Annonce
Nordsjælland

71-årige Mogens fra Borsholm er blevet løsningen på landsdækkende problem: - Jeg har glemt at gå på pension

Den 1. december sidste år skulle Mogens Svend Christiansen egentlig have gået på pension. Men en særlig ordning har gjort, at den 71-årige lastbilchauffør fortsat er at finde på arbejdsmarkedet. Foto: Charlotte de la Fuente
En særlig ordning i Kvistgård kan vise sig at være løsningen på en landsomspændende udfordring.

KVISTGÅRD: I Kvistgård har de fundet en løsning på et landsomspændende problem.

Den løsning hedder Mogens.

Han er blevet ansat hos Nordsjællands Park & Vej på en særlig ordning for ældre medarbejdere.

Annonce

- Jeg er ikke gået på pension, det har jeg glemt, siger medarbejderen med et skælmsk smil.

Mogens Svend Christiansen er ikke noget ukendt ansigt. Manden, i den neongule arbejdsdragt, har siddet bag rattet som lastbilchauffør for Helsingør Kommune i 35 år. Og det er på ingen måde slut.

- Jeg har truet med at blive, siger han.

Ud over at være lastbilchauffør har Mogens Svend Christiansen været deltids-brandmand og har rykket ud med blå blink og vandslanger i 43 år. Foto: Charlotte de la Fuente

Ingen guld på gaden

Den 30. november sidste år indgik Kommunernes Landsforening og Forhandlingsfællesskabet den såkaldte "Rammeaftale om seniorpolitik." Målet med aftalen var simpel.

Fasthold seniorer på det kommunale arbejdsmarked.

Det ville være en skam at smide guld på gaden.

Niels Christian Koefoed, direktør hos Nordsjællands Park & Vej.

Og det er her NSPV og Mogens Svend Christiansen kommer ind i billedet. Faktisk er den 72-årige lastbilchauffør en af de få eksempler på en senior, der forsøges fastholdt på det kommunale arbejdsmarked.

I en tillidsmandsundersøgelse blandt 3F's tillidsvalgte svarer kun ni procent, at der er gjort en særlig indsats for at fastholde seniorer på arbejdspladsen som svar på den manglende arbejdskraft.

Disse krav skal opfyldes

For at kunne blive en del af senior-ordningen skal man leve op til to krav:

  • Man skal være fyldt 62 år.
  • Man skal være fastansat i mindst fem år.

En del af de ni procent er altså Nordsjællands Park & Vej. Direktøren for det hele, Niels Christian Koefoed, fortalte i februar til Helsingør Dagblad, at NSPV frygtede, at manglen på arbejdskraft kunne gøre det svært at løse deres opgaver. Kommunernes Landsforening anslår oveni hatten, at der i 2030 vil mangle 90.000 personer på det danske arbejdsmarked - både i den private og offentlige sektor.

Udover det kommer virksomhederne også til at mangle den erfaring, som folk som Mogens Svend Christiansen har.

- Det ville være en skam at smide guld på gaden. For vi ville miste nogle gode kompetencer, som er opbygget over mange år. Hvis han får lidt længere weekend, så kan han sagtens følge med i produktionen. Det er klart, når man bliver 95, så skal vi nok have en snak, siger Niels Christian Koefoed.

- Vi tilser ikke vores ældre medarbejdere. Vi kender dem i forvejen og vi tager selvfølgelig højde for, om den pågældende medarbejder kan holde til arbejdet, siger Niels Christian Koefoed. Foto: Arkivfoto/Lars Johannessen.
Annonce

Fylde dagen ud

Mogens Svend Christiansen bor til daglig på slægtsgården i Borsholm, som har været i familien siden 1879. Sønnen har overtaget gården, hvor Mogens Svend Christiansen i dag bor til leje. Fra mandag til torsdag tager han fra Pilely, som gården hedder, til sin arbejdsplads i Kvistgård.

Timerne hedder fra 07.00 til 15.15. Opgaverne bag rattet i lastbilen består af alt fra at køre asfalt til at transportere sand til en ny børnehave.

Mogens Svend Christianen bor i Borsholm på den slægtsgård, der har været i familien siden 1879. Foto: Charlotte de la Fuente
Den 71-årige lastbilchauffør startede i Nordsjællands Vej & Park i 1987. Foto: Charlotte de la Fuente

- Efter jeg blev skilt, er det rart at have noget fylde dagen ud med, siger Mogens Svend Christiansen:

- Det fedeste ved jobbet er friheden. Jeg er på en måde lidt min egen chef, hvor jeg kommer ud til en masse mennesker og hele tiden er i kontakt med nogen.

Annonce

50 er det nye 40

Hans Nissen, der er formand i 3F Nordsjælland Øst, mener, at virksomhederne fokuserer alt for lidt på at få ældre, som Mogens Svend Christiansen, i arbejde.

- Mange virksomheder har travlt med at finde arbejdskraft udenlands i stedet for at fokusere på det guld, som gemmer sig herhjemme, siger Hans Nissen:

- Mogens er det perfekte eksempel på, at der er masser af muligheder, hvis virksomhederne tør se ind ad i stedet for at se ud over landets grænser.

Direktøren for NSPV, Niels Christian Koefoed, tilslutter sig Hans Nissen.

- Det er en rigtig god ting for arbejdsmarkedet (at fastholde ældre på arbejdsmarkedet, red.), for vi er unge meget længere nu. 50 er det nye 40. Der er rigtig mange gode seniormedarbejdere derude, og mange virksomheder overser det, siger direktøren.

Annonce

Hvorfor stoppe nu?

Lige nu ved Mogens Svend Christiansen ikke helt, hvornår han hænger den neongule arbejdsdragt endeligt på plads i omklædningsrummet.

Som det ser ud nu, kommer arbejdspladsen i Kvistgård ikke til at slippe for ham lige foreløbig:

- Jeg kan jo bare lide det, og jeg har det godt helbredsmæssigt. Så hvorfor skulle jeg stoppe nu?

Mogens Svend Christiansen holder fri hver fredag. En fridag der delvist er betalt af NSPV og Mogens' fagforening. Foto: Charlotte de la Fuente
Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce