Annonce
Fyn

Årets klimaiværksætter: Lyras' opfindelse løb med hæderen

Rasmus Mortensen fra Lyras var ikke i tvivl om, at prisen på 250.000 kroner skal bruges på at ansætte en sælger i virksomheden. Foto: Middelfart Sparekasse.
Nordjyske Lyras imponerede dommerpanelet og løb med hæderen og de 250.000 kroner, da årets klimaiværksætter blev kåret under klimafolkemødet i Middelfart.
Annonce

Middelfart: Da Louis Pasteur for 150 år siden opfandt pasteuriseringsmetoden, blev den opkaldt efter hans efternavn, men nu er chancen der for også at komme på fornavn med teknikken.

Under klimafolkemødet i Middelfart imponerede nordjyske Lyras nemlig med sin højteknologiske løsning, der kan pasteurisere væsker med et minimalt energi- og vandforbrug sammenlignet med den traditionelle pasteurisering, hvor en væske varmes op og køles ned igen. Lyras gør det samme ved hjælp af UV-lys. Bare bedre, hurtigere og mere effektivt - og under den traditionelle opfinders fornavn Louis.

I et felt på seks finalister fra hele landet løb Lyras derfor med prisen som årets klimaiværksætter kåret af Middelfart Sparekasse i forbindelse med det nationale klimafolkemøde.

- I har vist et ufatteligt højt niveau, sagde forfatter og klimaaktivist Signe Wenneberg fra dommerkomitéen i forbindelse med kåringen.


I har vist et ufatteligt højt niveau.

Signe Wenneberg om Lyras


Lyras-grundlægger og administrerende direktør Rasmus Mortensen var ikke i tvivl om, hvad han skulle bruge førstepræmien på 250.000 kroner til.

- Vi skal have ansat en sælger, sagde han.

De seks finalister

Foruden Lyras, der vandt konkurrencen med sin opfindelse af en kold pasteuriserings-metode, som sparer energi og slår bakterier ihjel, pitchede fem andre grønne iværksættere foran dommerpanelet med Signe Wenneberg, Heidi Boye, Steen Hildebrandt, Peter Kofler og Tommy Ahlers.

De fem øvrige finalister kom fra hver sin region og var udvalgt i samarbejde med de regionale erhvervshuse.

Midtjylland: Cellugy, Aarhus - opfinder af et bionedbrydeligt indpakningsmateriale til fødevarer.

Sydjylland: Aguardio, Vejle - står bag sensor, som monitorerer vandforbrug og hjælper blandt andet hoteller med at spare på vandet.

Fyn: Proxima Centauri, Odense - sorterer svinetarme via robotteknologi og undgår dermed transport mellem Europa og Kina.

Sjælland: AquaGreen, Roskilde - genanvender og omdanner slam til kul via pyrolyse.

Hovedstaden: EvolvT, København - fokuserer på bæredygtig transport via lokale lagre og grøn distribution.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce