Annonce
Sydjylland

Slut med kritik og dårlige historier: Øv-sagerne er nu væk i byggesagsbehandlingen

Kurt Møberg fra Xpedit (tv.) og Hans Peter Due fra Varde Kommune ved byggeriet, der blev sat hurtigt i gang og ventes færdigt senest 1. december. Foto: Carsten B. Grubach
Kraftig kritik og dårlige historier fik Varde Kommune til at opruste og ansætte flere medarbejdere.
Annonce

VARDE/ØLGOD: Xpedit i Ølgod er med filialer i Aalborg og Farum eneforhandler af BMW-motorcykler i Danmark og en af Nordens største på sit felt. Flere end 400 nye og brugte mc'er fra alle mærker findes hos Xpedit.

Der har været så meget gang i forretningen, af der var behov for en tilbygning på 780 kvadratmeter til nye motorcykler og til vinteropbevaring af kundernes motorcykler.

En henvendelse til Varde Kommune resulterede i et møde 11. juni i år, hvor man fik styr på de udfordringer, der lå i det knap fire millioner kroner dyre byggeri, og formålet med det.

En uge efter, 18. juni, modtog kommunen ansøgningen om tilladelse til byggeriet fra Xpedits rådgiver. 10. juli gav kommunen byggetilladelsen.

Konklusion: Ekspedit ekspedition til Xpedit, der regner med at tage byggeriet i brug senest 1. december.

Annonce

Dumpet langt ned

For et år siden kunne det have taget op til tre måneder at få sagen behandlet, men Varde Kommune har reageret på den til tider kraftige kritik, de lokale virksomheder har haft af en ofte meget langsommelig behandling af byggesager.

Kritikken kunne i 2019 også aflæses i Dansk Industris årlige undersøgelse af det lokale erhvervsklima, hvor Varde Kommune var dumpet ned på en samlet placering som nummer 46, og hvor den kommunale sagsbehandling var nummer 50.


Vi skal væk fra den grå myndighedsopfattelse og fungere som facilitator og aktiv sparringspartner for virksomhederne.

Hans Peter Due, chef for teknik og miljø, Varde Kommune


66 virksomheder med 2783 arbejdspladser havde svaret. Det er cirka en femtedel af alle arbejdspladser i kommunen, så noget var der om snakken.

Det skulle der gøres noget ved, besluttede kommunen, og ansatte derfor Hans Peter Due, tidligere chefkonsulent for teknik, og miljø i Vejen Kommune, i en nyoprettet stilling som chef for teknik og miljø 1. marts i år, to nye byggesagsbehandlere er kommet til i årets løb, og byrådet har i forbindelse med næste års budget vedtaget, at der skal ansættes yderligere to byggesagsbehandlere efter nytår.

Annonce

Dårlige historier

- Der har været for mange øv-sager, og dem er vi naturligvis kede af, og der har florereret en del dårlige historier om kommunen, indrømmer Hans Peter Due, der som ny chef i kommunen har været en del af den charmeoffensiv, kommunen har indledt for at forbedre samarbejdet med virksomhederne.

- Borgmesteren og kommunaldirektøren har været ude på en hulens masse virksomhedsbesøg, og direktøren for området har deltaget i morgenmøder på virksomhederne for at høre, hvad kommunen skulle gøre bedre og arbejde med. Og jeg har selv været ude ved kommunens rådgivere, ingeniørerne og arkitekterne, der ofte bistår virksomhederne, forklarer Hans Peter Due og fortsætter:

- Vi har lyttet til ønsker og behov og fortalt, at vi er til for virksomhedernes skyld, og at vi satser på en både hurtig og effektiv sagsbehandling, så de kan få svar til rette tid. Vi skal forbedre vores servicekultur og have større forståelse for virksomhedernes situation. Når en bestyrelse har taget en beslutning, går der noget tid, inden den kan sættes i produktion, og det er i den periode, vi som projektdeltager skal minimere og arbejde loyalt for virksomheden.

Annonce

Kraftig forbedring

- Vi skal væk fra den grå myndighedsopfattelse og fungere som facilitator og aktiv sparringspartner for virksomhederne, betoner Hans Peter Due.

Om DI-undersøgelsen

  • Varde Kommune fik i 2019 en samlet placering som nummer 46 på Dansk Industris årlige undersøgelse af erhvervsklimaet i de danske kommuner. Det var et fald på ikke færre end 21 pladser i forhold til året før.
  • Faldet skyldtes blandt andet en dårligere dialog med kommunen og politikerne og en forringet kommunal sagsbehandling, dog ikke specifikt på det stærkt kritiserede byggesagsområde, da man ikke spurgte til det i 2018 og derfor ikke har noget direkte sammenligningsgrundlag i tørre tal.
  • Bedst klarede Varde Kommune sig i kategorien Brug af private leverandører, hvor det blev til en femteplads, dårligst klarede kommunen sig i kategorien Infrastruktur og transport med en placering som nummer 78.
  • Det er på det område velkendt, at der er store udfordringer med den kollektive trafik, og at den tiltagende trafik på hovedvej A11 giver det lokale erhvervsliv store problemer og dermed også bliver et kommunalt problem.
  • Årets undersøgelse af det lokale erhvervsklima offentliggøres først i november. Dansk Industri og Dansk Byggeri fusionerede 1. september og har derfor ønsket at samkøre de undersøgelser, de tidligere kørte hver for sig.

- Vi skal snakke med virksomhederne om kritikken og de dårlige historier og gerne lære af dem. Finde ud af årsagen til øv-historierne, og så skal virksomhederne ikke sige det til hinanden, men til kommunen. Og det har vi haft godt held med.

- I fremtidens erhvervsservice skal vi finde ud af, hvordan vi kan forbedre processerne. Robotter kan overtage alt det bøvlede manuelle arbejde, så medarbejderne kan bruge mere tid på det sjove til gavn for borgere og virksomheder, og når vi kigger på ansøgere, har vi ud over det faglige særligt fokus på det kommunikative, siger Hans Peter Due.

Chefen for teknik og miljø for Varde Kommune ser med de nye tiltag og de fire nye årsværk frem til en kraftig forbedring på byggesagsområdet.

- Vi er på rette vej. Vi har helt klart forbedret os at dømme efter de udmeldinger, vi nu får. Så jeg håber, at vi er med i top-20 ved næste Dansk Industri-undersøgelse af det lokale erhvervsklima.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce