Annonce
Erhverv

100 meter-småkagemester i eksport frygter ikke brexit: - Det er en storm i et glas vand

Jan Egholm Jacobsen har været administrerende direktør i Jacobsens Bakery siden 2000. Virksomheden er stiftet af hans far og har i årevis haft stor succes med eksport af danske smørbagte småkager til blandt andet England og USA. Privatfoto: Jan Jacobsen
Siden 1985 har opskriften på succes for Jacobsens Bakery været eksport af danske smørbagte småkager i malede blikdåser. Og den succes har hverken coronapandemi eller brexit indtil videre fået bugt med.

Hedensted: Når administrerende direktør Jan Engholm Jacobsen sender blikdåser afsted med kager til udlandet, er det efter fuldstændig samme opskrift, som hans far brugte tilbage i 1985, da virksomheden blev stiftet.

Dengang som i dag var målet eksport, og med en markedsandel på 33 procent af de i alt 67 millioner afsendte blikdåser med smørbagte småkager fra Danmark til udlandet i 2019, kan det mål siges at være nået hos Jacobsens Bakery. Faktisk har firmaet under en procent af deres omsætning på det danske marked, så det er i stedet i 102 forskellige lande i Europa, Asien og store dele af Amerika, hvor de største aftagere befinder sig.

- Vores småkager i blikdåser er efterspurgt i udlandet, hvor det i øvrigt er et nicheprodukt i markedet. Så det er ikke ligesom de brunkager i poser, som man finder til jul i brugsen.

- Det begyndte som et efterspurgt gaveobjekt, som siden er blevet et hverdagsprodukt, fortæller Jan Engholm Jacobsen, der har stået i spidsen for firmaet siden 2000, hvor han overtog direktørstolen efter sin far.

Om Jacobsens Bakery

  • Firmaet er stiftet i 1985 og ejes i dag af Jan Engholm Jacobsen, der har 50,1 procent af virksomheden, mens Givesco-koncernen ejer 49,9 procent.
  • Virksomheden beskæftiger knap 100 ansatte.
  • Jacobsens Bakery havde i 2019 en bruttofortjeneste på knap 74 millioner kroner og et nettoresultat på 14,6 millioner kroner efter skat.
  • Den administrerende direktør forventer et lignende resultat for 2020.

Ud af de godt 67 millioner afsendte blikdåser fra Danmark samlet set ryger omkring 1,5 millioner til England, hvor småkagerne særligt nydes ved juletid. Af samme grund er Jan Engholm Jacobsen netop nu ved at sende tilbud ud til firmaets eksisterende kunder i landet, som plejer at lægge ordrer ind i løbet af januar og februar, og som så bliver skippet afsted mod Storbritannien i november.

Og selvom brexit, der trådte i kraft 31. januar i år, kunne lyde som en forhindring i den sammenhæng, er det endnu ikke noget, der bekymrer direktøren synderligt.

Annonce

Eksport som i Norge

- Vi ved endnu ikke, hvor meget eller lidt det kommer til at påvirker vores julesalg i 2021. Men jeg oplever det lidt som en storm i et glas vand, siger Jan Engholm Jacobsen og tilføjer, at udfordringerne forbundet med brexit og den medfølgende ekstra told på varer er blevet blæst op til mere end, hvad godt er.

- Vi lever 100 procent af eksport og laver ikke andet. Så fordi der kommer lidt ekstra told på varerne, betyder det ikke en hylende dut med hensyn til papirarbejdet og håndteringen af varer, siger den administrerende direktør, der sammenligner situationen med, når firmaet eksporterer varer til Norge, der heller ikke er en del af EU.

Få Jan Engholm Jacobsens tre bedste råd til at lykkes på eksportmarkedet

  • Find din niche

- Hvis du skal lykkes med eksport, så nytter det ikke at sælge brunkager dumpet i en plasticpose. Du skal finde et produkt, der gør, at du adskiller dig fra de andre i branchen, understreger Jan Engholm Jacobsen.

  • Sælg til god pris

- Hvis du skal være konkurrencedygtig, skal du sælge dit produkt til en ordentlig og hæderlig pris, mener Jan Engholm Jacobsen.

  • Opbyg et godt salgsnetværk

– Det tager tid og er omkostningskrævende, men når man først har etableret et godt salgsnetværk, så virker det for evigt, lyder det fra Jan Engholm Jacobsen.

- Det kan selvfølgelig få en betydning, når varerne kommer ud hos forbrugere, og de koster 10 procent mere end før. Men det ved vi endnu ikke, tilføjer Jan Engholm Jacobsen.

Han forventer derfor tidligst, at firmaet vil kunne mærke konsekvenser af Storbritanniens udtrædelse af EU, når småkagerne rammer butikkerne til jul.

Heller ikke den nuværende coronapandemi har formået at slå Jacobsens Bakery ud af kurs. På nuværende tidspunkt forventer direktøren en omsætning og en indtjening for 2020, der ligger helt i tråd med de godt 14 millioner kroner efter skat, som firmaet landede i 2019.

For mens nogle kunder er faldet fra, er andre kommet til.

Annonce

Fra fest til hverdag

- Jeg har for nylig læst, at sliksalget er steget under corona, fordi folk jo fortsat kan købe ind og i supermarkedet ofte vælger at købe lidt ekstra godt med til kaffen, som de ikke gjorde tidligere. Og det samme tror jeg, gør sig gældende hos os, siger Jan Engholm Jacobsen.


Mange forbinder vores produkt med rene råvarer, ingen kunstige farvemidler og tilsatte smagsstoffer samt en ensartet kvalitet. Og det hænger blandt andet sammen med, at vi ikke har ændret på opskriften siden 1985.

Jan Engholm Jacobsen, administrerende direktør og medejer af Jacobsens Bakery


Han oplever især stigende efterspørgsel på firmaets smørbagte småkager i forbindelse med højtider som jul og det kinesiske nytår. En efterspørgsel, der bunder i, at danske småkager har et godt ry i udlandet.

- Mange forbinder vores produkt med rene råvarer, ingen kunstige farvemidler og tilsatte smagsstoffer samt en ensartet kvalitet. Og det hænger blandt andet sammen med, at vi ikke har ændret på opskriften siden 1985, fortæller Jan Engholm Jacobsen.

For også at få relevans udenfor højtiderne, har firmaet dog i den senere tid lanceret et nyt produkt: Miniaturesmåkager i små blikdåser med 150 gram, som blandt andet bliver solgt i den danske butikskæde Flying Tiger, der har flere end 900 butikker i 27 lande.

- Så på den vis har vi flyttet os fra jule- og højtidsmarkedet til hverdagsmarkedet. Men vi holder stadig fast i vores koncept med blikdåser, fordi forbrugere forbinder det med dansk kvalitet, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce