Annonce
Østjylland

Ægtepar så deres firma gå op i flammer: Nu har de igen ordrebogen fuld, men varemangel og prispres udfordrer

- Vi er helt booket op i produktionen frem til efteråret. Så egentligt er vi tilfredse med antallet af bestillinger. Spørgsmålet er bare, om vi kan få de dele, som vi ikke producerer selv, hjem, siger Betina Marker, der her ses med ægtemanden Erik Marker. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Hvad gør man, når man ser sit livsværk brænde ned til grunden? For den i dag 49-årige Betina Marker og 51-årige Erik Marker er svaret enkelt. Man smøger ærmerne op og går i gang med at bygge virksomheden op på ny.

Hedensted: Selvom der er gået fem år, husker den i dag 49-årige Betina Petersen Marker stadig tydeligt, hvor hun befandt sig, da hun fik opkaldet.

Klokken var lidt i 21.00. Hendes mand Erik var til fodbold. Og hun havde lige puttet parrets to drenge, Lasse på syv og Louis på ni, i familiens hjem i Bredballe i Vejle. Hun befandt sig i gangen i færd med at lægge noget i en skuffe, da hendes telefon ringede.

- Søs, jeg tror, Poca brænder, lød beskeden fra Betinas søster i telefonen. En besked, der sendte hjertet op i halsen på Betina Marker.

Annonce

- Nej, vent lige. Røgen går vist den anden vej, tilføjede hun kort efter. Men mens de to talte, begyndte flere andre opkald og sms’er at tikke ind på Betina Markers telefon fra venner og bekendte, der havde set branden omtalt i nyhederne.

-Så jeg kunne hurtigt se, at det måtte være alvorligt, fortæller Betina Marker. Hun vækkede derfor sine sønner og satte dem ind i bilen i nattøj, før turen gik afsted mod Hedensted og den familiedrevne virksomhed Poca Glasfiber, som hun siden 2011 har haft det ledende ansvar for sammen med sin mand.

På vej mod fabrikken, kørte tankerne afsted i samme tempo, som motorens omdrejninger. Hun havde stadig et spinkelt håb om, at fabrikken stod til at redde. Men jo tættere, de kom på, jo mere svindende håbet ind.

Historie gik tabt

De havde ikke kørt ret langt, før hun kunne se, at det var Poca Glasfiber, som ilden havde fat i.

Udover flere udrykningskøretøjer, var også en masse personbiler stimlet sammen foran fabrikken, da hun kom frem. Så familien måtte parkere på naboens grund.

Betina Marker forlod sønnerne i bilen, og løb hen over græsset til de mange udrykningskøretøjer og brandmænd, der befandt sig på stedet. Hvor mange husker hun ikke. Men på de billeder hun efterfølgende har set af branden, kan hun konstatere, at der var mange.

Heldigvis var der ingen på arbejde. Men alle firmaets nyligt fremstillede glasfiberbåde, arbejdstegninger, forme, fotografier – ja, alt fra virksomhedens 50 år lange historie befandt sig stadig i bygningen.

Betina Markers eneste tanke var: - hvor meget kan jeg nå at redde?

Denne slæde var blandt de få genstande, der blev reddet ud af den tidligere fabrik. Hvis man ser godt efter, kan man se mærker efter branden på slæden. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

Ikke særligt meget, viste det sig.

Brandfolkene ville ikke lade hende gå ind i bygningen, og da slet ikke i produktionen, hvor størstedelen af firmaets glasfiberbåde og forme lå, da det var det sted, hvor ilden havde bedst fat. I stedet fik Betina Marker lov til at guide en brandmand rundt i kontoret i den forreste del af bygningen for at redde, hvad reddes kunne.

- Alt sejlede i vand, fordi de stod med store vandkanoner ind over bygningen, husker Betina Marker, der sammen med flere venner og ægtemanden Erik Marker, der siden var kommet til, løb frem og tilbage mellem vinduet til kontoret og den nærliggende græsplæne for at redde mest muligt væk fra bygningen.

- Alt var vådt. Men det var bedre end ingenting, konstaterer Betina Marker, der endte med at se resten af faderens livsværk gå op i røg.

Annonce

Et trælst tidspunkt

Det er i dag snart fem år siden, at virksomheden brændte ned til grunden. En brand, som familien stadig den dag i dag ikke har fået svar på, hvordan opstod.

- Der har været en masse undersøgelser, der blandt andet slog fast, at branden ikke var påsat. Men de kunne ikke se, om noget var selvantændt eller en elektronisk fejl, fortæller Betina Marker.

For parret kunne branden næppe have fundet sted på et værre tidspunkt. Udover at stå over for fejringen af Poca Glasfibers 50-års jubilæum, stod parret midt i højsæsonen med bestillinger nok til at udnævne regnskabsåret til virksomhedens hidtil bedste. Så da branden fortærede alt fra færdige produkter til arbejdstegninger og de forme, som Poca Glasfiber bruger til at skabe deres både ud fra, blev firmaet med et slag slået tilbage til start.

Udover få genstande lykkedes det Betina og Erik Marker at redde flere gamle billeder og papirer ud. Tegningerne har historisk værdi, men er forældede, så de har kunnet bruges til at genskabe de tabte forme. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

- Det var et trælst tidspunkt, konstaterer Erik Marker.

Set udefra stod virksomhedens ledelse med to valg; fortsæt eller giv op. Men for Betina og Erik Marker var kun et valg: at fortsætte.

- Det var ikke svært at blive enige om. Det diskuterede vi ikke engang, siger Betina Marker, der som barn voksede op med Poca Glasfiber som en fast del af tilværelsen, og som derfor tidligt i livet selv fattede interesse for både sejlfart og bådebyggeri.

Der vil jo altid være udfordringer, når man er selvstændig. Nogle gange er udfordringerne større end andre. Men sådan er det jo også i livet.

Betina Marker, medejer og direktør i Poca Glasfiber

- Det at få idéen til at udvikle en båd og se den blive skubbet ud af døren, er der en stor tilfredsstillelse i. Så tanken om ikke at skulle opleve det igen, var svær, husker hun.

Annonce

En speciel situation

Allerede dagen branden efter flyttede parret derfor sammen med deres ansatte ind i et lejet lokale, som de havde fået tilbudt af en nabo aftenen før. Og derfra tog de fat på opgaven et skridt ad gangen med at bygge virksomheden op fra nul.

- Vi havde ikke nået at lægge en plan. Men vi var enige om, at vi måtte fremad. Så det var bare at smøge ærmerne op og tage fat, siger Betina Marker, der i tilbageblik godt kan se, at projektet har været stort.

- Størstedelen af vores bådforme, både og skabeloner gik til. Så det har været noget af en opgave at skulle genskabe det hele, fortæller hun.

Lettere blev det ikke af, at der, da virksomheden langt om længe kunne flytte ind i en nybygget fabrik på den tidligere grund, udbrød corona i verden. En sygdom, der ikke kun udfordrede internt, men også betød et periodevist nedlukket fisker- og turisterhverv i Grønland, hvor firmaets salg af glasfiberbåde normalt er størst.

I dag er virksomhedens største udfordring ikke egenproduktionen, men derimod prisstigninger og leveringsudfordringer af alt fra bådmotorer til badestiger og styrestole, der bliver produceres andets sted. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

- Da vi mistede salget dér, kom der flere ordrer ind i Danmark. Men det har ikke kunnet opveje de afbestillinger, der har været fra primært Grønland, men også Holland og Tyskland, fortæller Betina Marker.

Og nu hvor coronas indvirkning på forretningen er blevet mindre, og Poca Glasfiber langt om længe har fået genskabt alle nødvendige forme til deres ni forskellige bådtyper, er det så varemangel og prisstigninger, der udfordrer forretningen. Konsekvensen af en krig i Ukraine, der rammer oveni et i forvejen coronapresset marked.

- Så når vi går og glæder os over salget af en båd, skal vi ikke glæde os for tidligt. For vi ved ikke, om der er en motor til den. Det er en meget speciel situation, siger Betina Marker.

Men selvom det til tider er udfordrende, giver parret ikke op.

- Der vil jo altid være udfordringer, når man er selvstændig. Nogle gange er udfordringer større end andre. Men sådan er det jo også i livet. Og så man må bare gøre sit bedste, siger Betina Marker.

Fem hurtige om Poca Glasfiber

  1. Poca Glasfiber er grundlagt i 1967 af Poul Erhart Petersen. i 2011 overtog hans datter og svigersøn, Betina og Erik Marker firmaet.
  2. Produktionsfirmaet er kendt for deres glasfiber-produktion af særligt både til det grønlandske marked, men de udfører firmaet også andre opgaver indenfor glasfiberproduktion på bestilling.
  3. Firmaet sælger hovedsageligt deres varer til det danske og grønlandske marked, men de har også salg til andre europæiske lande som for eksempel Tyskland og Holland.
  4. Firmaet beskæftiger i øjeblikket omkring 25 fuldtidsansatte.
  5. Firmaets bruttofortjeneste lå i regnskabsåret 20/21 på 6,12 millioner kroner, mens årsresultatet før skat endte med et underskud på 2,3 millioner kroner.


Annonce
Annonce
Erhverv

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Annonce
Fyn

Konferencecentre forventer nyt rekordår

Annonce
Erhverv

Han kan stege din bøf: Verdensmester rejser ud og griller for kunderne

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Ekstremerne vinder i jagten på talent: Hvis du vil være noget for alle, er du ikke noget for nogen, mener Odense-direktør

Nordsjælland

Abekopper sender aktie på himmelflugt: Kvistgård-virksomhed stiger syv milliarder i værdi

Fyn For abonnenter

Biotech-firma i Odense blev kendt under corona: Fordobler millionoverskud efter testspurt

Erhverv

Analyse: Bankerne betaler ikke negative renter længere. Gør du?

Sydjylland

"Det viste sig at være helt nødvendigt med en oprydning": Spildevandsselskab har sagt farvel til top-direktør

Fyn

Sydfynsk cykelhandler i stort gear: Største overskud nogensinde

Annonce