Denne tekst indeholder sponsoreret indhold
De seneste par år har været særligt udfordrende for de danske museer med flere nedlukninger og en generelt mere begrænset besøgskapacitet. Heldigvis viser mange af museernes besøgstal, at skuden i dén grad er vendt og ligeledes har nået et helt nyt niveau, som ikke engang sås før Corona-pandemien gjorde sin indtræden.
Danske museer oplever højere besøgstal end før pandemien
Det er mere populært end nogensinde at tage på museum. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik samt udmeldingerne for forskellige museer rundt om i Danmark.
Mange danske museer har i 2022 meldt om nye besøgsrekorder. Blandt andet har Statens Naturhistoriske Museum i København i 2022 slået deres hidtil besøgsrekord med flere længder. Det samlede besøgstal for museet lå i 2022 på lige knap 450.000 gæster, hvilket er en forskel på omkring hele 140.000 sammenlignet med 2019, der var det tidligere rekordår for museet.
Det arkæologiske og etnografiske museum, Moesgård Museum, har ligeledes oplevet en fremgang i besøgstallene henover de senere år. Det samlede besøgstal for museets fire afdelinger i Højbjerg, Aarhus, Odder og på Samsø lå i 2022 på lige knap 400.000 besøgende gæster. Til sammenligning lå tallet i 2019 på ca. 360.000, hvilket er lig med en stigning på ca. 10%, når man sammenligner tallene fra 2019 med 2022.
Især de unge og “yngre ældre” strømmer til museerne
Ifølge tallene fra Danmarks Statistik er de især to grupper, der driver væksten hos de danske museer, nemlig de unge i aldersgruppen 16-24 år samt de yngre ældre fra 65-74 år. Her har 58% af de unge mellem 16 og 24 år besøgt et museum i løbet af det senste år, og hos de yngre ældre mellem 65 til 74 år ligger procentandelen på 53%.
Hvad ligger bag det stigende besøgstal hos museerne?
Det kan være svært at nøjagtigt sige, hvad den generelle stigning i besøgstallene hos de danske museer skyldes. Man kan nemlig ikke én enkel faktor, men det er nok nærmere en kombination af flere.
Det kan for eksempel være, at Corona-nedlukningen har gjort danskerne mere hungrende efter at komme ud ad døren og opleve noget, eller det kan være den stigende lyst til at støtte de lokale kulturoplevelser og finde noget at samles om i en tid præget af meget uro.
For nogle museer kan nogle af deres nye udstillinger også have noget at sige for denne stigning. Ifølge Moesgård Museum skyldes deres stigning i besøgstallet for 2022 til dels deres særudstilling “RUS – vikinger i øst”, der har trukket en del gæster til hovedmuseet i Højbjerg. På trods af nedlukningen i januar 2022 har museet alt i alt oplevet meget tilfredsstillende antal besøgende gæster i løbet af det forgangne år.
Denne tekst indeholder sponsoreret indhold
Om Annoncørbetalt indhold
Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.
Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.
Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.
Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.
Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.