Østjylland

Aarhus Havn får 300 nye arbejdspladser: Stor bioplast-fabrik skyder op

I dag har Pond A/S kontor på Balticagade 24, hvor Super Dry Nordic tidligere holdt til. Her er man i gang med at opbygge et R&D-center og nyt udstyr er på vej ind. Foto: Jørgen Høg
Pond A/S, der producerer komposterbar bioresin, arbejder på at opføre en ny fabrik tæt på containerhavnen.
Annonce

AARHUS: Ny fabrik på foreløbig 10.000 kvadratmeter er på vej på Aarhus Havn.

Her skal virksomheden Pond A/S producere bioresin. Pond A/S har gennem flere år arbejdet på at udvikle komposterbar bioresin, der kan binde alle naturlige fibre sammen til at erstatte plastik.

Bioresin kan anvendes i langt de fleste allerede eksisterende, konventionelle plastforarbejdningsmetoder.

Pond har siden 1. oktober lejet sig ind på et areal ved siden af containerhavnen, og i første fase skal der bygges 10.000 etagemeter i 22 meters højde. Fabrikken skal bygges op i fem faser og slutter dermed med produktionsfaciliteter på i alt 50.000 kvadratmeter.

En VVM-undersøgelse er i gang, og lokalplanen er godkendt.

- Om et år er den nye produktion i gang, for vi har nogle kunder, der ikke kan vente. Vi er nødt til at skabe output fra det nye produktionsapparat så hurtigt som muligt, siger administrerende direktør i Pond A/S, Thomas Brorsen Pedersen.

Pond A/S

Etableret i Aarhus i 2015 af Thomas Brorsen Pedersen og Martin Jensen.

Pond er netop blevet nomineret til EY Entrepreneur Of The Year i kategorien Socialt Entrepreneurskab i selskab med 13 andre virksomheder.

Vinderen af kategorien vil blive kåret til den danske finale i EY Entrepreneur Of The Year i København 28. november 2019.

Annonce

1500 tons årligt

I dag har Pond A/S kontor på Balticagade 24, hvor Super Dry Nordic tidligere holdt til.

Her er man i gang med at opbygge et R&D-center og en række kontorfaciliteter, og her producerer man allerede i dag ca. 1.500 ton bioresin årligt. Men de rammer slår ikke til ret længe.

- Vi har svært ved at følge med. Vi får hele tiden ordrer ind på vores produkter, og vi har nye aftaler på vej, siger forretningsudvikler Mathias Majlund.

Han håber, at byggeriet kan komme i gang hurtigst muligt, for der er op til otte måneders leveringstid på det udstyr, der skal til for at opnå fuld kapacitet.

Når alle fem faser af den nye fabrik står klar, bliver man i stand til at levere komponenter som basis for op imod 500.000 tons færdig bioplast.

- Den kapacitet bringer os op som nummer et i verden foran producenter af PLA (polylactic acid), siger Thomas Brorsen Pedersen.

Samtidig skal de nuværende produktionslokaler overgå 100 procent til research og udvikling, når den ny fabrik er klar.

Annonce

Nabo til containerterminal

- Noget af det mest interessante ved placeringen af den nye fabrik bliver, at den kommer til at ligge lige ved siden af containerterminalen, og det er det, vi hele tiden har arbejdet for. Vi får råvarer ind via skib, og vi sender det ud igen via skib. Det er en strategisk beslutning, at vi bliver placeret i Aarhus, hvor vi kan konkurrere med et prisniveau, der er konkurrencedygtigt med lokationer i for eksempel Rotterdam, Hamborg eller Gøteborg, siger Thomas Brorsen Pedersen og fortsætter:

- Vi har besluttet os for at udvikle os her i Aarhus, ikke mindst i kraft af al den hjælp, vi har fået fra Aarhus Havn og Aarhus Kommune. Det betyder noget for os, at vi er en dansk virksomhed. Vi tror på, at vi er i gang med at skabe en eksportsucces, et nyt dansk erhvervseventyr. Inden for bionedbrydeligt plastik bringer det os op i topligaen i verden at få bygget den her fabrik, fordi vi har den bedste bioplastik i verden. Det er noget, der kan smitte af på andre virksomheder, ikke bare i lokalområdet, men i hele Danmark, siger direktøren.

Fabrikken får fuld fokus på bæredygtighed og genanvendelse af eksempelvis energiressourcer, og Pond forventer at få opført et unikt og topmoderne fabriksanlæg, der fuldt lever op til de aktuelle miljøkrav, ikke mindst med fokus på FN’s 17 verdensmål om bæredygtig udvikling.

Forretningsudvikler Mathias Majlund håber, at byggeriet kan komme i gang hurtigst muligt, for der er op til otte måneders leveringstid på det udstyr, der skal til for at opnå fuld kapacitet: - Vi har svært ved at følge med. Vi får hele tiden ordrer ind på vores produkter, og vi har nye aftaler på vej, siger han. Foto: Jørgen Høg
Annonce

Holch Povlsen om bord

Thomas Brorson forklarer, at otte procent af al råolie går til fremstilling af plastik, og ved at erstatte oliebaseret plastik med bionedbrydelige materialer kan man være med til at ændre klimaudviklingen.

Pond A/S ser store perspektiver i at genanvende affald fra forskellige produktioner. For eksempel er man i dag i stand til at tage affaldsstrømmen fra produktion af kosmetik og anvende det til emballage.

Pond A/S har allerede igangsat et samarbejde med AAK (AarhusKarlshamn AB) i Aarhus om at forarbejde affaldsprodukter fra sheafrø, der kan laves om til bioplastgranulat, ligesom restprodukter fra kornaffald kan anvendes til at fremstille brødkasser som erstatning for kasser af plastik.

I 2018 indgik Anders Holch Povlsen, der ejer Bestseller, i et parnerskab med Pond A/S om at udvikle biologisk nedbrydelige tekstiler, som kan erstatte gængse olie-baserede materialer til brug i blandt andet tøjindustrien. Investeringen er foretaget via Holch Povlsens selskab Brightfolk, som er medejer af selskabet Pond Textile A/S.

Thomas Brorsen Pedersen forventer, at der vil blive skabt cirka 300 arbejdspladser i Aarhus i løbet af tre år. Foto: Jørgen Høg
Annonce

300 nye arbejdspladser

Thomas Brorsen Pedersen forventer, at der vil blive skabt cirka 300 arbejdspladser i Aarhus i løbet af tre år, og det vil udvikle sig hastigt, mener direktøren.

Han taler om direkte afledte arbejdspladser plus en række andre opgaver inden for for eksempel transport og logistik.

- Jeg vil anslå, at der vil være cirka 1000 nye arbejdspladser i Danmark relateret til det her projekt i løbet af de kommende tre-fire år, siger direktøren.

Annonce
Annonce
Fyn

House Nordic er gået fra nul til 50 medarbejdere på få år: Man kan godt holde fast i noget vildskab, selv om man får tyngde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce